Pszemek Napisano 9 Sierpnia 2017 Share Napisano 9 Sierpnia 2017 Zapomnialem wstawić zdj ale nowe lapki ktore rosna zaczynaja schnac ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remi89 Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Parę postów wyżej pokazałem swoje muchołówki wiosenną porą. Tak wyglądają w sierpniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SethTrusek Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 (edytowane) Proszę o ocenę muchówki. Zakupiłem ją 23 września. Od tamtego czasu wypuściła 5 pułapek i dwa kolejne pędy. Nowe pułapki są zdecydowanie większe od tych które były w chwili zakupu. Jakieś rady/opinie? Czy warto ją przesadzać przed zimowaniem? Edytowane 14 Października 2017 przez SethTrusek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 (edytowane) Wrzucam fotkę muchołówki i proszę o ocenę jej stanu Wczoraj zakończyła zimowanie, które przebiegało w dwóch etapach: - pierwsze w temperaturze w granicach 4*C do 8*C trwało od 3.XI do 9.I (w kartonie, na parapecie zewnętrznym, bez dopływu światła) - drugie w temperaturze 7*C do 8*C trwało od 10.I do wczoraj (niewielki dostęp światła) Roślina przesadzona w torf kwaśny wymieszany ze żwirkiem akwariowym Edytowane 21 Lutego 2018 przez kalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 27 Lutego 2018 Share Napisano 27 Lutego 2018 (edytowane) Ostatnio przyjrzałem się muchołówce i zaniepokoiło mnie wybarwienie powstających rosnących liści (zwłaszcza czerniejące/ciemniejące łapki). Pytanie moje: czy jest powód do niepokoju i co może być przyczyną? Edytowane 27 Lutego 2018 przez kalic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrin Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Witam, chciałbym prosić o pomoc z roślinami owadożernymi, w tym wątku przedstawię swoja muchołówke. A więc tak zacznijmy od tego ze zakupiłem ją w maju ubiegłego roku przez allegro od osoby która miała bardzo dużo dobrych opini,roślina miala okolo 33%-50% objętości mniej niż teraz, liście były dużo większe niż te, ale to chyba skutek braku zimowania (z powodów zdrowotnych nie miałem jak się tym zająć, problemy z kolanem i chodzeniem). Nie wiem jakie ma dokładnie podłoże, chce je wymienić w tym roku,najlepiej w najbliższym czasie, bo już uciąłem pęd kwiatowy. Chce miec dużą i gęstą rośline, czy muszę ją jakoś rozdzielać, przerzadzić ? Podlewana była woda demineralizowaną ale po mojej kontuzji musiałem sie przerzucić na odstałą kranówkę i pojawiła sie sól na powierzchni(myślałem że to pleśń i popryskalem 2-3 razy srodkiem grzybobójczym ) :/ Moje pytanie, co możecie mi doradzić ? Co najlepiej teraz z nią zrobić żeby odżyła na wiosnę ? Tzn, już bardzo blisko do tego więc liczę na szybką odpowiedź. Pozdrawiam Łukasz Zdjęcia: http://i68.tinypic.com/15gs32p.jpg http://pl.tinypic.com/r/220x15/9 Ps. Hoduje ją na parapecie w domu okno wychodzi na Północny-zachód, temp w domu 18-22 stopni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioterha Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Witam, chciałbym się dowiedzieć, co może być przyczyną samoistnego przymykania niektórych pułapek u mojej muchołówki (np. ta po lewej na zdjęciu)? Obecność owadów wykluczam ze 100% pewnością. Pułapki się przymykają, ale już nie chcą się otworzyć. Poza tym niczego innego niepokojącego nie stwierdziłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Może jak Cię niema ktoś dotyka pułapki bo fajnie wygląda jak się zamykają. Przyczyną może być też mały owad który ucieknie przez szczeliny między "zębami" i i tak go nie wypatrzysz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioterha Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 To raczej znikomo mało prawdopodobne, bo moimi roślinami nikt poza mną się nie interesuje, a owadów w pokoju nie widziałem od jesieni. Zresztą, gdyby nawet coś musnęło włoski czuciowe i pułapki by się zamknęły, to powinny się otworzyć po jakimś czasie, a te tak nie robią. Przymykają się i tyle Muchołówka wygląda na zdrową, staram się jej zapewnić wszystko, co potrzeba do prawidłowego funkcjonowania, 13h/dobę odpowiedniego światła, destylowana woda bez przelewania, miesiąc temu dostała jakąś zbłąkaną ćmę, więc pułapki nieźle urosły Jeśli mój problem to tylko kwestia estetyczna, to nie będę podejmował żadnych kroków, niech tak zostanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uranek Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Witam. Czy to normalne że o tej porze już kwitnie moja muchołówka? Wybudziła się pod koniec lutego i od tamtej pory zdecydowałem się nie ucinać pędu kwiatowego. Prawdopodobnie spróbuje z niej uzyskać nasiona i wysiać od razu. Ogólnie są dwa pędy na każdym osiem pąków. Roślina nie narzeka na brak słońca. Czasami się tylko odgraża na brak much. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 8 Kwietnia 2018 Share Napisano 8 Kwietnia 2018 Moje już kilka razy chciały kwitnąć ale im nie dawałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 w temacie pędu kwiatowego - jakieś 2 tygodnie temu odciąłem go u swojej roślinki i wsadziłem do torfu. Dwa dni nie było mnie w domu (torf delikatnie przyschnął) i zauważyłem, że część pędu sczerniała. Czy da się coś z tym jeszcze zrobic czy jest już spisany na straty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Straty. Mi z pędu kwiatowego jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalic Napisano 13 Kwietnia 2018 Share Napisano 13 Kwietnia 2018 Straty. Mi z pędu kwiatowego jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać roślinki. Szkoda , przed wyjazdem wszystko było OK a po powrocie taka oto niespodzianka. No cóż, muszę czekać do kolejnego przesadzania i zrobić podział ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 13 Kwietnia 2018 Share Napisano 13 Kwietnia 2018 w temacie pędu kwiatowego - jakieś 2 tygodnie temu odciąłem go u swojej roślinki i wsadziłem do torfu. Dwa dni nie było mnie w domu (torf delikatnie przyschnął) i zauważyłem, że część pędu sczerniała. Czy da się coś z tym jeszcze zrobic czy jest już spisany na straty? Czarny fragment pędu kwiatowego jeszcze o niczym nie świadczy. Miewałem takie pędy całkowicie czarne, a poniżej poziomu torfu były wciąż zielone i wyrastały z nich rośliny. Ta jednak metoda rozmnażania muchołówek to zadanie dla cierpliwych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi