Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy, sądząc po Twoich D. capensis i muchołówce zdecydowanie coś im zrobiłem po tym przesadzeniu. Bo to jest nienormalne, aby dwie różne rośliny zaczęły marnieć po przesadzeniu w bardzo podobny sposób. Co to jest za podłoże jakie użyłeś. Proszę dać zdjęcie worka. O ile można prosić, dać mniejsze zdjęcia, bo takie kolosy nie są potrzebne i ciężko się je ogląda.

Ziemię kupowałem z allegro od gościa który też posiada roślinki owadożerne,tylko nie pamiętam który to był bo ziemie kupowałem rok temu.

A tak przy okazji wszystkie je przesadzałem i tylko jedna rosiczka ładnie rośnie,może być wina w tym że trochę je przelałem?

Po przesadzeniu porządnie je przelałem.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ziemię kupowałem z allegro od gościa który też posiada roślinki owadożerne,tylko nie pamiętam który to był bo ziemie kupowałem rok temu.

A tak przy okazji wszystkie je przesadzałem i tylko jedna rosiczka ładnie rośnie,może być wina w tym że trochę je przelałem?

Po przesadzeniu porządnie je przelałem.

Ziemia w hodowli roślin owadożernych jest bezwzględnie zakazana -_- Do tego celu używa się torfu kwaśnego. Przelanie u muchołówki- raczej nie bo widać że ewidentnie roślina jest za głęboko posadzona, ale- piszesz że ''Po przesadzeniu porządnie je przelałem'' więc raczej to jest drugi powód dla którego rośliny Ci umierają :)

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Ziemia w hodowli roślin owadożernych jest bezwzględnie zakazana -_- Do tego celu używa się torfu kwaśnego. Przelanie u muchołówki- raczej nie bo widać że ewidentnie roślina jest za głęboko posadzona, ale- piszesz że ''Po przesadzeniu porządnie je przelałem'' więc raczej to jest drugi powód dla którego rośliny Ci umierają :)

To przesadzać czy czekać aż ziemia trochę wysuszy się?

Odnośnik do odpowiedzi

czy ziemia wykopana w lesie może się nadać?

Dżizaz...przecież mówię że ZIEMIA NIE MOŻE BYĆ UŻYWANA DO HODOWLI ROŚLIN OWADOŻERNYCH! Nie ważne czy to z lasu, ze sklepu czy z działki.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Witam . Po okresie zimowania mój Toffik jest już na dworze -masa słońca , ;D woda destylowana i do przodu . Zastawiają mnie liście , są bardzo szerokie i dosyć krótkie .

I jeszcze jedno ten Toffik puścił dwa pędy kwiatowe .1-szy dosyć gruby , a 2-gi malutki i cienki . Oczywiście obciąłem obydwa ale zastanawia mnie to czy roślina już się podzieliła ?

Ale nie chcę z czystej tylko ciekawości męczyć jej wyjęciem z torfu . patrząc od spodu doniczki widać parę malutkich końcówek korzeni , wystają może 1-1,5 cm max. to oznaka że trzeba Toffikowi zmienić lokum na większe ?

thumb_412548_376603122391177_100001244766007_77559055_402011611_o.jpg

thumb_477946_376603089057847_100001244766007_77559054_2053601988_o.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Roślina może wypuszczać kilka pędów na raz, nie musi być podzielona, poza tym nie widzę na zdjęciach, żeby były tam 2 muchołówki. Liście, jakie ma mają związek z ilością światła, jaką muchołówka dostaje. Nie przejmuj się. Gorzej, jakby liście były długie i wąskie - świadczyłoby to o małej ilości światła.

Odnośnik do odpowiedzi

To, że liście są szerokie i krótki to tylko oznaka o dużej ilości słońca. Pozostaje tylko się cieszyć. Co do wystających korzeni to proponował bym ją przesadzić, ponieważ wystające korzenie mogą doprowadzić do gnicia.

Odnośnik do odpowiedzi

Roślina może wypuszczać kilka pędów na raz, nie musi być podzielona, poza tym nie widzę na zdjęciach, żeby były tam 2 muchołówki. Liście, jakie ma mają związek z ilością światła, jaką muchołówka dostaje. Nie przejmuj się. Gorzej, jakby liście były długie i wąskie - świadczyłoby to o małej ilości światła.

Druga właśnie ma długie i wąskie liście . Ale zimowały w jednym miejscu ,w takim samym oświetleniu - słońce przez pół dnia :P to jeszcze z zimowania fotka.

thumb_0_1.jpg

Odnośnik do odpowiedzi