owadożer Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Potwierdzam, roślina wygląda na zdrową Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 5 postów wyżej pisałem, że moja muchołówka wypuszcza małe pułapki, na dzień dzisiejszy stan się pogorszył od tygodnia obserwuję, że muchołówka wypuściła 1 liść i na tym koniec w dodatku jest to liść bez pułapki, w miejscu ucięcia pędu pojawiła się kropla wody. Co to może oznaczać? Woda w podstawce jest, torf nie gnije nie ma pleśni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Przesadź ją koniecznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Na moje oko ma za bardzo zbite podłoże, u mnie muchołówka zachowywała się tak też, gdy była za głęboko posadzona. Przesadź, możesz podnieść bulwę ciut wyżej i nie ubijaj torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 (edytowane) Przesadziłem, wymieszałem torf z perlitem wygląda to tak, na moje oko całkiem nieźle, bulwę dałem wyżej. Przesadziłem jakoś 2- 3 dni temu, póki co stan się nie zmienił, ale słońca 0 od kilku dni. Słabą porę wybrałem. Edytowane 16 Maja 2014 przez Daaron Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 16 Maja 2014 Share Napisano 16 Maja 2014 Zakopany stożek wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 20 Maja 2014 Share Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) 5mm wyżej i bulwa będzie widoczna, nie widzę żeby miała stożek wzrostu. Nie wiem czemu, ale mam muchołówkę od Kosy i torf jest tam idealny miękki, zasypany chyba piaskiem grubo ziarnistym u tego typicala bezpośrednio po przesadzeniu torf jest dość mocno ubity. Edytowane 20 Maja 2014 przez Daaron Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcus1988 Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Witam Bardzo proszę o pomoc gdyż mam z nią problem:/ nie wiem co jej jest ze tak słabo rośnie;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Rośnie słabo, bo wszystkie siły wpompowała w kwiatostan. Większość osób odcina pęd kwiatowy, żeby rośliny nie osłabiać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 I do tego mało światła prawdopodobnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Zdecydowanie za malo swiatla i niepotrzebnie pozwoliłeś jej kwitnąć. Pułapki wielkości mikro a liście wielkie, myślalam na początku, że to jakieś dzbanecznik. Gdzie ona stoi ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Ta roślina jest w opłakanym stanie. Bardzo długo minie zamim się zregeneruje. Jeśli chcesz bawić się w ratowanie to obetnij ten kwiatostan czym prędzej, na dodatek widzę że chyba wypuszcza nowy. Mogę się mylić bo nie wyraźne. Duuuuuużo słońca!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 (...) na dodatek widzę że chyba wypuszcza nowy. Mogę się mylić bo nie wyraźne.(...) Moim zdaniem to drugi stożek wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Moim zdaniem to drugi stożek wzrostu. W sumie ma to sens. Roslina ostatkiem sil 'na oparach' chce przedłużyć swoj żywot wypuszczajac drugi stożek wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 23 Maja 2014 Share Napisano 23 Maja 2014 Możliwe, ale nie koniecznie. Moja muchołówka przez 2 lata nie wypuszczała ani pędu ani się nie dzieliła mimo, że bardzo ładnie rosła. W tym roku pęd się pojawił i postanowiłam go nie ciąć. Najwyraźniej dostał pewną motywacje bo i doczekałam się dodatkowo młodych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi