Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 1 month later...

Proszę o ocenę muchówki.

Zakupiłem ją 23 września. Od tamtego czasu wypuściła 5 pułapek i dwa kolejne pędy. Nowe pułapki są zdecydowanie większe od tych które były w chwili zakupu.

Jakieś rady/opinie?:)

Czy warto ją przesadzać przed zimowaniem?

post-7729-1507990160_thumb.jpg

Edytowane przez SethTrusek
Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Wrzucam fotkę muchołówki i proszę o ocenę jej stanu

Wczoraj zakończyła zimowanie, które przebiegało w dwóch etapach:

- pierwsze w temperaturze w granicach 4*C do 8*C trwało od 3.XI do 9.I (w kartonie, na parapecie zewnętrznym, bez dopływu światła)

- drugie w temperaturze 7*C do 8*C trwało od 10.I do wczoraj (niewielki dostęp światła)

Roślina przesadzona w torf kwaśny wymieszany ze żwirkiem akwariowym

post-7559-1519230882_thumb.jpg

Edytowane przez kalic
Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio przyjrzałem się muchołówce i zaniepokoiło mnie wybarwienie powstających rosnących liści (zwłaszcza czerniejące/ciemniejące łapki). Pytanie moje: czy jest powód do niepokoju i co może być przyczyną?

post-7559-1519757108_thumb.jpg

post-7559-1519757117_thumb.jpg

Edytowane przez kalic
Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym prosić o pomoc z roślinami owadożernymi, w tym wątku przedstawię swoja muchołówke. A więc tak zacznijmy od tego ze zakupiłem ją w maju ubiegłego roku przez allegro od osoby która miała bardzo dużo dobrych opini,roślina miala okolo 33%-50% objętości mniej niż teraz, liście były dużo większe niż te, ale to chyba skutek braku zimowania (z powodów zdrowotnych nie miałem jak się tym zająć, problemy z kolanem i chodzeniem). Nie wiem jakie ma dokładnie podłoże, chce je wymienić w tym roku,najlepiej w najbliższym czasie, bo już uciąłem pęd kwiatowy. Chce miec dużą i gęstą rośline, czy muszę ją jakoś rozdzielać, przerzadzić ? Podlewana była woda demineralizowaną ale po mojej kontuzji musiałem sie przerzucić na odstałą kranówkę i pojawiła sie sól na powierzchni(myślałem że to pleśń i popryskalem 2-3 razy srodkiem grzybobójczym ) :/ Moje pytanie, co możecie mi doradzić ? Co najlepiej teraz z nią zrobić żeby odżyła na wiosnę ? :) Tzn, już bardzo blisko do tego więc liczę na szybką odpowiedź. Pozdrawiam Łukasz

Zdjęcia:

http://i68.tinypic.com/15gs32p.jpg

http://pl.tinypic.com/r/220x15/9

Ps. Hoduje ją na parapecie w domu okno wychodzi na Północny-zachód, temp w domu 18-22 stopni.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam, chciałbym się dowiedzieć, co może być przyczyną samoistnego przymykania niektórych pułapek u mojej muchołówki (np. ta po lewej na zdjęciu)? Obecność owadów wykluczam ze 100% pewnością. Pułapki się przymykają, ale już nie chcą się otworzyć. Poza tym niczego innego niepokojącego nie stwierdziłem.

post-7759-1522802479_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej znikomo mało prawdopodobne, bo moimi roślinami nikt poza mną się nie interesuje, a owadów w pokoju nie widziałem od jesieni. Zresztą, gdyby nawet coś musnęło włoski czuciowe i pułapki by się zamknęły, to powinny się otworzyć po jakimś czasie, a te tak nie robią. Przymykają się i tyle :(

Muchołówka wygląda na zdrową, staram się jej zapewnić wszystko, co potrzeba do prawidłowego funkcjonowania, 13h/dobę odpowiedniego światła, destylowana woda bez przelewania, miesiąc temu dostała jakąś zbłąkaną ćmę, więc pułapki nieźle urosły :D

Jeśli mój problem to tylko kwestia estetyczna, to nie będę podejmował żadnych kroków, niech tak zostanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Czy to normalne że o tej porze już kwitnie moja muchołówka? Wybudziła się pod koniec lutego i od tamtej pory zdecydowałem się nie ucinać pędu kwiatowego. Prawdopodobnie spróbuje z niej uzyskać nasiona i wysiać od razu. Ogólnie są dwa pędy na każdym osiem pąków. Roślina nie narzeka na brak słońca. Czasami się tylko odgraża na brak much.

love

post-7446-1523195022_thumb.jpg post-7446-1523195033_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

w temacie pędu kwiatowego - jakieś 2 tygodnie temu odciąłem go u swojej roślinki i wsadziłem do torfu. Dwa dni nie było mnie w domu (torf delikatnie przyschnął) i zauważyłem, że część pędu sczerniała. Czy da się coś z tym jeszcze zrobic czy jest już spisany na straty?

post-7559-1523545306_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Straty. Mi z pędu kwiatowego jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać roślinki.

Szkoda :( , przed wyjazdem wszystko było OK a po powrocie taka oto niespodzianka. No cóż, muszę czekać do kolejnego przesadzania i zrobić podział ...

Odnośnik do odpowiedzi

w temacie pędu kwiatowego - jakieś 2 tygodnie temu odciąłem go u swojej roślinki i wsadziłem do torfu. Dwa dni nie było mnie w domu (torf delikatnie przyschnął) i zauważyłem, że część pędu sczerniała. Czy da się coś z tym jeszcze zrobic czy jest już spisany na straty?

Czarny fragment pędu kwiatowego jeszcze o niczym nie świadczy. Miewałem takie pędy całkowicie czarne, a poniżej poziomu torfu były wciąż zielone i wyrastały z nich rośliny. Ta jednak metoda rozmnażania muchołówek to zadanie dla cierpliwych :)

Odnośnik do odpowiedzi