szamanka Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Właśnie przesadziłam moją marną muchołówkę myślicie, że na wiosnę jeszcze coś z niej będzie? Torf trochę suchy mi się wydaje. Co do kondycji - nie sądzę, chyba że bulwa była w dobrym stanie. Po tym jednym kikutku to bym powiedziała, że wręcz nie ma szans. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość szczepan Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Chciałem zapytać czy coś z tych moich roślinek będzie? Mogę je wystawiać na balkon na pełne słońce? I jak często je podlewać, żeby nie przelać? Może być woda cały czas w podstawku? Mam je od 2 dni i wydają mi się jakieś takie małe słabe. Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 19 Maja 2017 Share Napisano 19 Maja 2017 Chciałem zapytać czy coś z tych moich roślinek będzie Niestety już nic z nich nie będzie szkoda zachodu Mogę je wystawiać na balkon na pełne słońce? Wysoce wskazane, ale albo trzeba się liczyć z początkowym poparzeniem liści i zapewnić dużo wody, albo stopniowo przyzwyczajać (co jest lepsze) dać na balon w cień a później w takie miejsce gdzie słońce jest kilka godzin. Po jakimś czasie powiedzmy 1-2 tygodnie rośliny jak najbardziej na pełne słoneczko. Może być woda cały czas w podstawku? Teraz w okresie letnim wysoce wskazane i po prostu łatwiejsze. Zdarzyć się może, że jak nie ma wody to na słońcu wyschną jak wiór i wtedy jest problem. Mam je od 2 dni i wydają mi się jakieś takie małe słabe. Trochę przesada może nie wygrały by konkursu na roślina roku, ale są w nienagannym stanie. Popatrz kilka postów/ stron wstecz, tam to niektóre muchole są zabiedzone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nautim Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 Witam posiadam od niedawna muchołówkę (nasiona) i posadziłem czy możecie mi powiedzieć co to za nasionko na końcu listka oraz czy dobrze wygląda moja muchołówka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 Wygląda dobrze, a muchołówka jak napisałeś jest z nasion, czyli to "nasionko" na końcu listka to pewnie pozostałość po kiełkowaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombel1888 Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Witam, jestem tu nowy W poniedziałek zamówiłem swoją pierwszą roślinkę (muchołówkę) i właśnie przed chwilą dostarczył mi ją kurier (piątek). Jestem lekko zaniepokojony jej stanem (jedna pułapka była całkowicie oderwana inna mocno zagięta jeszcze inne brudne i przygniecione odrobinę torfem), ale z barku doświadczenia chciałbym się poradzić co wy o niej sądzicie, czy moje obawy są słuszne czy może na wyrost Jeśli jednak są słuszne polećcie co mogę zrobić by ją odratować o ile jest to możliwe Jakby było potrzebnych więcej zdjęć lub informacji to chętnie doślę lub napiszę, pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flloo Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Na moje oko jest w bardzo dobrej kondycji. Ma wprawdzie pozamykane pułapki, ale to pewnie wina transportu, niedługo się otworzą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bombel1888 Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Na moje oko jest w bardzo dobrej kondycji. Ma wprawdzie pozamykane pułapki, ale to pewnie wina transportu, niedługo się otworzą. Dziękuję za opinię ktoś jeszcze się wypowie o jej stanie kondycyjnym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 Połamane liście poucinaj u nasady. Poza tym roślina ma się bardzo dobrze i nie powinieneś mieć żadnych obaw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uranek Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 Teraz ja się czegoś zapytam. Mam dylemat czy po przesadzeniu muchołówki i rosiczki nie przesadziłem z wielkością doniczek. Ostatecznie rozsadziłem je na kilka mniejszych roślin. Korzenie zaczęły wychodzić przez dziury w małych doniczkach. Ich system korzeniowy był splątany. A po delikatnym rozplątaniu był długi na prawie nowe donice. No i mam dylemat- większe donice - więcej torfu- więcej wody będzie szło. Przed przesadzeniem. A tu po rozsadzeniu. Proszę się nie sugerować ze po przesadzeniu wyglądają na smutne. Pogryzły mnie podczas przesadzania i się fochneły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kate Napisano 27 Maja 2017 Share Napisano 27 Maja 2017 biorąc pod uwagę że te roślinki nie cierpią przesadzania jak już muszę to robić to daję większe doniczki. Kiedyś do nich dorosną a przynajmniej przez dłuższy czas nie będziesz ich męczył Co do wody to jak Ci się namnożą to warto pomyśleć o filtrze RO Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fajny09 Napisano 6 Czerwca 2017 Share Napisano 6 Czerwca 2017 Witam Was, mam pytanie posiałem muchołówkę z nasion dziś mija już 4 tyg i nic nie kiełkuję ma to sens czekać dalej czy sprawować zakupić nowe nasionka ??. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kasiekk Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Witam. Zakupiłam moją muchołówkę w kwietniu. Na początku wyglądała ładnie, niestety od jakichś dwóch tygodni zaczęła czernieć i obecnie wygląda tak jak na załączonych zdjęciach. Czy powodem takiego wyglądu może być podlewanie jej wodą z kranu? Niestety dopiero jak zaczęłam szukać dlaczego się z nią źle dzieje to dowiedziałam się, że należy je podlewać wodą destylowaną. Muchołówka stoi na wschodnim oknie. Czy jest ją jeszcze szansa uratować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 7 Czerwca 2017 Share Napisano 7 Czerwca 2017 Niestety, ale to że liście są zczerniałe od środka rośliny sugeruje że bulwa zgniła. Możesz ją wykopać i sprawdzić co tam jest, jak jest coś żywego to możesz próbować ratować, ale wygląda to na martwą roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Browarski Napisano 20 Czerwca 2017 Share Napisano 20 Czerwca 2017 (edytowane) Dwa tygodnie temu kupiłem tę muchołówkę w Kauflandzie. Przez ten czas wypuściła u mnie 2 nowe pułapki (kolejne 3 w drodze), i mocniej się wybarwiła (szczególnie na niektórych liściach asymilacyjnych pojawiły się fajne delikatne, miejscowe obwódki, i podbarwiły się zewnętrzne strony pułapek). Za jakieś 2 tygodnie planuje ją przesadzić do nowego torfu. Do tych marketowych nie mam zaufania. Edytowane 20 Czerwca 2017 przez Piotr Browarski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi