Skocz do zawartości

Terrarium CFHs

CFHs

Rekomendowane odpowiedzi

Te tłustosze są przepiękne, podlewałabym :). Najbardziej podobają mi się hybrydy emarginaty i moctezumae.

Co to za tłuścioch na 4 zdjęciu od dołu? To jest ten sam co na zdjęciu podpisanym "Kwitnące krzyżówki", po prawej? Jaka to hybryda?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Te tłustosze są przepiękne, podlewałabym :). Najbardziej podobają mi się hybrydy emarginaty i moctezumae.

Co to za tłuścioch na 4 zdjęciu od dołu? To jest ten sam co na zdjęciu podpisanym "Kwitnące krzyżówki", po prawej? Jaka to hybryda?

Możesz wysłać linki do zdjęć żebym wiedział o które dokładnie Ci chodzi?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Cieszy, że są hodowcy, którzy lubią stwarzać takie piękne widoki.

Ciekawe, że na samej Fluorze tak ładnie wszystko rośnie i się koloryzuje.

Gdzieś była mowa o grzybku - pewnikiem dostał się z korzeniami w fazie początkowej, stosujesz jakiś środek grzybobójczy ? może warto popryskać.

W każdym bądź razie świetna robota.

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszy, że są hodowcy, którzy lubią stwarzać takie piękne widoki.

Ciekawe, że na samej Fluorze tak ładnie wszystko rośnie i się koloryzuje.

Gdzieś była mowa o grzybku - pewnikiem dostał się z korzeniami w fazie początkowej, stosujesz jakiś środek grzybobójczy ? może warto popryskać.

W każdym bądź razie świetna robota.

Fajnie, że się Wam podoba :)

Od tamtego czasu grzyba brak (załatwiłem go topsinem)

Natomiast od kilku dni zaczyna się pojawiać biały nalot.

Póki co udało się go zatrzymać topsinem.

Z nowości w zbiorniku:

dotarły do mnie kolejne tłustosze - prawdziwe perełki! :D

Zdjęcia wrzucę gdy rośliny się pozbierają.

I tutaj znów wstawię kolejny apel - jeśli macie jakieś tłustosze, których nie mam na liście roślin, chętnie kupię! ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
  • 3 months later...
Witam

Możesz wrzucić zdjęcia ze stanu obecnego "raju" tłuszczowego ?

Raj się skończył już dawno. A to co z niego zostało postanowiłem zlikwidować.

Od kilku miesięcy obserwowałem w terrarium bardzo szybko rozprzestrzeniające się ślimaki, które prawdopodobnie przeniosłem do terrarium wraz ze żwirkiem z akwarium ;/

Ślimaki raczej nie szkodziły roślinom, bo żywiły się tylko martwą tkanką organiczną. Nie mniej jednak sama świadomość spania obok tego była dość nie przyjemna.

Kolejnym syfem jaki się zalągł w terrarium były dżdżownice, które nie wiadomo skąd się wzięły.

Następnym czynnikiem, który wpłynął na rezygnację z terrarium był tego wygląd wewnętrzny - ścianki z torfu wyschły na wiór i się rozpadały, tłustosze rosnące na wspomnianych ściankach rosły coraz gorzej.

Wygląd terrarium w dniu jego likwidacji:

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

Obecnie wszystko tłustosze rosną w osobnych doniczkach w testowanej przeze mnie mieszance podłoża pozbawionego całkowicie torfu.

Póki co efekty są zadowalające :)

Odnośnik do odpowiedzi

:( no to katastrofa, no tak czy inaczej Twoje terrarium było dla mnie inspiracją :).

Niestety moje tłustosze aż tak ładnie nie rozrastają się. Sądzę że spowodowane to jest wykorzystaniem do oświetlenie LED, które cały czas testuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też wciąż jest inspiracją więc dzięki Ci za nie i szkoda że to koniec. Kawal dobrej roboty :)

Dziękuję Wam za bardzo miłe słowa :)

Nie zapominajmy o tym że to właśnie fly guy jest prekursorem kompozycji z tłustoszami, który zainspirował mnie do stworzenia własnej kompozycji. :)

Temat na pewno nie umrze, póki co będę wrzucał aktualne zdjęcia moich tłustoszy, a w przyszłości może zacznę na nowo coś tworzyć.

Wracając do podłoża, o którym wspominałem w poprzednim poście - postanowiłem zaryzykować całą moją kolekcję i z mieszanki torf:żwirek 3:1 przesadziłem je do wermikulit:perlit 3:1.

Po ponad 2 miesiącach testów rośliny bardzo ładnie odbiły ze stanu agonalnego w stan pełni życia :P

Sami oceńcie:

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

zdjecie.jpg

Edytowane przez CFHs