Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Co zrobić żeby muchołówka się wybarwiła? To jest Red Green, chciałabym żeby miała takie czerwone pułapki jak wtedy kiedy ją kupiłam. Stoi na parapecie południowym i wydaje mi się że ma bardzo dużo słońca, ale wygląda tak:

21jpg_aqqaqrq.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Dzień dobry, wczoraj zakupiłem muchołówke (Dionea Muscipula) w Leroy Merlin i czy może mi ktoś pomóc w ocenie muchołówki oraz określenia czy trzeba ją przesadzić (P.s wstawiam zdjęcie mojej 2 muchołówki którą mam od 2 tyg :D) a no tak, muchołówke w czarnej doniczce odradzam teraz bo po zakupie przekarmiłem ją :D (w niewiedzy).

(Zdj w linku bo za dużo ważyły): http://imgur.com/a/mOIxk

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie widzę konieczności przesadzania rośliny. Obie są w stosunkowo dobrej kondycji, jednak muchołówka z pierwszego zdjęcia (ta ze żwirkiem) ma wyraźnie zbyt sucho. W sezonie wegetacyjnym podłoże powinno być stale wilgotne, a używana woda to deszczowa, demineralizowana lub z filtra RO. Maksimum słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkim

Proszę mi powiedzieć z czego może wynikać fakt że młode pułapki wyglądają tak jak ta ze zdjęcia, czy to może wynikać z zbyt częstego podlewania czy za dużo słońca ?? osobiście swoją roślinkę podlewam jak tylko wody już nie będzie miała czasami się zdarzy że co drugi dzień. Kolejna sprawa mam wrażenie że łodygi są jak by wyschnięte chodzi o muchołówkę gigant. Na koniec dodane jest zdjęcie możecie napisać jak oceniacie jej stan.

post-7585-1501837755_thumb.jpg

post-7585-1501837795_thumb.jpg

post-7585-1501837806_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciach widać, że muchołówka ma wielu "gości" a zazwyczaj łapki są jednorazowe. Jak dla mnie to po prostu łapka, która już się zużyła. I nie ma powodu do niepokoju.

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdjęciach widać, że muchołówka ma wielu "gości" a zazwyczaj łapki są jednorazowe. Jak dla mnie to po prostu łapka, która już się zużyła. I nie ma powodu do niepokoju.

Sądziłem że pułapki wszystkie dorastają dużych rozmiarów, a jednak się okazuje że nie. A jak to jest z tym podlewaniem co jaki czas wy podlewacie ?? Pytam bo swoje pierwszą siejkę przelałem stąd nie chciał bym popełnić tego błędu tutaj.

Odnośnik do odpowiedzi

Specem nie jestem, ale napiszę jak to ja robię. Zaraz po zakupie, kierowałam się instrukcją dołączoną do roślinek - ciągle ma stać w wodzie. Niestety dzięki temu przelałam muchołówkę. Muchola nie wykończyłam i zastosowałam się do różnych wskazówek forumowiczów. Ciężko określić schemat podlewania i zależy to od warunków pogodowych. Torf nie może być ciągle za mocno wilgotny, ani zbyt suchy. Każdy ma swoją metodę (sposoby podlewania). Ja sprawdzam wilgoć palcem. Jeśli nie jest już tak mocno wilgotny jak po podlaniu, a jest ledwo wilgotny (ale nie za suchy) to wlewam do podstawki wody. Po jakimś czasie zaglądam do podstawki (2-3 godz) i nadmiar wylewam. Jeśli jest mocno gorąco muszę to robić codziennie. Jeśli wystawiam muchole na balkon w bardzo słoneczny dzień (zazwyczaj w weekendy), by łyknęły sobie więcej promieni i coś sobie upolowały, wówczas stoją ciągle w wodzie do momentu, aż je zgarnę z powrotem na parapet, bo torf szybko wysycha. Zgarniam je przeważnie do 13tej bo tam już jest cień. Gdy nie jest za ciepło podlewam co 2-3 dni.

Edytowane przez Kasiek
Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że się da. Nie widzę żadnych szkodników na zdjęciach. Wg mnie wystarczy podlać i przede wszystkim poczytać na forum o hodowli muchołówek.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówisz że 8 tygodni to może być jeszcze szok po przeprowadzce. Jak napisałem na zdjęciach nie zauważyłem żadnych robali ani grzybów. Roślina jest przesuszona (masz bardzo jasny torf = suchy). Jeśli wystawiłeś niedawno na słońce a trzymałeś za szybą to liście mogą ulec poparzeniu. W takim przypadku czernieją nawet młode liście (kolejne się przystosują) no i trzeba podlewać częściej jak są upały.

Ja robię tak że podlewam tylko rano przed pójściem do pracy. Jeśli widać choć odrobinę wody to nie podlewam. Jak zobaczę suche dno podstawki to podlewam i mam 2-3 dni spokoju aż znowu nie wyschnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że się da. Nie widzę żadnych szkodników na zdjęciach. Wg mnie wystarczy podlać i przede wszystkim poczytać na forum o hodowli muchołówek.

Popieram - nic strasznego tam nie widzę. Tym bardziej, że rośnie nowa łapka. Podlać i zapewnić słońce. A jeśli muchołówka "zjadła" dużo owadów to te czerniejące łapki mogą być efektem "przekarmienia".

Odnośnik do odpowiedzi

O zaczyna się znowu :rotfl:

Żeby ukrócić dyskusję podaję co następuje:

Oficjalnie panowie i panie nie ma czegoś takiego jak przekarmienie. Roślina od tego nie pęknie ani nie zginie. Liście muchołówek i rosiczek mogą co prawda obumrzeć wcześniej jeśli się zużyją (złapią robale), ale w żaden sposób nie szkodzi to zdrowiu roślin.

Użytkownikowi Kalic chodziło pewnie o to co napisałem wyżej. Jednak zdjęcie nr 2 pokazuje że w miarę nowy liść zaczyna brązowieć - wg mnie możliwe przypalenie od słońca albo losowe obumarcie. natomiast te 4 czy 5 innych schnących liści to stare pułapki i roślina ma prawo naturalnie się ich pozbyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Użytkownikowi Kalic chodziło pewnie o to co napisałem wyżej.

W rzeczy samej - zjadła co miała zjeść i zgodnie z jej naturą ustępuje miejsca nowej (nowym) łapce okej

Edytowane przez kalic
Odnośnik do odpowiedzi