dzbanecznik*rosiczka Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Dobrze żebyś ją więcej doświetlał .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 roslina wypuszcza wieksze liscie z powodu iz ma mało światła Nieprawda. 'Justina Davies' to odmiana, która charakteryzuje się miedzy innymi stosunkowo długimi ogonkami liściowymi. Nie ma to nic wspólnego z ilością światła. Tutaj mój egzemplarz w pełni zadowolony z życia: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ost&id=8452 Masz oczywiście rację, że większość muchołówek w ten sposób reaguje na niewystarczającą ilość światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Nie wiem czy trzymać ją pod lampą, czy koło szyby. Bo jak widzę muchola Kosy, który mieszka na południowym parapecie, a mojego, który ma świetlówkę to myślę, czy nie przerzucić się na naturalne światło... Chociaż inne roślinki nie narzekają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Ja bym położył na parapecie .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahooo Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam 30.03 otrzymałem dwie muchołówki 'Red green' z tym, że u jednej wyrosło już około 10 nowych pułapek( nie do końca rozwinięte ale są) natomiast w drugiej nic się nie dzieje. Czym to może być spowodowane ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopin212fp Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 witam, jestem nowym użytkownikiem forum oraz pierwszy raz mam (miałem) przyjemność hodować muchołówkę. Czy moja muchołówka będzie rosła dalej??? Była duża, ale cała zczerniała (może przelałem) i obciąłem wszystko co czarne, zostawiłem jakiś 1cm liści, bulwa i korzenie również. Przesadziłem do świeżego torfu, podlewam wodą demineralizowaną, zapewniłem dobre warunki. 3 tygodnie minęły i bez zmian (mało słońca było) Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś powie mi czy ja czasem nie hoduję "trupa", łudząc się, że coś z tego będzie..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Jeśli w ciągu ostatnich trzech tygodni było u Ciebie mało słońca to przeprowadź się do Polski. Wszystko powinno być dobrze. Bulwa wygląda na zdrową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 chopin212fp, twoja muchołówka będzie żyła. Nowe podłoże, do którego ją przesadziłeś wygląda nieźle. Powiedz, jest w nim piasek czy mi się tylko zdaje? Nie zapomnij jej tylko zdrowo podlać i to wodą demineralizowaną. Stare podłoże jest pokryte minerałami. Woda i pełne słońce to wszystko czego jej trzeba, powinna dalej rosnąć normalnie. Nie pozwalaj jej kwitnąć, bo to może się przyczyniać do osłabienia rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Powinno być dobrze tylko co ty z nią wcześniej robiłeś bo wygląda jak po ciężkiej zimie Przelanie , zła ziemia i brak słońca. Jak dalej coś zaniedbasz to będzie po niej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Od pewnego czasu muchoł zaczął marnieć więc postanowiłem przesadzić, co o niej sądzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Jest zdecydowanie za głęboko posadzona. Musisz ją odkopać i zakopać tak aby bulwa troszeczkę wystawała. Najlepiej to popatrz na zdjęcia innych muchołówek to będziesz już wiedzieć o co chodzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Coś Ty jej zrobił? ;_; Zakopałeś stożek wzrostu. Posadź wyżej, spójrz choćby na zdjęcia w tym temacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Jest zdecydowanie za głęboko posadzona. Musisz ją odkopać i zakopać tak aby bulwa troszeczkę wystawała. Najlepiej to popatrz na zdjęcia innych muchołówek to będziesz już wiedzieć o co chodzi Ok, zaraz ją posadzę wyżej,mówisz że powinna odżyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Musisz ją odkopać i zakopać tak aby bulwa troszeczkę wystawała. Faktycznie za głęboko ją posadziłeś, jednak bulwa i białe części liści powinny być przykryte torfem. Nie chcę Cię martwić ale ta Twoja muchołówka za dobrze nie wygląda i jak na moje oko raczej ciężko będzie ją odratować... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Znajomy, sądząc po Twoich D. capensis i muchołówce zdecydowanie coś im zrobiłem po tym przesadzeniu. Bo to jest nienormalne, aby dwie różne rośliny zaczęły marnieć po przesadzeniu w bardzo podobny sposób. Co to jest za podłoże jakie użyłeś. Proszę dać zdjęcie worka. O ile można prosić, dać mniejsze zdjęcia, bo takie kolosy nie są potrzebne i ciężko się je ogląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi