sikorbs Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 (edytowane) dzięki a woda będzie normalnie przesączać do góry? bo Redgreen napisał że mogą być z tym problemy? kupię na weekend bo jutro nie mogę pojechać to jeszcze się zastanowie myślałem nad taką podłużną bo by się 2 zmieściły bo o zbyt dużej średnicy nie zmieści mi się na parapecie zewnętrznym ale coś się wymyśli Rozumiem. Jeżeli jest odpowiedniej wysokości, i masz dwie roślinki, to jest to dobre rozwiązanie. Musisz mieć do tego też podstawkę prostokątną... Czyli musisz porobić od spodu dziury i znaleźć podstawkę pasującą do kształtu doniczki. edit Co do wysychania torfu na wierzchu: Polecam zwilżać go spryskiwaczem. Może być taki od płynu do mycia okien. Oczywiście musi być dużo razy przepłukany. Dobre, i tanie rozwiązanie. Edytowane 28 Marca 2012 przez sikorbs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Witam. Kupiłem nową muchołówkę i czy jest z nią wszystko ok ? Zdjęcia oczywiście dodaję. Jak z podlewaniem jej jest ? Woda ciągle w podstawku ? Wiem, że wszędzie to pisze ale wolę zapytać się jeszcze raz na forum. Trzymać ją na południowym parapecie ? Za info dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Skoro wiesz, że wszędzie opisany jest sposób podlewania muchołówki to dlaczego wolisz jeszcze zapytać? Liczysz na to, że napiszemy Ci coś nowego? Proszę, nie zanudzajmy się tematami z cyklu "gdzie mam postawić moją muchołówkę - po lewej czy prawej stronie parapetu?". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Skoro wiesz, że wszędzie opisany jest sposób podlewania muchołówki to dlaczego wolisz jeszcze zapytać? Liczysz na to, że napiszemy Ci coś nowego? Proszę, nie zanudzajmy się tematami z cyklu "gdzie mam postawić moją muchołówkę - po lewej czy prawej stronie parapetu?". Zgadzam się z przedmówcą! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Jeśli była kupiona w markecie to zmień podłoże. Jeżeli ma długi korzeń to wymień i doniczkę, na wyższą. Potem na południowy parapet i niech żyje. Edytowane 29 Marca 2012 przez sikorbs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Kosa1984, źle zrozumiałeś mnie. Na jednej stronie pisze, żeby tak podlewać a na drugiej tak dlatego pytam, czy woda w końcu ma być w podstawce ciągle czy czekać aż wsiąknie i dolewać. Rozumiem, że tych pytań jest wiele ale gdyby były formułowane raz a dobrze to by ich nie było. Napisałeś "gdzie mam postawić moją muchołówkę - po lewej czy prawej stronie parapetu?". Takiego pytania nie zadałem a z tego co wiem jest to bardzo istotne dla rośliny. Czyż nie ? Edytowane 29 Marca 2012 przez mikolaj90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 woda w podstawce i na południowym parapecie w kilku tematach jest... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Być może stosuję niekonwencjonalne metody hodowli roślin, ale u mnie to sie sprawdza. Wkładam doniczkę do kubka po jogurcie (w miarę dużego) Nalewam do niego wodę, wkładam doniczkę i trzyma mi to tydzień bez podlewania. Po tygodniu wracam ze studiów, woda zdąży na tyle wyschnąć by móc podlać znów i tak co tydzień Edit: Oczywiście woda tyle ile się zmieści, bez jej wylewania i bez widoczniej tafli wody w doniczce. Edytowane 29 Marca 2012 przez roslina1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 29 Marca 2012 Autor Share Napisano 29 Marca 2012 Kosa1984, źle zrozumiałeś mnie. Na jednej stronie pisze, żeby tak podlewać a na drugiej tak dlatego pytam, czy woda w końcu ma być w podstawce ciągle czy czekać aż wsiąknie i dolewać. Rozumiem, że tych pytań jest wiele ale gdyby były formułowane raz a dobrze to by ich nie było. Mikołaju, są sformowane odpowiedzi na te tematy raz i dobrze. A czytałeś ten TEMAT? Tam masz odpowiedzi na swoje pytania i więcej. Ja się tam odniosłem odpowiednio dosadnie. Napisałeś "gdzie mam postawić moją muchołówkę - po lewej czy prawej stronie parapetu?". Takiego pytania nie zadałem a z tego co wiem jest to bardzo istotne dla rośliny. Czyż nie ? Właśnie nie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Nie zrozumiałem bo zapytałeś o coś innego niż przed chwilą. Owszem, zdania są podzielone. Jedni utrzymują stały poziom wody, drudzy dolewają wodę, gdy już zostanie wchłonięta. No i co w tej sytuacji? Ja mógłbym napisać Tobie, żebyś czekał aż muchołówka wchłonie wodę i dolał po jednym - dwóch dniach, a w czasie upałów utrzymywał stały poziom wody. Pod moim postem mógłby odezwać się ktoś, kto zasugerowałby, żebyś jednak utrzymywał stały poziom wody non stop. Co by Ci to dało? Wyszlibyśmy poza stan wiedzy dostępny do tej pory? Mam nadzieję, że się na mnie nie obrazisz, ale pytanie o to po której stronie parapetu ma stać muchołówka jest jednak mniej bezsensowne od tego o podlewanie bo nigdzie nie znajdziesz wskazań co do tego czy muchołówka ma stać po lewej czy po prawej, a temat podlewania jest wałkowany na każdej stronie o muchołówce do porzygu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Farmer Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) Oczywiście rozumiem to i wszystko już wyjaśnione co i jak. Dodam tylko, że nie zadałem pytania "po lewej czy prawej" tylko chodziło o południowy czy północny parapet. Kiedyś, gdy pytałem tutaj o kapturnicę ktoś zalecił południowy parapet stąd pytanie Edit: Cephalotus 21:13 29.03.2012, nie chodziło o STRONĘ tego parapetu, a błahą istotę pytania. To jest z rodzaju: co autor miał na myśli. Edytowane 29 Marca 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Rozumiem. Jeżeli jest odpowiedniej wysokości, i masz dwie roślinki, to jest to dobre rozwiązanie. Musisz mieć do tego też podstawkę prostokątną... Czyli musisz porobić od spodu dziury i znaleźć podstawkę pasującą do kształtu doniczki. edit Co do wysychania torfu na wierzchu: Polecam zwilżać go spryskiwaczem. Może być taki od płynu do mycia okien. Oczywiście musi być dużo razy przepłukany. Dobre, i tanie rozwiązanie. Kupiłem już specjalną doniczkę do roślin które podlewa sie przez podsiąkanie - dość dużo takich prostokątnych małych dziurek i dołączona dopasowany podstawek z takim uwypukleniem a w doniczce z taką "szparą" i można wygodnie sprawdzić poziom wody palcem polecam! Potem zamieszczę zdjęcia Ma wysokość jakieś 13cm, a woda bez problemy przesiąka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 (edytowane) mikolaj90 Kosa chyba dobrze wytłumaczył bo ja ci napiszę że podlewam raz na tydzień i niektórzy mogą sądzić że je za bardzo przesuszam. Edytowane 29 Marca 2012 przez Redgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Ok, ale zahamujmy, bo się kłótnia robi... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Hej dzisiaj wyjąłem moją muchołówkę z lodówki po 4-miesięcznym zimowaniu. Czy jest coś nie tak z nią ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi