Cephalotus Napisano 15 Marca 2012 Share Napisano 15 Marca 2012 Witam, ponieważ pojawiają się od czasu do czasu tematy z właśnie takim pytaniem: "Jak wygląda moja muchołówka?" "Czy jest zdrowa, co wy na to?" i tym podobne. Postanowiłem założyć temat, gdzie tego typu zapytania mogłyby lądować, nie dublując w nieskończoność tematów na forum. Proszę tutaj i wyłącznie tutaj, pytać się o to jak rośnie/wygląda wasza muchołówka. Ewentualnie pytać, co zrobić, jeżeli jest marna. Myślę, że z czasem wyczerpią się odpowiedzi a proste pytania i wszystkie będą w jednym miejscu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Witam, proszę o ocenę zdrowia moich muchołówek Jedna - mniejsza już prawie kwitnie Wszystkie porady co do warunków uprawy mile widziane trochę słaba jakoś zdjęć ale robione telefonem Edit: Cephalotus, 19:16 27.03.2012, masz super aparat w telefonie, pozazdrościć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 ładne obie ta jedna co ma dwa pędy kwiatowe to mogą być dwie rośliny po podziale. ale to czekaj na odpowiedź ze strony bardziej doświadczonych użytkowników. a jeśli chodzi o uprawę to jest bardzo dużo porad wystarczy poszukać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 tak są to dwie rośliny po podziale ale zostaną jak na razie razem Tsunami muchołówki były ponoć w specjalistycznym sklepie zimowane - 13*C ale nie jestem pewien kupiłem je na początku marca i przez chwilę nie rosły a potem ruszyły... ale możliwie że to sprawa aklimatyzacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 a tak wogóle... gdzie takie ślicznotki dorwać można?bo co patrzę w obi itp to są strasznie umęczone i źle wyglądają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 a tak wogóle... gdzie takie ślicznotki dorwać można?bo co patrzę w obi itp to są strasznie umęczone i źle wyglądają te akurat w rzeszowskiej kwiaciarni - obie za 26.95 ,- był wielki wybór od dzbaneczników, rosiczki, tłustosze po kapturnice itd. ja jednak wybrałem muchołówki ponieważ jak czytałem wcześniej nie potrzebują terrarii i innych bajerów i ogólnie mnie urzekły Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Wyglądają normalnie. Możesz rozsadzić do większych doniczek, będą miały więcej miejsca na rozrost. I jak najwięcej słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 w rzeszowie to mam tylko znajomego a sama z wrocka jestem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Wyglądają normalnie. Możesz rozsadzić do większych doniczek, będą miały więcej miejsca na rozrost. I jak najwięcej słońca. jutro rano wybiorę się do sklepu i kupię torf i doniczki jakie wymiary będą najlepsze jeżeli obecne mają 8.5 cm śred. i 7 cm wys ? i czy lepiej przesadzić je do oddzielnych czy do jednej takiej dużej lub prostokątnej jak ta biała na zdj wyżej tylko większa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Mogą być razem wszystkie w większej lub osobno w mniejszych. Teoretycznie im większe tym lepsze ale n.p przy wysokości 15 cm torf może mieć problemy z podsiąkaniem do samej góry. Zrób tak żeby na szerokość nie wystawały poza obręb doniczki a wysokość około 10-12. Moje rosną wspólnie w 25 na szerokość i 10-15 na wysokość i często się to zmienia ze względu na brak miejsca i powiększanie wielkości i ilości roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 a lepsza taka okrągła? czy prostokątna jak taka ? i wysokość będzie koło 10-12 żeby faktycznie woda dobrze wsiąkała jak ta druga to kupił bym taką dwa razy większą od tej białej na zdj bo jest bardziej poręczna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Ładna roślinka... Najlepiej kup okrągłą, lub kwadratową. Ważne aby była wysoka. Muchol na długie korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 27 Marca 2012 Share Napisano 27 Marca 2012 Ładna roślinka... Najlepiej kup okrągłą, lub kwadratową. Ważne aby była wysoka. Muchol na długie korzenie. dzięki a woda będzie normalnie przesączać do góry? bo Redgreen napisał że mogą być z tym problemy? kupię na weekend bo jutro nie mogę pojechać to jeszcze się zastanowie myślałem nad taką podłużną bo by się 2 zmieściły bo o zbyt dużej średnicy nie zmieści mi się na parapecie zewnętrznym ale coś się wymyśli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Okrągła lub kwadratowa obojętne ale te drugie mają tą zaletę że można je lepiej ustawić gdy brak miejsca. Przy wysokości 15cm u mnie korzenie muchołówki nie sięgają do dna po dwóch latach a po tym czasie przesadzam i redukcja korzeni. Przy niskiej nalejesz trochę wody do podstawki i po krótkim czasie torf nasiąknie cały. W tej wyższej trzeba wody dużo więcej i dłużej to trwa. Przy wyższej temperaturze lub mocnym słońcu powierzchnia może wysychać więc lejesz więcej wody do podstawki bo sucho wygląda. A płyn nie wsiąka bo mokro jest tylko na większej głębokości i do przelania jeden krok. Lata temu tak jedną załatwiłem więc profilaktycznie piszę ale jak nie widzisz problemu to daj do większej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 (edytowane) jeśli były by zimowane w temperaturze -13C to by dawno je ... trafił to że przez jakiś okres nie rosły to może być kwestia wybudzania ze "snu zimowego" a po drugie to kwestia aklimatyzacji Co do kształtu doniczki to kwestia upodobania, podlewaj w podstawek wodą destylowaną czekaj aż wyschnie i dopiero nowa porcja. jeśli przesadzasz to pamiętaj by kupić dobry torf np.hollas i zmieszaj w proporcji 3:1 ze żwirem akwarystycznym Pęd kwiatowy ten który nie zakwitł zetnij podziel na kawałki około 3cm połóż na ligninie zalej wodą i za kilka tygodni powinna być niespodzianka -nowe mucholki Edytowane 28 Marca 2012 przez Marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi