natalia.t Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 Ona już chyba nie zimuje Wygląda dobrze, na moje oko nic jej nie dolega, ale jeśli wypuściła ten nowy liść niedawno, to znaczy, że już się wybudziła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 nie wiadomo jakie ma warunki bo auto nic nie wspomniał. Moje zimują w temp.3-6st,wilg80%,i z dużą ilością światła. Wyglądają jak ta na zdjęciu,a jeszcze nie wybudzone bo nie olśniewają wzrostem w oczach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 Podłoże wygląda słabo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 Piszę co widzę. A widzę zielony liść. I jeśli ten nowy liść wyrósł przez ostatnie 2 tygodnie, to nie śpi, jeśli jest taki sam albo niewiele większy od grudnia, to jeszcze śpi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 3 Lutego 2015 Share Napisano 3 Lutego 2015 co do wilgotności to pojęcia nie mam. Jest na parapecie w nieogrzewanym pomieszczeniu, a liść wypuszcza już od 3 tygodni. Daro możesz coś napisać więcej o tym, dlaczego podłoże wygląda słabo ? Pomijając fakt, że mało jej dawkuję wody by nie przelać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Wygląda na zaglonione i jakby się zaczęły pojawiać się wykwity soli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Podlewam wodą demineralizowaną z Castoramy, więc raczej wykwitów nie powinno być. Co do glonów to u dzbanecznika się one pojawiły, muchołówka ma jednak zupełnie inne warunki rozwoju Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Wykwity mogą być efektem wytrącania soli obecnych w podłożu, nie w wodzie. Ja też podlewam demineralizowaną albo deszczówką, ale torf jest kiepski i wykwity to u mnie plaga... Ja u ciebie wykwitów nie widzę, glony może jakieś są, ale jest ich niewiele, zresztą one mogą się pojawiać nawet na dobrym torfie po dłuższym czasie. Kiedy ostatnio ją przesadzałeś? Możesz pomyśleć o wymianie podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 przesadzana była na jesień 2014r. Taki sam torf otrzymała kapturnica i dzbanek, ale tylko jakoś u muchołapki nędznie wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Powiem ci, że ja u siebie się takimi drobnostkami nie przejmuję... Trochę pleśni czy trochę glonu i mi, i roślinom nie przeszkadza, o ile nie pokrywa grubą warstwą całego podłoża. Następnym razem przy zimowaniu ogranicz muchołówce podlewanie. Torf jest zdecydowanie zbyt mokry jak na czas spoczynku. To jedyne moje spostrzeżenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidzior Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum, bardzo prosił bym o ocenę mucholowek. Zakupilem je okolo miesiąca temu. Do tej pory wypuscily sporo nowych lisci. Są one jednak inne niż do tej pory, duże, nieproporcjonalne do pozostałych. Myślę że zapewniam im odpowiednie warunki. Zdjęcie w załączniku. Bardzo proszę o wypowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Wyglądają zdrowo tylko daj osobne podstawki na rośliny bo nie powinna stać ciągle w wodzie tak jak D.scorpioides Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidzior Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Na noc zostawiam je w podstawce z woda, rano wyciagam i kładę obok na 2/3 dni, tu też nie wiem czy dobrze robie ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Im wyższa temperatura tym szybsze parowanie. Najlepiej sprawdzaj palcem i oceń czy mają dość wilgotno, ale raz na parę dni wystarczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon2588 Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Witam, wstawie zdjęcie mojej roślinki i ocencie, czy jest wszystko w porządku, czy jednak coś nie tak : http://postimg.org/image/r5ogv4mb1/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi