Skocz do zawartości

Czy nadaje się do terrarium?

Rysiek955

Rekomendowane odpowiedzi

Pleśń jest zielona, ale na niej się robi coś białego, i to wychodzi tylko z capensisów, juz z alba nie bo źle przesadziłem te rośliny, zostawiłem ziemie na nich podczas przesadzania, a na tej ziemi bylo coś zielonego

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 42
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pleśń jest zielona, ale na niej się robi coś białego, i to wychodzi tylko z capensisów, juz z alba nie bo źle przesadziłem te rośliny, zostawiłem ziemie na nich podczas przesadzania, a na tej ziemi bylo coś zielonego

Moim zdaniem to kosmici okej

Odnośnik do odpowiedzi

Pilnie wentylację musisz jakąś zrobić. Zastój powietrza + wilgoć = pleśń. Zestawik, który Ci podlinkował Bartnik powinien w zupełności wystarczyć.

Ale teraz to musisz jakiś chemiczny zabieg ratunkowy podjąć np. topsinem, aby uratować siewki. A na przyszłość może trochę mniej wody. Capensisy pewnie w większości przetrwają.

Odnośnik do odpowiedzi

Świecę od 7 rano do 22, a co do nasion to kiedyś miałem je w innym pojemniku i było to przez lato więc nie pamiętam dokładnie, ale ok 3 tygodnie.

Niedawno wysiałem spatulate to Ci powiem dokładnie po ilu w tym akwarium wychodzą

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

To łapiesz teraz roztopiony śnieg, z tego co czytałem deszczówka czy jak to zwał śniegówka z rynien dachów wielkomiejskich budynków to nie za dobre gdyż zawiera sporo zanieczyszczeń a tego owadożerny nie lubią. Sam taż latem próbowałem tej metody ale złapana woda była brązowa więc zaniechałem.

A jakie podłoże stosujesz?

Dlatego tak wypytuję gdyż w ubiegłym roku posiałem carpensisy na wiosnę do mieszanki torfu ze żwirem miały ciepło słońca pod dostatkiem podlewane przykryte przed zakiełkowaniem folią co :)

Po dwóch miesiącach zaczęły kiełkować pojedyncze okazy, z około 100 nasion udało mi się pozyskać9 owqdożerków to niezbyt imponujący wynik

Edytowane przez sknerus
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Rysiek955

Z 100 nasion capensisów wykiełkowało 40 może winkp.gif

Na taki wynik nie narzekaj gdyż to bardzo dobrze, jeszcze tym bardziej przy takiej pogodzie. (no chyba że doświetlałeś)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

To zrobiłem porządek i pozbyłem się pleśni.

11t06et.jpg

Porozdawałem parę roślin i zostało mi:

48 d.capensis typical/alba

10 d.spathulata

oraz 5 doniczek malutkich siewek czego nie jestem w stanie zidentyfikować.

Myślałem nad tym aby kupić d.adelae tylko nie wiem czy będzie miała dobre warunki w tym terarium, bez pokrywy z góry, tak że wilgotno tam raczej nie ma, temp 26 stopni w dzień, X2 14W świetlówki 20cm od doniczek. Jak myślicie?

Odnośnik do odpowiedzi

Adelae wymaga wysokiej wilgotności ja u siebie trzymałem w akwarium bez podwyższonej wilgotności i niestety wszystkie mi padły, jeśli chcesz tą rosiczkę trzymać to pomyśl o dodatkowym nawilżaniu powietrza.

Odnośnik do odpowiedzi