Gekon Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Pikna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 19 Października 2012 Share Napisano 19 Października 2012 Wygląda dobrze na moje oko nic jej nie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperGT Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Witam:) A to moja mała muchołówka podejrzewam syndrom małej ilości światła więc prosze o ocene: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Małe ilości światła to ma już od dłuższego czasu a na syndrom zadawania podobnych pytań na forach cierpi właściciel . A jak chcesz ją prawidłowo zimować to tym mniej oświetlenia im niższa temperatura. I nie przejmuj się wyglądem,niektóre tracą wszystkie liście na zimę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 A jak chcesz ją prawidłowo zimować to tym mniej oświetlenia im niższa temperatura. Można wiedzieć skąd masz informację, że im niższa temperatura tym mniej należy doświetlać? Słyszałem najwyżej o tym, że jak jest niska temperatura to roślina nie potrzebuje tak dużo światła jak normalnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Można wiedzieć skąd masz informację, że im niższa temperatura tym mniej należy doświetlać? Słyszałem najwyżej o tym, że jak jest niska temperatura to roślina nie potrzebuje tak dużo światła jak normalnie. Skracający się dzień (mniejsza ilość światła) - sygnał dla rośliny, że czas na spoczynek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 20 Listopada 2012 Share Napisano 20 Listopada 2012 Można wiedzieć skąd masz informację, że im niższa temperatura tym mniej należy doświetlać? Słyszałem najwyżej o tym, że jak jest niska temperatura to roślina nie potrzebuje tak dużo światła jak normalnie. Niższa temperatura -> wolniejszy (lub znikomy) proces fotosytnezy -> potrzebna mniejsza ilość światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Hello wszystkim. Dziś przesadziłem swoją maleńką, od razu mówię że nie była zimowana. Według was w jakiej ona jest kondycji? wypowiedzcie się. O to ona Edytowane 12 Marca 2013 przez Kosa1984 Przeniesienie do odpowiedniego tematu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Zdecydowanie przesuszona. A dlaczego nie była zimowana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Dziwne, dziś ją przesadziłem. A nie była zimowana ponieważ całkiem nie dawno ją kupiłem i pomyślałem że nie ma sensu jej zimować skoro za pasem wiosna. To co według Ciebie mam z nią zrobić? tzn. jak jej pomóc? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Pierwsza czynność to podlać. Jak jej nie zimowałeś to masz rację się wstrzymaj. Ale koniecznie musisz to zrobić następnym razem. Nie wiem jaka jest temperatura u Ciebie za oknem ale jak już się zacznie ocieplać to wystaw ją na dwór, ew. południowy parapet. A tak w ogóle to gdzie ją teraz trzymasz? Jakie ma warunki? P.S Dobrze widzę? Została nakarmiona mącznikiem młynarkiem? Edytowane 12 Marca 2013 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Może od początku. W pokoju mam 19 stopni. Trzymam ją na parapecie na południowym oknie, w lato gdy jest słońce w dzień a u mnie jest od godziny 7.00 do 19.00 będzie cały czas na południowym oknie a raczej z pewnością na balkonie. Tak nakarmiłem ją mącznikiem wiem chyba nie za dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 No to zrób tak jak Ci poradziłem a powinna przeżyć. i pułapka raczej na pewno zaczernieje bo główka larwy wystaje z pułapki. Do tego jak doniemam nie zgniotłeś larwie głowy przed włożeniem? Prawdopodobnie larwa wygryzie w niej dziurę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 Głowę tej larwy od ciąłem, i nic nie wystaje może na zdjęciu tak widać ale nic nie wystaje. Trzyma ją już ponad tydzień. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 12 Marca 2013 Share Napisano 12 Marca 2013 No właśnie, mączniki to straszne cholery. Używam je do karmienia mojego pupilka i muszę przyznać, że takich zwinnych larw nie widziałem. Na na 60 metrów to mają pewnie lepszy czas ode mnie. Próbowałem nakarmić regię jednym mącznikiem. A nigdy! Zaczął się wiercić, wyginać i po kilku minutach widziałem go jak cisnął sprintem po torfie w doniczce. Za karę oddałem go w ręce gekona. (nie, to nie jest mowa o użytkowniku naszym ) Do karmienia muchołówek to poleciłbym już bardziej świerszcze bananowe lub domowe. Nie są duże i jak wpadnie w paszczę muchola to już nic nie zrobi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi