Skocz do zawartości

Sarracenia Stevensii

Wiatrak

Rekomendowane odpowiedzi

Poprawka odnośnie drobnoziarnistego żwirku dotyczyła wiadomości Radka, który napisał "jaką rolę pełni drobnoziarnisty piasek" , ale potem widzę, że poprawił :)

Faktycznie trochę się zapędziłem z diagnozą, że perlit mógł być przyczyną :)

Przyznam się, że nigdzie za granicą nie spotkałem się z perlitem w podłożu do kapturnic, ale to może dlatego, że nie wszędzie byłem. W mojej hodowli liczącej od paru lat niezmiennie ok 400szt doniczek z kapturnicami - zdarzało mi się próbować, wydaje mi, że lepiej rosną one w połączeniu z piaskiem - ale mógł to być efekt przypadku, szczegółowych badań nie czyniłem. W klimacie, w którym hodują swoje rośliny Jeff Dallas i D'amato - mam wrażenie , że w obojętnie jakim podłożu kapturnice rosły by cudownie..

Oficjalnie więc wycofuje swoje zastrzeżenia odnośnie perlitu :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ogólnie jestem zdania, że o ile perlit nie przeszkadza, to też jego rola w przypadku kapturnic zbytnio pomocna nie jest - co innego w przypadku dzbaneczników, rosiczek. Perlit spulchnia podłoże, czyni je lżejszym - są to wypalone minerały pochodzenia wulkanicznego. Kapturnice zaś, według moich obserwacji preferują cięższe podłoże - trzymam się tutaj także szkoły Davida.

Pamiętam, że miałem na szklarni chyba w zeszłym roku 'Scarlet Belle' rosnącą sobie w podłożu chyba po jakichś rosiczkach z perlitem, dopiero po przesadzeniu do torfu ze żwirkiem należycie śmigła :)

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście też stosuje perlit w celu rozluźnienia podłoża. Wydaje mi się, że takie podłoże ma mniejsze predyspozycje do gnicia w warunkach beztlenowych przy długo stojącej wodzie w pojemniku.

Drobnoziarnisty żwirek rzeczywiście daje lepsze rezultaty jeśli chodzi o wzrost rośliny (subiektywne odczucie). Jednak tutaj zdecydowanie częściej dochodzi do zjawiska "śmierdzącego torfu". Aby tego uniknąć co jakiś czas muszę pozwalać podłożu delikatnie przeschnąć.

Co do perlitu. O ile dobrze pamiętam kilka lat temu wypatrzyłem go u kapturnic kupowanych u Davida. Możliwe, że teraz go unika.

Sumując. Jeśli jest taka możliwość stosujmy drobny żwirek. W przypadku jego braku stosujmy zwykły torf lub torf z perlitem (wedle uznania).

Tutaj ciężko będzie rozstrzygnąć bez długotrwałych obserwacji w naszych hodowlach.

Odnośnik do odpowiedzi