Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

nie wiadomo jakie ma warunki bo auto nic nie wspomniał. Moje zimują w temp.3-6st,wilg80%,i z dużą ilością światła. Wyglądają jak ta na zdjęciu,a jeszcze nie wybudzone bo nie olśniewają wzrostem w oczach :)

Odnośnik do odpowiedzi

co do wilgotności to pojęcia nie mam. Jest na parapecie w nieogrzewanym pomieszczeniu, a liść wypuszcza już od 3 tygodni. Daro możesz coś napisać więcej o tym, dlaczego podłoże wygląda słabo ? Pomijając fakt, że mało jej dawkuję wody by nie przelać.

Odnośnik do odpowiedzi

Wykwity mogą być efektem wytrącania soli obecnych w podłożu, nie w wodzie. Ja też podlewam demineralizowaną albo deszczówką, ale torf jest kiepski i wykwity to u mnie plaga... Ja u ciebie wykwitów nie widzę, glony może jakieś są, ale jest ich niewiele, zresztą one mogą się pojawiać nawet na dobrym torfie po dłuższym czasie. Kiedy ostatnio ją przesadzałeś? Możesz pomyśleć o wymianie podłoża.

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem ci, że ja u siebie się takimi drobnostkami nie przejmuję... Trochę pleśni czy trochę glonu i mi, i roślinom nie przeszkadza, o ile nie pokrywa grubą warstwą całego podłoża.

Następnym razem przy zimowaniu ogranicz muchołówce podlewanie. Torf jest zdecydowanie zbyt mokry jak na czas spoczynku. To jedyne moje spostrzeżenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem forum, bardzo prosił bym o ocenę mucholowek. Zakupilem je okolo miesiąca temu. Do tej pory wypuscily sporo nowych lisci. Są one jednak inne niż do tej pory, duże, nieproporcjonalne do pozostałych. Myślę że zapewniam im odpowiednie warunki. Zdjęcie w załączniku. Bardzo proszę o wypowiedź.

Pozdrawiam

post-6967-1423084296_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi