Maciek86 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Witam serdecznie, chciałbym Was bardzo poprosić o ocenę mojej małej muchołówki. Zakupiona w jednym z marketów budowlanych ok tygodnia temu. Podlewana wodą zdemineralizowaną. Ale nie wiem czy coś z nią nie jest nie tak bo pojawiają się ciemne przebarwienia Proszę o ocenę i uwagi. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalniaczekk Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Witaj na forum : ) Bywa tak, że najstarsze pułapki / liście usychają ze starości. Jeżeli była kupiona w markecie to na okres zimowania się nie zanosi. Może jej rosnąć pęd kwiatowy, gdy podrośnie do ok 5 cm - ścinasz pod skosem i wkładasz do torfu (jest możliwość wzrostu młodych roślinek). Pozdrawiam Podlewasz z góry czy przez podsiąkanie ? Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Skalniaczekk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 czyli na razie mam się nie przejmować?? uciąć te liście z przebarwieniami?? oczywiście że przez podsiąkani podlewam moje roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalniaczekk Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Myślę, że jeszcze nie obcinaj. Póki są jeszcze zielone części to poczekaj Jednakże specjalistą nie jestem ...Jeszcze... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Nic nie ucinaj, przecież zielona część liścia dalej fotosyntetyzuje Najprawdopodobniej nie najlepsze warunki w sklepie i aklimatyzacja sprawiły, ze muchołówka zasusza liście, bo ten z plamą nie jest wcale stary. Poczekaj aż wymieni wszystkie liście, jak z nowymi będzie dalej coś nie tak to wtedy będzie powód do zmartwień. A no i nie licz na piękną muchołówkę, w obecnej porze roku bez doświetlania może wyglądać marnie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Według mnie stożek wzrostu jest OK . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Super bardzo dziękuję za odpowiedzi, trosze się uspokoiłem i będę dalej doglądał mojej roślinki. Co do doświetlania to co prawda pytałem o to w innym temacie ale tutaj też zapytam pozwolicie. A mianowicie czy mogę moje roślinki to znaczy muchołówkę i świeżo posiane nasionka rosiczek doświetlać taką oto żarówką http://www.leroymerlin.pl/osprzet-oswietle...6518,l1199.html za wszelkie uwagi i dalsze odpowiedzi/podpowiedzi bardzo dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Nie wiem czy to dalszy efekt aklimatyzacji czy ja coś nie tak robię... oceńcie proszę zdjęcia po kilku dniach bytowania mojej roslinki w nowym miejscu. Przypomnę że trafiła do mnie z supermarketu. Martwi mnie to brązowienie pułapek... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 W zimie rosiczka przechodzi w "stan spoczynku", w zależności od warunków do jej zimowania. Twoja rosiczka wygląda dobrze, zdarza się że pułapka usycha w tym okresie to nic nadzwyczajnego. Być może pułapka była stara. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 W zimie rosiczka przechodzi w "stan spoczynku", w zależności od warunków do jej zimowania. Twoja rosiczka wygląda dobrze, zdarza się że pułapka usycha w tym okresie to nic nadzwyczajnego. Być może pułapka była stara. Muchołówka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Nie wiem o czym myślałam , chyba o niebieskich migdałach. Oczywiście muchołówka Jaca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 zdarza się że pułapka usycha w tym okresie to nic nadzwyczajnego A czy poza tym okresem usychanie pułapek się nie zdarza? Jest o tym temat dopiero na 10 stron (tu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...5&start=135 ), więc warto wątek zgłębić bardziej szczegółowo. ( ; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 28 Stycznia 2015 Share Napisano 28 Stycznia 2015 Oczywiście dlatego napisałam taż :Być może pułapka była stara Oczywiście napisałam w skrócie aby uspokoić Maćka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) a co sądzicie o mojej ? Nieźle znosi zimowanie, czy wręcz przeciwnie ? Bo kapturnica obok to z zachwytu kwitnie nie mam pojęcia, co robię nie tak, że nie widać Edytowane 3 Lutego 2015 przez TadzikMen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 zdjęcie się nie wyświetla nie możesz od razu na forum wrzucać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi