Crespo Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Roślina wygląda na zdrową. Wytwarza pęd kwiatowy, który proponuję Ci uciąć ponieważ zabiera muchołówce dużo energii, a o tej porze roku może się to źle skończyć. Rośliny nie zimowałeś z tego co widzę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon2588 Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Zimowana nie była. Mogę teraz odciąć ten pęd kwiatowy ? Czy mogę ją nakarmić pająkiem ? Edytowane 10 Lutego 2015 przez Dragon2588 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 W "przyklejonych" jest piękny temat odnośnie kwitnienia, pędów kwiatowych itp. Polecam lekturę: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...nie-t16208.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon2588 Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Czy mogę dać pająka ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 10 Lutego 2015 Share Napisano 10 Lutego 2015 Możesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nulus Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 Witajcie, oceńcie proszę moją muchołówkę. Kupiona była w czerwcu w ogrodzie botanicznym, od tamtego czasu nie przesadzałem jej, w lecie kwitła ale usunąłem kwitnący pęd. Na jesień/początek zimy dużo liści zaczęło czernieć także je pousuwałem. Muchołówka nie zimowała. Teraz znowu zaczyna kwitnąć. Podlewana jest wodą z filtratora wody Brita. Zbliża się wiosna i chciałbym aby muchołówka zaczęła porządnie rosnąć i odżyć. Co sądzicie o tej roślince, co mi doradzicie by jej stan się poprawił? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Skoro nie zimowała, na początek usunąłbym pęd kwiatowy, który ją dodatkowo osłabia prócz braku zimowania. Liście ma dość typowe przy braku światła, także raczej nie doświetlałeś przez zimę, to by też się przydało. Edytowane 11 Lutego 2015 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Twoja muchołówka jest potwornie niedoświetlona i wymęczona.. Powinieneś: 1. Zaznajomić się z tym: http://www.carnivorous-plants.pl/flytrap/i...a&Itemid=48 tym: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...ea-FAQ-f45.html i tym: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Mucholowk...iedzi-f178.html tym: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Zimowanie...owek-t9895.html I jak na zawołanie - masz świeżutkie dzieło Kosy http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...p;#entry1018632 Wiadomości jest mnóstwo, wystarczy chcieć je znaleźć, a od czerwca miałeś na to mnóstwo czasu. 2. Uciąć pęd kwiatowy, który przy tak osłabionej muchołówce tylko pogorszy jej stan. 3. Zimować koniecznie w przyszłym roku! Gdyby Tobie ktoś nie pozwolił zasnąć i odpocząć też byś wyglądał nieciekawie. 4. Ustawić w możliwie najbardziej nasłonecznione miejsce (może nawet pokusić się o doświetlenie), a na wiosnę najlepiej wystawić na dwór na pełne słońce. 5. Podlewać wodą destylowaną - teraz tak, żeby torf był wilgotny, a jak nastanie wiosna i ciepło - intensywniej. Edytowane 11 Lutego 2015 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 11 Lutego 2015 Share Napisano 11 Lutego 2015 ... Podlewana jest wodą z filtratora wody Brita. ... To nie jest woda destylowana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek86 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) Witam serdecznie, niedawno prosiłem Was o ocenę mojej muchołówki i ponownie zwracam się z prośbą. Muchołówka nie zimowała, podlewana wodą destylowaną tylko. Wypuściła pęd kwiatowy czy mam go obciąć?? Napiszcie proszę. Na jednym z liście nie wykształciła się pułapka. czy jest to normalne czy mam się martwić?? z góry dziękuję za wszystkie uwagi i sugestje. Edytowane 28 Lutego 2015 przez Maciek86 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Odetnij pęd by nie osłabiać bardziej rośliny a jeśli chcesz możesz spróbować go ukorzenić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 28 Lutego 2015 Share Napisano 28 Lutego 2015 Nie jest tragicznie, ale jest niedoświetlona, postaw ją bliżej okna. I lepiej obetnij ten pęd, bo jest dość osłabiona, moim zdaniem nie powinna kwitnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 3 Marca 2015 Share Napisano 3 Marca 2015 Na jednym z liście nie wykształciła się pułapka. czy jest to normalne czy mam się martwić?? Jest to normalne (niestety) u roślin bardzo mocno niedoświetlonych. Rozważyłabym przestawienie roślinki na mocniej oświetlony parapet, jeżeli masz taki pod ręką. Niestety bez dopływu bezpośredniego światła słonecznego nie widzę jej przyszłości zbyt różowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Marca 2015 Share Napisano 5 Marca 2015 Roślinie zimującej we właściwym przedziale temperatur niedoświetlenie niegroźne. Radziłbym pomyśleć w przyszłości o zapewnieniu muchołówce niskiej temperatury zimą aby uniknąć rachitycznego wzrostu i złej kondycji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 10 Marca 2015 Share Napisano 10 Marca 2015 Po 2 tygodniach od zakończenia zimy moja muchołówka nie odrasta! Szczegóły i zdjęcia znajdują się pod tym adresem. Zdj i opis problemu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi