Skocz do zawartości

Białe robaki na rosiczce

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem coś takiego - BASF Agrecol BI58 nowy 400EC

Mała buteleczka (5ml) razem z miarką w zestawie. Rozmieszałem już z wodą i spryskałem rosiczki. Zobaczymy jakie rezultaty to przyniesie.

Zdam relacje za kilka dni o postępach, jeżeli wystąpią :D

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Kiedy moje rosiczki zaatakowały mszyce, co niestety zauważyłam dość późno, bo się chowały pod spodem listków, zastosowałam wywar z petów i prosiłam mamę, żeby na nie kiedyś dmuchnęła jak będzie palić. Przyznam się też, że je wybierałam pęsetką :D w końcu się ich pozbyłam. Padła jedna natalensis, dwie walczą o życie a capensiski prawie nie uszkodzone. Od tego doświadczenia się dokładniej przyglądam roślinkom :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam, a czy ktoś z was potrafi stwierdzić co ja mam na swoich ulubionych rosiczkach ??? Te malutkie czerwone plamki działają mi na nerwy. :(

Są pod jak i na listkach i widać co już to coś zrobiło. :( Podobny problem miałem na muchołówce i dzbaneczniku... Dzbanecznik padł, a muchołówka ledwo zipie. :( To białe coś to środek, który dostałem od pani w sklepie, tylko nie pamiętam nazwy (opakowanie brak) ale czuć było mlekiem.

post-5817-1367169470_thumb.jpg

post-5817-1367169550_thumb.jpg

post-5817-1367169615_thumb.jpg

Edytowane przez Cephalotus
Pisownia!
Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na grzyba. Roślina szalenie osłabiona. Dlaczego nie na słońcu? Albo super silne oświetlenie, albo słońce, inaczej nie widzę szans na uratowanie.

Nie wiem czy to nie może być coś innego, wątpię. Zdjęcie musiałoby być bardzo ostre, żebym mógł coś więcej powiedzieć.

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie stoi na parapecie (południe) i jak jest słonce to przez około 5 godzin.

Postaram się zrobić fotki bardziej wyraźne.

Edytowane przez Cephalotus
Pisownia!
Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.