Skocz do zawartości

Ocena muchołówki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Znana przepowiednia mówi, że 30 dni po pojawieniu się podwójnej pułapki jej właściciel wygra w totolotka milion. Druga mówi, że po 31 dniach będzie koniec świata...

A tak poważnie. Nic nie znaczy. Po prostu wyrosła podwójna pułapka w wyniku jakiejś spontanicznej mutacji.

Wybieram pierwszą opcję podzielę się :P A tak serio wielkie dzięki i pozdrowienia dla wszystkich hodujących mucho-jedzące :D

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 623
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Gość scin82

Witam.

Ostatnio moja muchołówka puściła z jednego liścia trzy pułapki.

Zastanawia mnie czy taka sytuacja zdarza się często... Ja spotykam się z tym po raz pierwszy ...

288m.jpg

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

Witam,proszę o ocenę muchołówki.Mam kilka pytań.

1.Czemu moja muchołówka ma "nadgryzione" pułapki? Trochę dziwne,ale w tych pułapkach jest 10 włosków czuciowych :D

2.Moja muchołówka wypuszcza malutkie pułapki.Dzieli się?

post-6001-1341815073_thumb.jpg

post-6001-1341815095_thumb.jpg

post-6001-1341815154_thumb.jpg

Witam

Ostatnio moja muchołówka puściła z jednego liścia trzy pułapki

Zastanawia mnie czy taka sytuacja zdarza się często ... Ja spotykam się z tym po raz pierwszy ...

To mutacja.

Odnośnik do odpowiedzi

post-5324-1342370001_thumb.jpg

post-5324-1342369913_thumb.jpg

Witam. Muchołówkę kupiłam w Obi dwa miesiące temu.

Była lekko zdewastowana, jednak ostatnio odżyła. Łapki nabrały koloru, powiększyły się i ładnie rosną.

Kwiat stoi na południowym oknie, podlewany jest wodą destylowaną.

Nie chcę go na razie przesadzać jednak łapki mnożą się jak oszalałe i zaczyna brakować miejsca.

Mam w planach zakup większej doniczki (prostokątnej) i ułożenia kilku muchołówek obok siebie ( posiadam 5 szt. różnej wielkości).

Boje się czy to zda egzamin. Nie chcę, żeby roślinki zmarniały.

Może jeszcze wstrzymać się z przesadzaniem?

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie opłaca się jej teraz przesadzać, ponieważ po przesadzaniu zatrzyma/spowolni swój wzrost na jakiś czas. Proponowałbym ją przesadzić wczesna wiosną.

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich!

Po długiej przerwie na forum chciałbym prosić was o ocenę mojej muchołówki. Stoi na parapecie południowym, i lekko wschodnim. Podlewam oczywiście wodą destylowaną, lub z filtra odwróconej osmozy. Powierzchnię posypałem piaskiem, gdyż przeczytałem gdzieś ze zapobiega to pleśni. Na pewniej części rośnie sobie mech.:)

kilka fotek:

post-5918-1342552937_thumb.jpg

post-5918-1342552984_thumb.jpg

post-5918-1342553055_thumb.jpg

Proszę pilnować pisowni.

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to nie jest 'Justina Davies' przypadkiem? Jeśli tak to nic jej nie dolega. One tak mają po prostu. Długie ogonki liściowe, zero antocyjanów. Również przy mocnym świetle. U mnie tak wygląda: http://www.images.net.pl/upload/images/J081.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Niedoświetlony 'Regular' może to być. Można by stwierdzić z pewnością, że to 'Justina Davies', gdy muchołówka będzie w dobrej formie, a mimo tego nie skróci ogonków liściowych i nie wybarwi pułapek. Gdy była kupiona to miała choć trochę czerwone pułapki, albo kiedykolwiek później?

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie sprzedawca nawet nie wiedział jaka to odmiana. Załączam zdjęcie zrobione na początku hodowli. doświetlam ją wieczorami lampką 25 W.

Zdjęcia są ze stycznia. Nie zimowałem jej , gdyż kupiłem ją miesiąc wcześniej.

post-5918-1342588488_thumb.jpg

post-5918-1342588645_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Niedoświetlona i osłabiona muchołówka przez brak zimowania i kwitnięcie w nieodpowiedniej porze.

W tym wypadku odmiana ma mniej istotne znaczenie bo widać że jest słaba i coś jej nie służy.

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia są ze stycznia. Nie zimowałem jej , gdyż kupiłem ją miesiąc wcześniej.

:huh: W jaki sposób fakt zakupu muchołówki w grudniu przeszkodził Ci w jej zimowaniu? Przecież mogłeś zacząć zimować od razu po tym, jak ją kupiłeś. Całkiem możliwe, że odchorowuje to zaniedbanie. Jeśli tak jest to nie licz raczej na to, że będzie wyglądała pięknie w tym roku. Przezimuj koniecznie kolejnej zimy.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam wszystkich . Mam problem z muchołówką ponieważ wyrasta nowy listek i tam gdzie się powinna tworzyć pułapka, usycha listek następnie przez kolejne dni usycha cały listek. Muchołówka była bardzo ładnie rozwinięta .

Mam pewne podejrzenia co do tej mucho gdy przesadzałem ją do większej doniczki nie miałem dość torfu i dosypałem na dno zwykłą ziemie a następnie torf czy to może być przyczyną usychania? Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za błędy gdzieniegdzie.

Edytowane przez Kosa1984
Nie przepraszaj za "błendy gdzie nie gdzie" tylko chwyć za słownik. Przypominam, że masz już ostrzeżenie.
Odnośnik do odpowiedzi