Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

ponieważ pojawiają się od czasu do czasu tematy z właśnie takim pytaniem: "Jak wygląda moja muchołówka?" "Czy jest zdrowa, co wy na to?" i tym podobne. Postanowiłem założyć temat, gdzie tego typu zapytania mogłyby lądować, nie dublując w nieskończoność tematów na forum. Proszę tutaj i wyłącznie tutaj, pytać się o to jak rośnie/wygląda wasza muchołówka. Ewentualnie pytać, co zrobić, jeżeli jest marna. Myślę, że z czasem wyczerpią się odpowiedzi a proste pytania i wszystkie będą w jednym miejscu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witam,

proszę o ocenę zdrowia moich muchołówek :D

Jedna - mniejsza już prawie kwitnie :D

Wszystkie porady co do warunków uprawy mile widziane ^_^

P1210505.JPG

P1210506.JPG

P1210511.JPG

P1210519.JPG

P1210513.JPG

trochę słaba jakoś zdjęć ale robione telefonem :P

Edit: Cephalotus, 19:16 27.03.2012, masz super aparat w telefonie, pozazdrościć. ;)

Odnośnik do odpowiedzi

ładne obie ;) ta jedna co ma dwa pędy kwiatowe to mogą być dwie rośliny po podziale. ale to czekaj na odpowiedź ze strony bardziej doświadczonych użytkowników. a jeśli chodzi o uprawę to jest bardzo dużo porad wystarczy poszukać ;)

Odnośnik do odpowiedzi

tak są to dwie rośliny po podziale ale zostaną jak na razie razem :P

Tsunami muchołówki były ponoć w specjalistycznym sklepie zimowane - 13*C ale nie jestem pewien

kupiłem je na początku marca i przez chwilę nie rosły a potem ruszyły... ale możliwie że to sprawa aklimatyzacji

Odnośnik do odpowiedzi

a tak wogóle... gdzie takie ślicznotki dorwać można?bo co patrzę w obi itp to są strasznie umęczone i źle wyglądają :(

te akurat w rzeszowskiej kwiaciarni - obie za 26.95 ,-

był wielki wybór od dzbaneczników, rosiczki, tłustosze po kapturnice itd.

ja jednak wybrałem muchołówki ponieważ jak czytałem wcześniej nie potrzebują terrarii i innych bajerów i ogólnie mnie urzekły :D

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglądają normalnie.

Możesz rozsadzić do większych doniczek, będą miały więcej miejsca na rozrost.

I jak najwięcej słońca.

jutro rano wybiorę się do sklepu i kupię torf i doniczki

jakie wymiary będą najlepsze jeżeli obecne mają 8.5 cm śred. i 7 cm wys ?

i czy lepiej przesadzić je do oddzielnych czy do jednej takiej dużej lub prostokątnej jak ta biała na zdj wyżej tylko większa?

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą być razem wszystkie w większej lub osobno w mniejszych.

Teoretycznie im większe tym lepsze ale n.p przy wysokości 15 cm torf może mieć problemy z podsiąkaniem do samej góry.

Zrób tak żeby na szerokość nie wystawały poza obręb doniczki a wysokość około 10-12.

Moje rosną wspólnie w 25 na szerokość i 10-15 na wysokość i często się to zmienia ze względu na brak miejsca i powiększanie wielkości i ilości roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Ładna roślinka... :)

Najlepiej kup okrągłą, lub kwadratową. Ważne aby była wysoka. Muchol na długie korzenie. :)

dzięki :D

a woda będzie normalnie przesączać do góry?

bo Redgreen napisał że mogą być z tym problemy?

kupię na weekend bo jutro nie mogę pojechać to jeszcze się zastanowie

myślałem nad taką podłużną bo by się 2 zmieściły bo o zbyt dużej średnicy nie zmieści mi się na parapecie zewnętrznym wacko ale coś się wymyśli :D

Odnośnik do odpowiedzi

Okrągła lub kwadratowa obojętne ale te drugie mają tą zaletę że można je lepiej ustawić gdy brak miejsca.

Przy wysokości 15cm u mnie korzenie muchołówki nie sięgają do dna po dwóch latach a po tym czasie przesadzam i redukcja korzeni.

Przy niskiej nalejesz trochę wody do podstawki i po krótkim czasie torf nasiąknie cały.

W tej wyższej trzeba wody dużo więcej i dłużej to trwa.

Przy wyższej temperaturze lub mocnym słońcu powierzchnia może wysychać więc lejesz więcej wody do podstawki bo sucho wygląda.

A płyn nie wsiąka bo mokro jest tylko na większej głębokości i do przelania jeden krok.

Lata temu tak jedną załatwiłem więc profilaktycznie piszę ale jak nie widzisz problemu to daj do większej.

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli były by zimowane w temperaturze -13C to by dawno je ... trafił

to że przez jakiś okres nie rosły to może być kwestia wybudzania ze "snu zimowego" a po drugie to kwestia aklimatyzacji

Co do kształtu doniczki to kwestia upodobania, podlewaj w podstawek wodą destylowaną czekaj aż wyschnie i dopiero nowa porcja.

jeśli przesadzasz to pamiętaj by kupić dobry torf np.hollas i zmieszaj w proporcji 3:1 ze żwirem akwarystycznym

Pęd kwiatowy ten który nie zakwitł zetnij podziel na kawałki około 3cm połóż na ligninie zalej wodą i za kilka tygodni powinna być niespodzianka -nowe mucholki

Edytowane przez Marrom
Odnośnik do odpowiedzi