Skocz do zawartości

Co to jest?

sphagnum

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

U mnie w szklarni z mchem też to rośnie jest w zupełności nie groźne, szczerze nie wiem co to jest ale malutkie nie rozprzestrzenia się szybko ot jest sobie

Ok, dzięki :) Też nie sądzę, by w jakikolwiek sposób zagrażało mojej kapturnicy, która ma iksdziesiąt stożków wzrostu i po zimowaniu czeka mnie rozsadzanie :)

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja się za pozwoleniem tez podczepię . Ostatnio zaczęły mi rosnąć w doniczce ze spatulata "zielone glutki".Przez całe lato ich nie było,ostatnio gdzie zrobiła się tego inwazja.

Toć to trawsko jakieś czy w/w pływacz (przy krawędziach doniczki)?

p.s roślinka z carnisana

post-5997-1355871017_thumb.jpg

Edytowane przez przemQ
Odnośnik do odpowiedzi

To i ja się za pozwoleniem tez podczepię . Ostatnio zaczęły mi rosnąć w doniczce ze spatulata "zielone glutki".Przez całe lato ich nie było,ostatnio gdzie zrobiła się tego inwazja.

Toć to trawsko jakieś czy w/w pływacz (przy krawędziach doniczki)?

p.s roślinka z carnisana

Glony, pływacz i pleśń

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień jej podłoże jak najszybciej!!!

Aż tak źle jest ? unsure

Dobra nieważne, tak zrobię. Tylko tak,planuje wyprażyć torf,jak długo ma się "piec" w piekarniku ?

Taniej wyjdzie kupić nowy.

Mam jeszcze torf do rosiczek który kupiłem na wiosnę, nada się ?

Edytowane przez przemQ
Odnośnik do odpowiedzi

Pacjent już po operacji, czas pokaże czy zabieg się powiódł unsure

Swoją drogą to nie sądziłem że d.spatulata ma tak długie korzenie .

post-5997-1355940402_thumb.jpg

Edytowane przez przemQ
Odnośnik do odpowiedzi

Dobra nieważne, tak zrobię. Tylko tak,planuje wyprażyć torf,jak długo ma się "piec" w piekarniku ?

Torfu nie powinno się wyprażać. Wyprażanie torfu może spowodować że torf będzie jeszcze bardziej podatny na pleśń i glony.

Odnośnik do odpowiedzi

Torfu nie powinno się wyprażać. Wyprażanie torfu może spowodować że torf będzie jeszcze bardziej podatny na pleśń i glony.

No i zarodniki grzybów są WSZĘDZIE.

Odnośnik do odpowiedzi

To jak najlepiej "odkazić" podłoże ? Bo prażenie z tego co czytałem zabija wszystko co żywe w torfie.

Odnośnik do odpowiedzi

odkażać... ja osobiście nigdy nie odkażałem podłoża, jedynie żwirek z "lasu" to podstawa..... Najważniejsza informacja: przewiew, zapewnienie optymalnych warunków roślinie do wzrostu, odstęp w podlewaniu i żaden grzyb nam nie straszny

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsza informacja: przewiew, zapewnienie optymalnych warunków roślinie do wzrostu, odstęp w podlewaniu i żaden grzyb nam nie straszny

Zachowałbym tu raczej umiarkowany optymizm. Słabej jakości torf może pleśnieć nawet, gdy wszystko o czym piszesz jest w porządku. Nie zmienia to faktu, że należy wietrzyć. Do listy można jeszcze dodać doświetlanie (które jest nie tylko korzystne dla roślin, ale też ogranicza pleśnienie) i dbanie o czystość (w kurzu jest dużo zarodników pleśni).

Odnośnik do odpowiedzi

Moje - dość skromne - doświadczenie pokazuje, że nawet ten sam torf (dobrej jakości, Athena) potrafi zachowywać się diametralnie różnie w przypadku różnych mieszanek, przy identycznych warunkach zewnętrznych. Natomiast kiepski torf pokryje się pleśnią bez względu na cokolwiek. I czasem nie pomagają nawet fungicydy.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje - dość skromne - doświadczenie pokazuje, że nawet ten sam torf (dobrej jakości, Athena) potrafi zachowywać się diametralnie różnie w przypadku różnych mieszanek, przy identycznych warunkach zewnętrznych. Natomiast kiepski torf pokryje się pleśnią bez względu na cokolwiek. I czasem nie pomagają nawet fungicydy.

To diametralnie różne zachowanie się dobrego torfu zależnie od mieszanek kojarzy mi się nieodłącznie z niedostatecznie wypłukanym piaskiem. Bo z czym innym? Jak torf jest dobrej jakości, to do niego samego nie ma się już zastrzeżeń. :) Albo nie jest dobrej jakości. ;-)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.