Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Widać że ewidentnie jest przesuszona i ma za mało światła (długie i cienkie liście i nie wybarwiona). Do tego te wykwity minerałów na torfie... czym ją podlewasz?

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuję szybkiej pomocy... Otóż mam muchołówkę już kawałek, rosła dobrze nawet się podzieliła. Ale... matka przesadziła ją do nieco większej doniczki (może parę cm). Od tamtej pory muchołówka systematycznie marniała. Nie wiedziałam co się dzieje, myślałam że powodem może być przelanie, albo pleśń (pojawiła się, ale szybko usunęłam). Dzisiaj się zapytałam matki, czy jak ją przesadzała dosypała ziemi..... Tak. I teraz moje pytanie: Czy jak ją przesadzę to zdążę jeszcze ją uratować?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, potrzebuję szybkiej pomocy... Otóż mam muchołówkę już kawałek, rosła dobrze nawet się podzieliła. Ale... matka przesadziła ją do nieco większej doniczki (może parę cm). Od tamtej pory muchołówka systematycznie marniała. Nie wiedziałam co się dzieje, myślałam że powodem może być przelanie, albo pleśń (pojawiła się, ale szybko usunęłam). Dzisiaj się zapytałam matki, czy jak ją przesadzała dosypała ziemi..... Tak. I teraz moje pytanie: Czy jak ją przesadzę to zdążę jeszcze ją uratować?
Zrób to jak najszybciej,są duże szanse,że ją uratujesz.

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób to jak najszybciej,są duże szanse,że ją uratujesz.

Mam takie wrażenie, jak czytam forum, że do przyczyn śmierci owadożerów można dopisać jeden główny powód pośredni:

"Mama chciała dobrze" :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 5 weeks later...