Bartnik Napisano 17 Grudnia 2012 Share Napisano 17 Grudnia 2012 U mnie w szklarni z mchem też to rośnie jest w zupełności nie groźne, szczerze nie wiem co to jest ale malutkie nie rozprzestrzenia się szybko ot jest sobie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 U mnie w szklarni z mchem też to rośnie jest w zupełności nie groźne, szczerze nie wiem co to jest ale malutkie nie rozprzestrzenia się szybko ot jest sobie Ok, dzięki Też nie sądzę, by w jakikolwiek sposób zagrażało mojej kapturnicy, która ma iksdziesiąt stożków wzrostu i po zimowaniu czeka mnie rozsadzanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) To i ja się za pozwoleniem tez podczepię . Ostatnio zaczęły mi rosnąć w doniczce ze spatulata "zielone glutki".Przez całe lato ich nie było,ostatnio gdzie zrobiła się tego inwazja. Toć to trawsko jakieś czy w/w pływacz (przy krawędziach doniczki)? p.s roślinka z carnisana Edytowane 18 Grudnia 2012 przez przemQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 18 Grudnia 2012 Share Napisano 18 Grudnia 2012 To i ja się za pozwoleniem tez podczepię . Ostatnio zaczęły mi rosnąć w doniczce ze spatulata "zielone glutki".Przez całe lato ich nie było,ostatnio gdzie zrobiła się tego inwazja. Toć to trawsko jakieś czy w/w pływacz (przy krawędziach doniczki)? p.s roślinka z carnisana Glony, pływacz i pleśń Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Zmień jej podłoże jak najszybciej!!! Edytowane 19 Grudnia 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Zmień jej podłoże jak najszybciej!!! Aż tak źle jest ? Dobra nieważne, tak zrobię. Tylko tak,planuje wyprażyć torf,jak długo ma się "piec" w piekarniku ? Taniej wyjdzie kupić nowy. Mam jeszcze torf do rosiczek który kupiłem na wiosnę, nada się ? Edytowane 19 Grudnia 2012 przez przemQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 Aż tak źle jest ? Dobra nieważne, tak zrobię. Tylko tak,planuje wyprażyć torf,jak długo ma się "piec" w piekarniku ? Taniej wyjdzie kupić nowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 19 Grudnia 2012 Share Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Pacjent już po operacji, czas pokaże czy zabieg się powiódł Swoją drogą to nie sądziłem że d.spatulata ma tak długie korzenie . Edytowane 19 Grudnia 2012 przez przemQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 Dobra nieważne, tak zrobię. Tylko tak,planuje wyprażyć torf,jak długo ma się "piec" w piekarniku ? Torfu nie powinno się wyprażać. Wyprażanie torfu może spowodować że torf będzie jeszcze bardziej podatny na pleśń i glony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sonne Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 Torfu nie powinno się wyprażać. Wyprażanie torfu może spowodować że torf będzie jeszcze bardziej podatny na pleśń i glony. No i zarodniki grzybów są WSZĘDZIE. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 Torfu nie powinno się wyprażać. Wyprażanie torfu może spowodować że torf będzie jeszcze bardziej podatny na pleśń i glony. To jak najlepiej "odkazić" podłoże ? Bo prażenie z tego co czytałem zabija wszystko co żywe w torfie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 odkażać... ja osobiście nigdy nie odkażałem podłoża, jedynie żwirek z "lasu" to podstawa..... Najważniejsza informacja: przewiew, zapewnienie optymalnych warunków roślinie do wzrostu, odstęp w podlewaniu i żaden grzyb nam nie straszny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 Najważniejsza informacja: przewiew, zapewnienie optymalnych warunków roślinie do wzrostu, odstęp w podlewaniu i żaden grzyb nam nie straszny Zachowałbym tu raczej umiarkowany optymizm. Słabej jakości torf może pleśnieć nawet, gdy wszystko o czym piszesz jest w porządku. Nie zmienia to faktu, że należy wietrzyć. Do listy można jeszcze dodać doświetlanie (które jest nie tylko korzystne dla roślin, ale też ogranicza pleśnienie) i dbanie o czystość (w kurzu jest dużo zarodników pleśni). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2012 Moje - dość skromne - doświadczenie pokazuje, że nawet ten sam torf (dobrej jakości, Athena) potrafi zachowywać się diametralnie różnie w przypadku różnych mieszanek, przy identycznych warunkach zewnętrznych. Natomiast kiepski torf pokryje się pleśnią bez względu na cokolwiek. I czasem nie pomagają nawet fungicydy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Grudnia 2012 Share Napisano 20 Grudnia 2012 Moje - dość skromne - doświadczenie pokazuje, że nawet ten sam torf (dobrej jakości, Athena) potrafi zachowywać się diametralnie różnie w przypadku różnych mieszanek, przy identycznych warunkach zewnętrznych. Natomiast kiepski torf pokryje się pleśnią bez względu na cokolwiek. I czasem nie pomagają nawet fungicydy. To diametralnie różne zachowanie się dobrego torfu zależnie od mieszanek kojarzy mi się nieodłącznie z niedostatecznie wypłukanym piaskiem. Bo z czym innym? Jak torf jest dobrej jakości, to do niego samego nie ma się już zastrzeżeń. Albo nie jest dobrej jakości. ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi