znajomy Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Znajomy, sądząc po Twoich D. capensis i muchołówce zdecydowanie coś im zrobiłem po tym przesadzeniu. Bo to jest nienormalne, aby dwie różne rośliny zaczęły marnieć po przesadzeniu w bardzo podobny sposób. Co to jest za podłoże jakie użyłeś. Proszę dać zdjęcie worka. O ile można prosić, dać mniejsze zdjęcia, bo takie kolosy nie są potrzebne i ciężko się je ogląda. Ziemię kupowałem z allegro od gościa który też posiada roślinki owadożerne,tylko nie pamiętam który to był bo ziemie kupowałem rok temu. A tak przy okazji wszystkie je przesadzałem i tylko jedna rosiczka ładnie rośnie,może być wina w tym że trochę je przelałem? Po przesadzeniu porządnie je przelałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) Ziemię kupowałem z allegro od gościa który też posiada roślinki owadożerne,tylko nie pamiętam który to był bo ziemie kupowałem rok temu. A tak przy okazji wszystkie je przesadzałem i tylko jedna rosiczka ładnie rośnie,może być wina w tym że trochę je przelałem? Po przesadzeniu porządnie je przelałem. Ziemia w hodowli roślin owadożernych jest bezwzględnie zakazana Do tego celu używa się torfu kwaśnego. Przelanie u muchołówki- raczej nie bo widać że ewidentnie roślina jest za głęboko posadzona, ale- piszesz że ''Po przesadzeniu porządnie je przelałem'' więc raczej to jest drugi powód dla którego rośliny Ci umierają Edytowane 1 Maja 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Ziemia w hodowli roślin owadożernych jest bezwzględnie zakazana Do tego celu używa się torfu kwaśnego. Przelanie u muchołówki- raczej nie bo widać że ewidentnie roślina jest za głęboko posadzona, ale- piszesz że ''Po przesadzeniu porządnie je przelałem'' więc raczej to jest drugi powód dla którego rośliny Ci umierają To przesadzać czy czekać aż ziemia trochę wysuszy się? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 A co to da że ziemia się przesuszy? Zajrzyj w ten temat o torfach abyś znowu nie wtopił http://www.rosliny-owadozerne.pl/Torfy-sez...012-t14686.html .Torf kup jak najszybciej i pamiętaj aby tak głęboko muchołówki nie zakopywać i roślin nie przelewać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 A co to da że ziemia się przesuszy? Zajrzyj w ten temat o torfach abyś znowu nie wtopił http://www.rosliny-owadozerne.pl/Torfy-sez...012-t14686.html .Torf kup jak najszybciej i pamiętaj aby tak głęboko muchołówki nie zakopywać i roślin nie przelewać. Czy ziemia wykopana w lesie może się nadać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Czy ziemia wykopana w lesie może się nadać? Powiedz, że żartujesz... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) czy ziemia wykopana w lesie może się nadać? Dżizaz...przecież mówię że ZIEMIA NIE MOŻE BYĆ UŻYWANA DO HODOWLI ROŚLIN OWADOŻERNYCH! Nie ważne czy to z lasu, ze sklepu czy z działki. Edytowane 1 Maja 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 czy ziemia wykopana w lesie może się nadać? Nie, musisz iść do ogrodniczego i kupić Torf Kwaśny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dixon5 Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Witam . Po okresie zimowania mój Toffik jest już na dworze -masa słońca , ;D woda destylowana i do przodu . Zastawiają mnie liście , są bardzo szerokie i dosyć krótkie . I jeszcze jedno ten Toffik puścił dwa pędy kwiatowe .1-szy dosyć gruby , a 2-gi malutki i cienki . Oczywiście obciąłem obydwa ale zastanawia mnie to czy roślina już się podzieliła ? Ale nie chcę z czystej tylko ciekawości męczyć jej wyjęciem z torfu . patrząc od spodu doniczki widać parę malutkich końcówek korzeni , wystają może 1-1,5 cm max. to oznaka że trzeba Toffikowi zmienić lokum na większe ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Roślina może wypuszczać kilka pędów na raz, nie musi być podzielona, poza tym nie widzę na zdjęciach, żeby były tam 2 muchołówki. Liście, jakie ma mają związek z ilością światła, jaką muchołówka dostaje. Nie przejmuj się. Gorzej, jakby liście były długie i wąskie - świadczyłoby to o małej ilości światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Powinieneś ją przesadzić, ponieważ wystawanie korzeni z doniczki może doprowadzić do zgnicia rośliny. Po tych zdjęciach trudno stwierdzić czy roślina się podzieliła, ale wydaje mi się, że nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 To, że liście są szerokie i krótki to tylko oznaka o dużej ilości słońca. Pozostaje tylko się cieszyć. Co do wystających korzeni to proponował bym ją przesadzić, ponieważ wystające korzenie mogą doprowadzić do gnicia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dixon5 Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Roślina może wypuszczać kilka pędów na raz, nie musi być podzielona, poza tym nie widzę na zdjęciach, żeby były tam 2 muchołówki. Liście, jakie ma mają związek z ilością światła, jaką muchołówka dostaje. Nie przejmuj się. Gorzej, jakby liście były długie i wąskie - świadczyłoby to o małej ilości światła. Druga właśnie ma długie i wąskie liście . Ale zimowały w jednym miejscu ,w takim samym oświetleniu - słońce przez pół dnia to jeszcze z zimowania fotka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Jeśli ma długie i wąskie liście to oznaka niedoboru słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 No chyba że jest to odmiana 'Justina Davies' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi