Redgreen Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Brak światła , zimowania , obcięte pędy kwiatowe i przesadzenie to skutki słabego wyglądu rośliny. Może i wcześniej dobrze podlewałeś ale teraz torf wygląda na słabo nasiąknięty ale nie przesadzaj z wodą. Muchołówka potrzebuje teraz czasu na zaadaptowanie się w nowej doniczce co może wstrzymać jej rozwój na razie. Nie przekarmiaj a z tym ocieplaniem to w kwietniu-maju potrafią być przymrozki więc nie za wcześnie na balkon. Daj jej czas i czekaj na dużo słońca żeby odżyła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 W tej chwili stoi pod lampką i ją doświetlam. Właśnie czekam z utęsknieniem na słoneczne dni. Bardzo bym nie chciał aby mi padła, bo jestem zafascynowany tą rośliną. Ciągle ją doglądam. Jak ją wczoraj przesadzałem to myślę że bulwa jest ok, kolor taki jaki powinien być. A tak w ogóle to wypuściła 3 pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Wczoraj wrzuciłem zdjęcia wieczorową porą gdzie słabo było ją widać, te zdjęcia zrobiłem przed momentem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Lejesz wodę do podstawki czy od góry ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Nie wiem czy dobrze widzę, jeśli jednak stożek wzrostu jest zasypany odgarnij go:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 Do podstawki, wiem że od góry nie wolno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 13 Marca 2013 Share Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) To nie jest do końca tak, że od góry to nie wolno. Latem gdyby ci się zdarzyło trochę przesuszyć roślinę - a o to nie jest trudno - wystarczy np. źle ocenić jakie będzie nasłonecznienie w danym dniu lub dniach, to nie ma na co czekać - tylko jak najszybciej dostarczyć wodę roślinie - najszybciej to uczynisz podlewając ją od góry. Inna sprawa - jak muchołówkę wystawisz na dwór, to w czasie deszczu również będzie podlewana od góry. Podlewanie od dołu, przez podsiąkanie, ma jednak wiele korzyści - podłoże się tak szybko nie ubija, wierzchnia warstwa bardziej estetycznie też wtedy wygląda, możesz dać więcej podłoża do doniczki bez obaw, że będzie się źle/niewygodnie podlewało roślinę, sole mineralne gromadzić się będą nie w dolnej części doniczki tylko w górnej, ale jeżeli używasz wody demineralizowanej lub destylowanej, lub deszczówki to nie będziesz miał problemu z ich nadmiarem/wytrącaniem się na powierzchni torfu (zakładam już, że podłożem będzie torf kwaśny bez domieszek nawozowych). Jeżeli mamy wiele roślin to zdecydowanie wygodniej jest ich podlewać od dołu - w szczególności jeżeli zgrupujemy je na tackach. Co do larw - larwy moli woskowych są bardziej miękkie, nie mają twardego pancerzyka, ale też bywają b. agresywne w stosunku do pułapek (czytaj potrafią wygryźć otwór i ewakuować się na zewnątrz), jeżeli mają one małą siłę zgniotu. Więc głowę larwy lepiej/bezpieczniej jest oddzielić. A co do stanu muchołówki - moim zdaniem jest ok, nie masz się czym zamartwiać. Edytowane 14 Marca 2013 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Aha to luzik. U mnie często może być ryzyko przesuszenia ponieważ w lato na balkonie u mnie bywa jak na patelni ponad 50 stopni, czy ona w tedy może stać na takim słońcu? czy raczej lepiej na parapecie okno mam południowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Powinna stać tam gdzie będzie miała jak najwięcej światła słonecznego. Na balkonie nic jej nie będzie pod warunkiem że ją odpowiednio podlejesz nie dopuszczając do nadmiernego wysuszenia. Najlepiej wieczorem lub wcześnie rano gdy jeszcze słońce nie jest tak silne. Ale teraz mamy jeszcze zimę i jak ją n.p przelejesz to nie dotrwa do tych ekstremalnych temperatur. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Tak jak Redgreen napisał, nic jej się nie stanie. Ale wystaw ją znacznie wcześniej niż np. w jakiś gorący czerwcowy dzień. Tak abyś nie poparzył rośliny wystawiając ją od razu na "ostre" słońce. Na początku maja zwykle można już śmiało wystawić muchołówki na balkon, chociaż należy jeszcze obserwować prognozy pogody odnośnie nocnych przymrozków. Edytowane 14 Marca 2013 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 14 Marca 2013 Share Napisano 14 Marca 2013 Dzięki za pomocne rady. Moja muchołówka zażywa dziś kąpieli słonecznych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kr3C!K Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 witajcie! Mam do Was małą prośbę, możecie mi opisac Waszym fachowym okiem stan mej muchołówki? Niedawno zakończyła zimowanie, wyniosłem ją na okno gdzie ma dużo słońca, podlewam tak co dwa dni. w czasie zimowania musiałem ją przesadzic. miala dwa pędy kwiatowe widoczne na zdjeciu, pierwszego obcialem jak byl dosc duzy gdyz nie bylem sam zdecydowany czy chce,aby zakwitla czy nie... i obcialem.. drugiego natomiast od razu ciachłem Zdjęcia przestawiają moją muchołówkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Witajcie, sorry że tak bez zdjęć ale mam problem: połowa z pułapek mojej Mucho sie wgl nie zamyka. Ostatnio urosła mi taka wielka a tu się okazalo że nie reaguje na nic Co robić? (zdjęcie dałem pare stron temu) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Karmisz ją ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Nie. (kupiłem ją jak była jeszcze zima, teraz owadów nie ma :B) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi