Marek Woźny Napisano 15 Października 2013 Share Napisano 15 Października 2013 Bardzo ładnie, szykuj już nożyczki za chwilę będziesz przycinał wszystko tak ładnie rośnie widać po torfowcu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 8 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2013 Fotki kilku mieszkanców terrarium: H. minor i D. falconeri: I na koniec mój ulubieniec. N. spectabilis x ventricosa. Zaczął wykształcać duże dzbanki i mam radoche Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Grudnia 2013 Share Napisano 8 Grudnia 2013 Piękne dzbanki, więc radocha jak najbardziej uzasadniona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 8 Grudnia 2013 Share Napisano 8 Grudnia 2013 Kompozycja i kondycja roślin zdecydowanie cieszą oko. Nie mogę się doczekać, kiedy w końcu wezmę się u siebie za tworzenie czegoś tego typu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Grudnia 2013 Share Napisano 8 Grudnia 2013 Dyszka za aranżację, wygląda to jak wycinek natury i właśnie takie kompozycje ogląda mi się najlepiej. Przystojna falconeri. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 Można prosić o jakieś nowe fotki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 2 Marca 2014 Autor Share Napisano 2 Marca 2014 Mówisz i masz Zdjęcia sprzez miesiąca: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 Ale Ci się gąszcz robi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 Piękny dzbanecznik na pierwszym planie, a nadwyżką mchu już możesz zacząć uszczęśliwiać innych forumowiczów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 2 Marca 2014 Share Napisano 2 Marca 2014 To jest genialnie dobre Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Co tu dużo mówić...świetne Znakomite dzbanki Edytowane 3 Marca 2014 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Jak w filmie "Dziewczyna z szafy" Bodo Koxa. (: Rewelacja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 3 Marca 2014 Autor Share Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Dzięki za miłe słowa Terrarium ma już ponad rok, więc pora na krótkie wnioski i obserwacje. Generalnie w tym terra borykam się z problemem zbyt wysokiej temperatury, która jest na poziomie (w dzień) 30-33 stopnie C, a w lato dochodzi nawet do 35. Świetlówki świecą od 7.00 rano do 22-23.00 wieczorem. Będę je musiał już powoli wymienić, bo chyba są zużyte (chociaż roślinom to chyba nie przeszkadza). Wilgoć utrzymuje się na poziomie w dzień około 45-50%, w nocy 70-80%, mierzone na poziomie +/- połowa wysokości terra (na fotkach widać czujnik). Nadmieniam, że nie wykonuję żadnych zabiegów poza ręcznym zraszaniem deszczówką roślin i tła 1-2 x w tygodniu. Co do roślin: Świetnie rośnie N. spectabilis x ventricosa, N. fusca, D. adelae, Cephalotus, D. prolifera (weszła mi w stan spoczynku), Heliamphora minor i pływacze (U. longifolia i U. warburgii). N. vogelli, N. gymnaphora, N. ramispina i N. aristolochioides x mira mają się dobrze, wypuszczają nowe liście, ale albo pompują małe dzbanki, albo wcale. Odkąd mam to terra padły mi N. muluensis x lowii, N. vieillardii i N. hookeriana (akurat on to sam nie wiem dlaczego), D. prolifera. N. venticosa zaczął mi obumierać, więc trafił z powrotem na parapet i ma się dobrze (nadmieniam, ze był w kieszeni tła dość wysoko nad dnem terra). Ponadto doszły N. ampullaria i jedna krzyżówka (zapomniałem nazwy), które już się ukorzeniły i zaczynają rosnąć. No i mech - ten rośnie dobrze i na dnie terrarium, i w doniczkach (tam, gdzie jest podłożem) i w kieszeniach w ścian (tła). Edytowane 3 Marca 2014 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Ja już bym pewnie założył swoje, tylko co jak dzbanki już będą takie, że się w terra nie zmieszczą? Edytowane 3 Marca 2014 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Generalnie w tym terra borykam się z problemem zbyt wysokiej temperatury, która jest na poziomie (w dzień) 30-33 stopnie C, a w lato dochodzi nawet do 35. Świetlówki świecą od 7.00 rano do 22-23.00 wieczorem. Będę je musiał już powoli wymienić, bo chyba są zużyte (chociaż roślinom to chyba nie przeszkadza). A nie próbowałeś doświetlać roślin krócej, max 11-12 godzin na dobę? Dłuższe doświetlanie początkowo sprawi, że rośliny będą wyglądać ładniej, ale w dłuższej perspektywie czasu nie są do tego przyzwyczajone ani stworzone. Skracając czas naświetlania do tego występującego w naturze, i temperatura w cyklu dobowym byłaby niższa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi