Arturr0 Napisano 8 Października 2012 Autor Share Napisano 8 Października 2012 Siewki regii dalej sobie rosną. Doszła jeszcze jedna - dopiero co wzeszła. Niektóre siewki mają po dwa owadożerne listki z rosą, jak widać na załączonych obrazkach. Za 2-3 dni mam zamiar położyć na nich lekko rozgniecione muszki ziemiórek Wszystko jest cały czas maciupkie - wysokość największych siewek wynosi 6-7 mm - no "w porywach" do ośmiu . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Kawał bydlaka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 8 Października 2012 Share Napisano 8 Października 2012 Kurczę, moja jeszcze nie ma czerwonych "łapek" a doświetlam regularnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 Arturo, jak wyglądają teraz Twoje siewki? Urosły? Moje jakby stanęły w miejscu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 27 Października 2012 Autor Share Napisano 27 Października 2012 (edytowane) U mnie również większość zatrzymała rozwój. W zasadzie urosły tylko 4 sztuki, z czego największa ma średnicę 1,2 cm i taką samą wysokość. Te 4 siewki dokarmiam muszkami ziemiórek. Pozostałe siewki zatrzymały się w rozwoju na różnych etapach i, jako że nie mają liści owadożernych, nie ma im jak pomóc. Niektóre wyglądają tak, ze widać tylko zieloną łodyżkę 1-2mm i na niej skorupka nasienna - nie wiem, czy coś z nich będzie. Poniżej fotki najlepiej rozwiniętych siewek na tle papieru. Edytowane 27 Października 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 Przy doświetlaniu stanęły czy w ogóle nie doświetlasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 27 Października 2012 Autor Share Napisano 27 Października 2012 Pięć postów wyżej o tym pisałem. Lampkę włączam od 17-18 do północy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 27 Października 2012 Share Napisano 27 Października 2012 (edytowane) To co ty się dziwisz, że nie rosną tylko wegetują? U mnie najlepiej do młodych siewek na chwile obecną sprawdzają się żarówki MEGAMAN Plant. Również czas który przeznaczasz na doświetlanie jest zbyt krótki, wszędzie polecają 12 godzin.. Przemyśl zwiększenie czasu doświetlania. Tu masz testy różnych żarówek dla roślin nie pokojowych... http://www.owadozery.pl/oswietlenie-za-pom...dnych-ar45.html Edytowane 27 Października 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 27 Października 2012 Autor Share Napisano 27 Października 2012 Tak - czytałem ten test kilka tygodni temu. Dziwić, że słabo rosną, to się specjalnie nie dziwię, ale nie mam warunków, aby budować na parapecie nie wiadomo jakie doświetlacze. Tę żarówkę Megamana już mam kupioną, ale do innych zastosowań, a problem jest taki, że nie mam w domu lampek na gwint E27, tylko wszystkie na mały gwint... Więc pozostaje tylko zwykła energooszczędna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 2 Listopada 2012 Autor Share Napisano 2 Listopada 2012 Przed chwilą zauważyłem, że jedna siewka, jako pierwsza z rodzeństwa, samodzielnie złapała muszkę ziemiórki . Ciekawe, czy da radę się odkleić do jutra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 3 Listopada 2012 Share Napisano 3 Listopada 2012 Witam Bardzo ładne siewki, gratuluję. Kiełkowalność nasion d. regii jest bardzo wysoka, czasem nawet 90%, wszystko zależy od kaprysu i warunków. NIE trzeba tych nasion stratyfikować. Najgorsze są pierwsze tygodnie - miesiące, małe siewki są bardzo podatne na różne niedogodności. Jak już korzeń będzie mocniejszy roślina rusza bardzo szybko ze wzrostem. Glony na torfie - obecność minerałów, prawdopodobnie z kory jaką użyłeś, torf zawsze też warto przepłukać wodą zwłaszcza ten do nasion. Siewki wyglądają zdrowo tylko czekać na dalszy progres wzrostu. Pozdrawiam Marek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 (edytowane) I jak tam siewki Arturr0 i Dyzio ?Wiem że niewiele mogło się zmienić , ale .... Edytowane 10 Listopada 2012 przez sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 11 Listopada 2012 Autor Share Napisano 11 Listopada 2012 (edytowane) Fakt - zmieniło się niewiele. Rosnąć, rosną, ale powolutku. Od kilku dni doświetlam żarówką Megaman Plant - zobaczymy, czy siewki troszkę przyspieszą. Poniżej dzisiejsze fotki największej siewki - w tle, na karteczce papieru, naniosłem skalę. Edytowane 11 Listopada 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Fajne siewki, gratulacje:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Niestety - doniczki z siewkami regii zaatakował grzyb, podejrzewam zgorzel korzeni. Siewki zaczęły momentalnie czernieć i zamierać. Wielka szkoda, bo niektóre były już całkiem spore - największa ponad 3 cm średnicy. Rzecz działa się 2-3 tyg. temu. Całość podlałem kilka razy topsinem, jednak do dziś przetrwały tylko dwie siewki i to malutkie, w tym jedna ma zczerniałe końcówki listków, ale jakoś przeżyła. W dodatku obie nie chcę rosnąć i nie mają rosy Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi