Skocz do zawartości

pomyłka

Wenus

Rekomendowane odpowiedzi

Wlałam przez przypadek pożywke MS dla muchołowek i rosiczek do tłustosza:(:(:(:( , a tłustosze tego nie lubią . Próbowałam przepłukać podloże dużą ilością wody, ale one nie lubią bagnistego podłoża. teraz czekam co sie stanie.......szkoda by było roślinki bo mój tłustosz zaczął pięknie rosnąć.

Co mogę jeszcze zrobić aby go uratować (pożywki wlałam sporo)?????? niestety nie mam nowego podłoża żeby teraz zmienić

Odnośnik do odpowiedzi

:]

wg. mnie nic nie bedzie, azot nie "skwasi" gleby bo nie ma na to wplywu z tego co pamietam.

Wiekszym niebzepieczenstwem jest spalenie korzenia, wyjmij rroslinke przeplucz korzen i tyle.

bedzie dobrze :]

Odnośnik do odpowiedzi

pożywka MS (KNO3, KH2PO4,NH4NO3,MgSO4 x &H2O),

studiuje biologię wiec mam możliwośni na laboratorium zrobienia tego. Muchołówki, rosiczki i dzbaneczniki rosną niesamowicie, bo lubią kwaśne warunku. A w przypadku tłustoszy który jest zasadolubny to go może zniszczyć - przynajmniej mi sie tak wydaje, raczej korzeni nie wypali, ale zmarnieją

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ciekawa "odżywka", stosujesz ją od dłuższego czasu. Czy w związku z dużą ilością azotu nie powoduje pleśnienia. Z drugiej strony dodatek magnezu to ciekawa sprawa bo będzie zapobiegać chlorozie. Przyznam że ciekawy jestem jak będą tobie rosły roślinki na tym nawozie. Ja próbowałem nawozów akwarystycznych dal pływaczy epifitycznych zarówno dolistnie jak i doglebowo ale to tylko powodowało pleśnienie :(.

Przy okazji swego czasu znalazłem coś takiego link

może uda się tobie luknąć co dokładnie było robione w tych doświadczeniach :)))

Odnośnik do odpowiedzi

hehe,akurat ten link jest z mojej uczelni, roślinki tam są hodowane w fitotronach (specjalnie naświetlanych pomieszczeniach), rosną jak szalone. Ja stosuje tą pożywke w domu dopiero od 1,5 miesiąca,właśnie dr Królicka (która tam jest wymieniona) poradziła mi abym dodała pożywki MS, jeśli nie mam owadów na dokarmianie i ostrzegła mnie aby nie dawać tłustoszom, stąd moje obawy.

Pleśnienia żadnego i w sumie nawet ziemiórki sie już nie pojawiają, ale nie wiem czy to zasługa tej pożywki

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu kwasowość/zasadowość zależy od roślinki, torf jest kwaśny, dlatego dobrze na nim rośnie m.in.rosiczka która preferuje środowisko kwaśne, inne podłoże jest dla tłustoszy, które ma pH zasadowe. i tyle....dlatego nie można dać byle jakiego podłoża i bylejakiej pożywki

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka postów wyżej zostało napisane:

Muchołówki, rosiczki i dzbaneczniki rosną niesamowicie, bo lubią zasadowe warunki. A w przypadku tłustoszy który jest kwasolubny to go może zniszczyć

Później:

...torf jest kwaśny, dlatego dobrze na nim rośnie m.in.rosiczka która preferuje środowisko kwaśne.

Zdecyduj się ;) :twisted:

Sądzę, że warto by zedytować i poprawić wcześniejsze posty, a nasze 3 ostatnie niech usunie moderator.

Ps. Oczywiście czekam na więcej informacji na temat składu pożywki.

A i jeszcze jedno, co możesz polecić z literatury polskojęzycznej na temat hodowli in vitro roślin?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.