dixon5 Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Znana przepowiednia mówi, że 30 dni po pojawieniu się podwójnej pułapki jej właściciel wygra w totolotka milion. Druga mówi, że po 31 dniach będzie koniec świata... A tak poważnie. Nic nie znaczy. Po prostu wyrosła podwójna pułapka w wyniku jakiejś spontanicznej mutacji. Wybieram pierwszą opcję podzielę się A tak serio wielkie dzięki i pozdrowienia dla wszystkich hodujących mucho-jedzące Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość scin82 Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Witam. Ostatnio moja muchołówka puściła z jednego liścia trzy pułapki. Zastanawia mnie czy taka sytuacja zdarza się często... Ja spotykam się z tym po raz pierwszy ... Edytowane 9 Lipca 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 (edytowane) Witam,proszę o ocenę muchołówki.Mam kilka pytań. 1.Czemu moja muchołówka ma "nadgryzione" pułapki? Trochę dziwne,ale w tych pułapkach jest 10 włosków czuciowych 2.Moja muchołówka wypuszcza malutkie pułapki.Dzieli się? Witam Ostatnio moja muchołówka puściła z jednego liścia trzy pułapki Zastanawia mnie czy taka sytuacja zdarza się często ... Ja spotykam się z tym po raz pierwszy ... To mutacja. Edytowane 9 Lipca 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śniadanko Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Witam. Muchołówkę kupiłam w Obi dwa miesiące temu. Była lekko zdewastowana, jednak ostatnio odżyła. Łapki nabrały koloru, powiększyły się i ładnie rosną. Kwiat stoi na południowym oknie, podlewany jest wodą destylowaną. Nie chcę go na razie przesadzać jednak łapki mnożą się jak oszalałe i zaczyna brakować miejsca. Mam w planach zakup większej doniczki (prostokątnej) i ułożenia kilku muchołówek obok siebie ( posiadam 5 szt. różnej wielkości). Boje się czy to zda egzamin. Nie chcę, żeby roślinki zmarniały. Może jeszcze wstrzymać się z przesadzaniem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 Moim zdaniem nie opłaca się jej teraz przesadzać, ponieważ po przesadzaniu zatrzyma/spowolni swój wzrost na jakiś czas. Proponowałbym ją przesadzić wczesna wiosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) witam wszystkich! Po długiej przerwie na forum chciałbym prosić was o ocenę mojej muchołówki. Stoi na parapecie południowym, i lekko wschodnim. Podlewam oczywiście wodą destylowaną, lub z filtra odwróconej osmozy. Powierzchnię posypałem piaskiem, gdyż przeczytałem gdzieś ze zapobiega to pleśni. Na pewniej części rośnie sobie mech. kilka fotek: Proszę pilnować pisowni. Edytowane 17 Lipca 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Mech możesz sobie darować, najlepiej od razu go usuń. Muchołówka jest niedoświetlona, stąd m.in. wydłużone liście. Zapewnij jej jeszcze więcej światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 A czy to nie jest 'Justina Davies' przypadkiem? Jeśli tak to nic jej nie dolega. One tak mają po prostu. Długie ogonki liściowe, zero antocyjanów. Również przy mocnym świetle. U mnie tak wygląda: http://www.images.net.pl/upload/images/J081.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 No jak Justina to zwracam honor. Niech wypowie się właściciel. Równie dobrze to może być niedoświetlony Regular. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Dokładnie. Niedoświetlony 'Regular' może to być. Można by stwierdzić z pewnością, że to 'Justina Davies', gdy muchołówka będzie w dobrej formie, a mimo tego nie skróci ogonków liściowych i nie wybarwi pułapek. Gdy była kupiona to miała choć trochę czerwone pułapki, albo kiedykolwiek później? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Dokładnie sprzedawca nawet nie wiedział jaka to odmiana. Załączam zdjęcie zrobione na początku hodowli. doświetlam ją wieczorami lampką 25 W. Zdjęcia są ze stycznia. Nie zimowałem jej , gdyż kupiłem ją miesiąc wcześniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Niedoświetlona i osłabiona muchołówka przez brak zimowania i kwitnięcie w nieodpowiedniej porze. W tym wypadku odmiana ma mniej istotne znaczenie bo widać że jest słaba i coś jej nie służy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Zdjęcia są ze stycznia. Nie zimowałem jej , gdyż kupiłem ją miesiąc wcześniej. W jaki sposób fakt zakupu muchołówki w grudniu przeszkodził Ci w jej zimowaniu? Przecież mogłeś zacząć zimować od razu po tym, jak ją kupiłeś. Całkiem możliwe, że odchorowuje to zaniedbanie. Jeśli tak jest to nie licz raczej na to, że będzie wyglądała pięknie w tym roku. Przezimuj koniecznie kolejnej zimy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Wiem... planuję zimowanie w tym roku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruszka002 Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich . Mam problem z muchołówką ponieważ wyrasta nowy listek i tam gdzie się powinna tworzyć pułapka, usycha listek następnie przez kolejne dni usycha cały listek. Muchołówka była bardzo ładnie rozwinięta . Mam pewne podejrzenia co do tej mucho gdy przesadzałem ją do większej doniczki nie miałem dość torfu i dosypałem na dno zwykłą ziemie a następnie torf czy to może być przyczyną usychania? Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za błędy gdzieniegdzie. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Kosa1984 Nie przepraszaj za "błendy gdzie nie gdzie" tylko chwyć za słownik. Przypominam, że masz już ostrzeżenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi