Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

5 postów wyżej pisałem, że moja muchołówka wypuszcza małe pułapki, na dzień dzisiejszy stan się pogorszył od tygodnia obserwuję, że muchołówka wypuściła 1 liść i na tym koniec w dodatku jest to liść bez pułapki, w miejscu ucięcia pędu pojawiła się kropla wody. Co to może oznaczać? Woda w podstawce jest, torf nie gnije nie ma pleśni.

vLVREpp.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadziłem, wymieszałem torf z perlitem wygląda to tak, na moje oko całkiem nieźle, bulwę dałem wyżej. Przesadziłem jakoś 2- 3 dni temu, póki co stan się nie zmienił, ale słońca 0 od kilku dni. Słabą porę wybrałem.

uagrxRe.jpg

Edytowane przez Daaron
Odnośnik do odpowiedzi

5mm wyżej i bulwa będzie widoczna, nie widzę żeby miała stożek wzrostu. Nie wiem czemu, ale mam muchołówkę od Kosy i torf jest tam idealny miękki, zasypany chyba piaskiem grubo ziarnistym u tego typicala bezpośrednio po przesadzeniu torf jest dość mocno ubity.

Edytowane przez Daaron
Odnośnik do odpowiedzi

Ta roślina jest w opłakanym stanie. Bardzo długo minie zamim się zregeneruje. Jeśli chcesz bawić się w ratowanie to obetnij ten kwiatostan czym prędzej, na dodatek widzę że chyba wypuszcza nowy. Mogę się mylić bo nie wyraźne. Duuuuuużo słońca!!

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, ale nie koniecznie. :)

Moja muchołówka przez 2 lata nie wypuszczała ani pędu ani się nie dzieliła mimo, że bardzo ładnie rosła. W tym roku pęd się pojawił i postanowiłam go nie ciąć. Najwyraźniej dostał pewną motywacje bo i doczekałam się dodatkowo młodych. :)

Odnośnik do odpowiedzi