dyzio Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Po przesadzeniu muchołówki zawsze chorują, jeśli odkryłeś bulwę i przesadziłeś to minie trochę czasu aż dojdzie do siebie. Muchole powinno się przesadzać jak już to na wiosnę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruszka002 Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Muchołówkę przesadziłem na początku czerwca . I gdzieś w lipcu dopiero zauważyłem ten problem . Nie wiem czy da radę przetrwać zimowanie . Dać kilka fotek z nią ???? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Ziemia była z nawozem może? Jakaś uniwersalna? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Dyzio nie wiem kto Ci takich głupot naopowiadał, że muchole po przesadzeniu zawsze chorują. To nieprawda. Roślina może gorzej wyglądać, musi się przyzwyczaić do nowych warunków, ale nie choruje. Używajmy wyrazów, których znaczenie rozumiemy. Mieszanie zwykłej ziemi (prawdopodobnie z nawozami) z torfem to nie był mądry pomysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Dyzio nie wiem kto Ci takich głupot naopowiadał, że muchole po przesadzeniu zawsze chorują. To nieprawda. Roślina może gorzej wyglądać, musi się przyzwyczaić do nowych warunków, ale nie choruje. Używajmy wyrazów, których znaczenie rozumiemy. Mieszanie zwykłej ziemi (prawdopodobnie z nawozami) z torfem to nie był mądry pomysł. Nikt nie naopowiadał, przesadziłem 2 muchołówki i strasznie mi chorują, już miesiąc są padnięte. Pomyślałem, że tak to już jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 To nie wynik przesadzenia. Chyba, że korzenie porozrywałeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil.R Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 To nie wynik przesadzenia. Chyba, że korzenie porozrywałeś. Tak jak napisał kosa, dostałem od niego roślinki, posadziłem i zero chorób rosną jak na drożdżach więc to raczej nie jest skutek przesadzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 To musiałem coś pozrywać, przepraszam za wprowadzenie w błąd Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Mi jeszcze nigdy muchołówki nie ''chorowały'' jak je przesadziłem. Musiałeś coś schrzanić podczas przesadzania- złe podłoże lub tak jak powiedział Kosa: ''korzenie porozrywałeś''. EDIT: Dopiero teraz doczytałem: dosypałem na dno zwykłą ziemie a następnie torf No to już masz odpowiedź na swój problem. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Potwierdzam samo przesadzenie nie ma zbytniego wpływu na kondycję rośliny, a wręcz przeciwnie nowe podłoże dodaje "energii" do wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 15 Sierpnia 2012 Share Napisano 15 Sierpnia 2012 Adaptacja po przesadzeniu trwa około 2-3 tygodnie. Z początku roślina może sprawiać wrażenie więdnięcia , osłabienia lub wręcz "chorowania". Jest to normalne i przejściowe. Po tym okresie muchołówka dostaje przyspieszenia w postaci wypuszczania nowych pędów. Gdy po okresie przejściowym wypuszczane nowe odrosty zaczynają marnieć ,usychać lub czernieć to oznaka złych warunków w jakich przebywa. Problem tkwi najczęściej w złym podłożu,jego złej wilgotności jak i uszkodzonych korzeniach podczas przesadzania. Uszkodzenia tkanki podziemnej czy też bulwy jest często do odratowania. Nawet jak część nawierzchnia rośliny padnie to przy odrobinie szczęścia i cierpliwości muchol potrafi na nowo się odrodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruszka002 Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Nie możliwe abym zerwał korzenie ponieważ miałem roślinkę w doniczce 5.5cm i zawsze jak coś przesadzam to wyjmuje z podłożem Myślałem też że przyczyną może być dotykanie liści o ziemie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym dotykaniem?Moje dotykają podłoża i nic im nie jest. Skoro twierdzisz że korzenie są w porządku to wina ziemi,wilgoci. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruszka002 Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Ja na razie zostawię tą muchołówkę i w marcu czy kwietniu przesadzę do samego torfu . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 16 Sierpnia 2012 Share Napisano 16 Sierpnia 2012 Obawiam się że to już będzie bez sensu bo do tego czasu na pewno umrze jak nie wcześniej... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi