Skocz do zawartości

Terrarium Arturr0

Arturr0

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 30
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Dzięki za miłe słowa rolleyes

Terrarium ma już ponad rok, więc pora na krótkie wnioski i obserwacje.

Generalnie w tym terra borykam się z problemem zbyt wysokiej temperatury, która jest na poziomie (w dzień) 30-33 stopnie C, a w lato dochodzi nawet do 35. Świetlówki świecą od 7.00 rano do 22-23.00 wieczorem. Będę je musiał już powoli wymienić, bo chyba są zużyte (chociaż roślinom to chyba nie przeszkadza).

Wilgoć utrzymuje się na poziomie w dzień około 45-50%, w nocy 70-80%, mierzone na poziomie +/- połowa wysokości terra (na fotkach widać czujnik). Nadmieniam, że nie wykonuję żadnych zabiegów poza ręcznym zraszaniem deszczówką roślin i tła 1-2 x w tygodniu.

Co do roślin:

Świetnie rośnie N. spectabilis x ventricosa, N. fusca, D. adelae, Cephalotus, D. prolifera (weszła mi w stan spoczynku), Heliamphora minor i pływacze (U. longifolia i U. warburgii).

N. vogelli, N. gymnaphora, N. ramispina i N. aristolochioides x mira mają się dobrze, wypuszczają nowe liście, ale albo pompują małe dzbanki, albo wcale.

Odkąd mam to terra padły mi N. muluensis x lowii, N. vieillardii i N. hookeriana (akurat on to sam nie wiem dlaczego), D. prolifera. N. venticosa zaczął mi obumierać, więc trafił z powrotem na parapet i ma się dobrze (nadmieniam, ze był w kieszeni tła dość wysoko nad dnem terra).

Ponadto doszły N. ampullaria i jedna krzyżówka (zapomniałem nazwy), które już się ukorzeniły i zaczynają rosnąć.

No i mech - ten rośnie dobrze i na dnie terrarium, i w doniczkach (tam, gdzie jest podłożem) i w kieszeniach w ścian (tła).

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie w tym terra borykam się z problemem zbyt wysokiej temperatury, która jest na poziomie (w dzień) 30-33 stopnie C, a w lato dochodzi nawet do 35. Świetlówki świecą od 7.00 rano do 22-23.00 wieczorem. Będę je musiał już powoli wymienić, bo chyba są zużyte (chociaż roślinom to chyba nie przeszkadza).

A nie próbowałeś doświetlać roślin krócej, max 11-12 godzin na dobę?

Dłuższe doświetlanie początkowo sprawi, że rośliny będą wyglądać ładniej, ale w dłuższej perspektywie czasu nie są do tego przyzwyczajone ani stworzone. Skracając czas naświetlania do tego występującego w naturze, i temperatura w cyklu dobowym byłaby niższa.

Odnośnik do odpowiedzi