Wenus Napisano 19 Maja 2006 Share Napisano 19 Maja 2006 Wlałam przez przypadek pożywke MS dla muchołowek i rosiczek do tłustosza:(:( , a tłustosze tego nie lubią . Próbowałam przepłukać podloże dużą ilością wody, ale one nie lubią bagnistego podłoża. teraz czekam co sie stanie.......szkoda by było roślinki bo mój tłustosz zaczął pięknie rosnąć. Co mogę jeszcze zrobić aby go uratować (pożywki wlałam sporo)?????? niestety nie mam nowego podłoża żeby teraz zmienić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki007 Napisano 19 Maja 2006 Share Napisano 19 Maja 2006 wg. mnie nic nie bedzie, azot nie "skwasi" gleby bo nie ma na to wplywu z tego co pamietam. Wiekszym niebzepieczenstwem jest spalenie korzenia, wyjmij rroslinke przeplucz korzen i tyle. bedzie dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 19 Maja 2006 Share Napisano 19 Maja 2006 Jaką pożywke dla rosiczek??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki007 Napisano 19 Maja 2006 Share Napisano 19 Maja 2006 (to jest druga ciekawa sprawa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenus Napisano 19 Maja 2006 Autor Share Napisano 19 Maja 2006 pożywka MS (KNO3, KH2PO4,NH4NO3,MgSO4 x &H2O), studiuje biologię wiec mam możliwośni na laboratorium zrobienia tego. Muchołówki, rosiczki i dzbaneczniki rosną niesamowicie, bo lubią kwaśne warunku. A w przypadku tłustoszy który jest zasadolubny to go może zniszczyć - przynajmniej mi sie tak wydaje, raczej korzeni nie wypali, ale zmarnieją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki007 Napisano 19 Maja 2006 Share Napisano 19 Maja 2006 rzeźnik. ale tak czy owak powinno byc dobrze. pzdr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugstraps Napisano 19 Maja 2006 Share Napisano 19 Maja 2006 hmm ciekawa "odżywka", stosujesz ją od dłuższego czasu. Czy w związku z dużą ilością azotu nie powoduje pleśnienia. Z drugiej strony dodatek magnezu to ciekawa sprawa bo będzie zapobiegać chlorozie. Przyznam że ciekawy jestem jak będą tobie rosły roślinki na tym nawozie. Ja próbowałem nawozów akwarystycznych dal pływaczy epifitycznych zarówno dolistnie jak i doglebowo ale to tylko powodowało pleśnienie . Przy okazji swego czasu znalazłem coś takiego link może uda się tobie luknąć co dokładnie było robione w tych doświadczeniach )) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 19 Maja 2006 Share Napisano 19 Maja 2006 btw to wszystkie owadożery potrzebują kwaśnego podłaoża !! a nie zasadowego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenus Napisano 19 Maja 2006 Autor Share Napisano 19 Maja 2006 hehe,akurat ten link jest z mojej uczelni, roślinki tam są hodowane w fitotronach (specjalnie naświetlanych pomieszczeniach), rosną jak szalone. Ja stosuje tą pożywke w domu dopiero od 1,5 miesiąca,właśnie dr Królicka (która tam jest wymieniona) poradziła mi abym dodała pożywki MS, jeśli nie mam owadów na dokarmianie i ostrzegła mnie aby nie dawać tłustoszom, stąd moje obawy. Pleśnienia żadnego i w sumie nawet ziemiórki sie już nie pojawiają, ale nie wiem czy to zasługa tej pożywki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 19 Maja 2006 Share Napisano 19 Maja 2006 Muchołówki, rosiczki i dzbaneczniki rosną niesamowicie, bo lubią zasadowe warunki. :?: To mam zagwozdke :???: :?: Możesz cos więcej powiedzieć na ten temat? Jakie są proporcje do tej pożywki MS? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenus Napisano 20 Maja 2006 Autor Share Napisano 20 Maja 2006 nie pamiętam proporcji,moge napisać w poniedziałek, to wezme skład z uczelni. Jest fajny link który troche mówi o MS http://www.wbp.olsztyn.pl/~krist/skrypt/d_2.htm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Maja 2006 Share Napisano 20 Maja 2006 Nie pamiętam proporcji,moge napisać w poniedziałek, to wezme skład z uczelni Było by miło . A co z tą kwasowością/zasadowością podłoża? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenus Napisano 20 Maja 2006 Autor Share Napisano 20 Maja 2006 Po prostu kwasowość/zasadowość zależy od roślinki, torf jest kwaśny, dlatego dobrze na nim rośnie m.in.rosiczka która preferuje środowisko kwaśne, inne podłoże jest dla tłustoszy, które ma pH zasadowe. i tyle....dlatego nie można dać byle jakiego podłoża i bylejakiej pożywki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 20 Maja 2006 Share Napisano 20 Maja 2006 Kilka postów wyżej zostało napisane: Muchołówki, rosiczki i dzbaneczniki rosną niesamowicie, bo lubią zasadowe warunki. A w przypadku tłustoszy który jest kwasolubny to go może zniszczyć Później: ...torf jest kwaśny, dlatego dobrze na nim rośnie m.in.rosiczka która preferuje środowisko kwaśne. Zdecyduj się :twisted: Sądzę, że warto by zedytować i poprawić wcześniejsze posty, a nasze 3 ostatnie niech usunie moderator. Ps. Oczywiście czekam na więcej informacji na temat składu pożywki. A i jeszcze jedno, co możesz polecić z literatury polskojęzycznej na temat hodowli in vitro roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wenus Napisano 20 Maja 2006 Autor Share Napisano 20 Maja 2006 mój błąd zaraz poprawie :oops: :oops: ZASADOWE DLA TłUSTOSZY Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi