pietruszka002 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Myśle że nie powinieneś trzymac jej w lodówce . Ale jak slońce bedzie świecić nowe półapki się pojawią i na razie stopniowo podlewaj przez podśiąkanie!!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Po zimowaniu może tak wyglądać. To co teraz trzeba zrobić (radzę jak najszybciej): - wykopać i oczyścić z martwych liści bulwę, - posadzić do nowego podłoża, - początkowo podlewać umiarkowanie (podłoże wilgotne jednak nie zalane), - zapikować maksymalną ilość światła (najlepiej naturalnego), - w miarę możliwości przetrzymać roślinę w chłodniejszym ale widnym miejscu (polecam wystawić ją na dwór). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Na przyszłość jeśli wstawiasz do lodówki wkładaj do papierowej torby lub owijaj doniczkę papierem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Dzięki za porady. ;p Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SheWuf Napisano 31 Marca 2012 Share Napisano 31 Marca 2012 Dzisiaj kupiłam drugą mucholówke iiii muszę ją przesadzić z racji tego, że w doniczce jest ich kilka. ;D Zdjęcia nie dodam booo nie potrafię jeszcze. Tą w niebieskiej doniczce mam od lutego, a tą w białej dzisiaj. jak je ocieniacie? Aktualnie już są rozsadzone i najstarsza puszcza pęd kwiatowy. ^^ Edit: Cephalotus 13:28 04.04.2012, proszę stosować zasady poprawnej pisowni. 20 lat tym bardziej do tego obliguje. Będą lecieć warny! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Jeśli nie zamierzasz zbierać nasion to wytnij pęd kwiatowy gdyż on bardzo osłabia roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam. Moje rośliny trzymam w takim mini GrowBoxie. Mam tam polecaną świetlówkę 32W Philipsa, odbitki itd. Wszystkie rośliny dobrze się tam czują, tylko jedna muchołówka wygląda gorzej niż dziwnie... Mówię o Dionaea Muscipula "Justina Davis". Ma ona długie, pomarszczone, popękane łodygi; małe, dziurawe, brzydkie pułapki. Co jest nie tak? Podlewam wodą destylowaną, temperaturę mam tam około 23-24*C. Czasami dam jakiegoś komara do paszczy. Proszę o pomoc, niepokoję się! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 5 Kwietnia 2012 Share Napisano 5 Kwietnia 2012 Kiedy ona była przesadzana ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Co to ma do rzeczy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Po prostu stare podłoże ma dużo do rzeczy.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 własnie duzo ma to do rzeczy. roslina wypuszcza wieksze liscie z powodu iz ma mało światła , musisz jej zapewnic lepsze światło najlepiej słoneczne od strony południowej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sikorbs Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Niedawno zmieniałem torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 To ja już nie wiem .. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 6 Kwietnia 2012 Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Nawet gdyby nie przesadzał aż takiego znaczenia podłoże by nie miało. Też myślę, że to za mało światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Bardzo bezproduktywna dyskusja się potoczyła przez nieostanie kilka postów z jednym wyjątkiem (może dwoma). Nie wiem jak mam się na to zapatrywać, bo do tak burzliwej wymiany zdań, to mogłoby dojść na SB, zamiast w temacie, ale... Na razie jeszcze to przetrzymam, ale jak się będzie to rozwijało w pełnoobjawowy zespół, to trzeba będzie to zresekować. Dla lepszego zobrazowania swoich odczuć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi