Cephalotus Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 Z jednym kwiatkiem, ale jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 Mała aktualizacja. Coraz więcej gatunków tworzy rozetę zimową. I tłustoszowa porodówka i przedszkole: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 Kapitalny gigantea alba x moctazumae! Widzę, że rozprostował już kości po przeprowadzce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 29 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Kapitalny gigantea alba x moctazumae! Widzę, że rozprostował już kości po przeprowadzce. Kapitalny bo od Ciebie Dowód na to, że na suchym podłożu (w tym przypadku żwirku) przy wysokiej wilgotności 90%, z liścia tłustosza może powstać nowa roślina: Edytowane 29 Grudnia 2012 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 3 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2013 Znów kilka zdjęć z kilkoma zmianami: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tojcik Napisano 4 Stycznia 2013 Share Napisano 4 Stycznia 2013 Bardzo ładnie to wygląda. Ta "ścianka" z torfu jest czymś wzmocniona, nie obsuwa się? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2013 Bardzo ładnie to wygląda. Ta "ścianka" z torfu jest czymś wzmocniona, nie obsuwa się? Cieszę się, że Ci się podoba Ścianka niczym nie jest wzmocniona, chociaż początkowo obawiałem się, że się rozpadnie. Póki nie przeschnie nie powinna się obsunąć. Ściankę tworzyłem namaczając mocno torf i przyklejając go do szyby. W niedawno dobudowanej części wykorzystałem czarny drobny żwirek. Wymieszałem go z torfem w proporcji 2:1 (torf:żwirek). Mam nadzieję, że ten zabieg pozwoli tłustoszom lepiej się ukorzenić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Stycznia 2013 Share Napisano 4 Stycznia 2013 Pomysł i wykonanie dobre tylko wydaje mi się że prędzej czy później ta ścianka się rozpadnie. Wyjedziesz gdzieś i ktoś zapomni podlać no i po ptokach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tojcik Napisano 4 Stycznia 2013 Share Napisano 4 Stycznia 2013 Pomysł i wykonanie dobre tylko wydaje mi się że prędzej czy później ta ścianka się rozpadnie. Wyjedziesz gdzieś i ktoś zapomni podlać no i po ptokach. No właśnie a jak to podlewasz? Rozumiem z poprzednich postów, że jest jakiś (jaki?) stały poziom wody w tym terrarium, czy to wystarczy żeby ścianka była odpowiednio wilgotna? Dopytuję o szczegóły, bo coś podobnego chodzi mi po głowie :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Pomysł i wykonanie dobre tylko wydaje mi się że prędzej czy później ta ścianka się rozpadnie. Wyjedziesz gdzieś i ktoś zapomni podlać no i po ptokach. Moja rodzinka wie co kiedy i jak podlewać, więc nie martwię się o to. A żeby ten torf odpadł musiał bym kilka razy przeschnąć. Jednorazowe wyschnięcie raczej nie spowodowało by katastrofy budowlanej. No właśnie a jak to podlewasz? Rozumiem z poprzednich postów, że jest jakiś (jaki?) stały poziom wody w tym terrarium, czy to wystarczy żeby ścianka była odpowiednio wilgotna? Dopytuję o szczegóły, bo coś podobnego chodzi mi po głowie :-) Podłoże wygląda w tej sposób: 1,5cm keramzytu o frakcji ok 1cm 2,5cm torfu wymieszanego z drobnym i grubym żwirkiem Wodę leję na mech torfowiec, woda przez niego przesiąka i spływa na dno, później woda jest absorbowana przez keramzyt i z czasem keramzyt oddaje wodę do torfu. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Kilka nowości: Wczoraj dotarły do mnie tłustosze od M9o: P. laueana x emarginata P. agnata x jaumavensis P. agnata x gypsicola P. gigantea 'alba' P. moctezumae P. 'Florian' P. cyclosecta P. gracilis x emarginata P. mocrezumae x pilosa (liście na sadzonki) P. l'hautil (liście na sadzonki) Kwitnąca niezidentyfikowana krzyżówka: Ta sama krzyżówka z mała mutacją: Oto młoda D. prolifera. Owa rosiczka wyrosła na końcówce pędu kwiatowego D. prolifery, która wypuściła pęd pod koniec listopada ubiegłego roku. Z racje tego, że ścianka zrobiona z torfu zaczynała mi wysychać, wpadłem na pomysł zrobienia małego systemu nawadniania: Wykorzystane materiały: -butelka 1,5l po wodzie mineralnej -dozownik mydła -gumowe wężyki -regulatory przepływu wody Całość działa dzięki sile grawitacji ziemskiej - żadna filozofia Dzięki systemowi nawadniania, warunki zbliżyły się nieco do tych, jakie tłustosze meksykańskie mają w naturze (rośną one często na skalnych pionowych ścianach zasilanych ciekami wodnymi) Edytowane 31 Stycznia 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 Co tu dużo pisać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 Fajowe. No i rośliny zadowolone, co najważniejsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 Całkiem fajnie to wygląda, jeszcze ładniej będzie, gdy tłustosze zakwitną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 31 Stycznia 2013 Share Napisano 31 Stycznia 2013 Widzę, że efekt Twojej pracy pięknieje z każdym tygodniem. Trzymam kciuki, żeby jak najwięcej roślin kwitło w tym samym czasie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi