Skocz do zawartości

pierwszy zakup ocena stanu zdrowia

barton82

Rekomendowane odpowiedzi

Dzbanka możesz wsadzić do mchu sphagnum, byle był czysty bez żadnych nieproszonych "gości" no i taki mech dodatkowo wymaga spryskiwania.

Jeśli rośliny pozostawisz w rodzimej bryle a tylko obsypiesz dodatkowym torfem to będą mniej chorowały.

Postaw dzbanka na południowym parapecie zapewnij w miarę możliwości dużo światła pamiętaj o regularnym podlewaniu a wszystko będzie OK.

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie chciałem jeszcze spytać odnośnie podlewania rosiczki i muchołówki bo jedni piszą zeby cały czas miały wodę w podstawce a inni zeby odczekac z dzien jak podstawka będzie sucha wiec jak to jest z tym podlewaniem i czy szczerniałe pułapki odcinac czy one same odpadną

Odnośnik do odpowiedzi

W obecnym klimacie podlewaj gdy roślina "wchłonie" wodę; latem zaś w upały staraj się utrzymywać cały czas około 2cm wody (zawsze destylowana).

Co do pułapek gdy sczernieją odcinaj.

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele zależy też od wielkości doniczki - bo wiesz trudno jest zostawić muchołówkę w małej doniczce np. około 5 x 4 (cm) na cały upalny i letni dzień bez wody w podstawce, ponieważ podłoże z takiej doniczki może wtedy wyschnąć na wiór. Ale jeżeli jest to średnia lub duża doniczka, o pojemności powiedzmy większej niż szklanka, to nie trzeba już utrzymywać stałego poziomu wody. Podlewaj rośliny w zależności od stanu wilgotności podłoża, ja muchołówki podlewam jak podłoże trochę przeschnie, a zimną to już tym bardziej. Rosiczki - ja hoduję łatwe w hodowli rosiczki tropikalne i subtropikalne, częściej ich podlewam niż muchołówki, ale też nie utrzymuję stałego poziomu wody. Dzbanecznika mam tylko jednego (N. Rebecca Soper), podlewam go mniej więcej tak jak rosiczki. Latem też możesz rośliny stopniowo przyzwyczaić do bardziej mokrego podłoża.

Co do odcinania pułapek np. u muchołówek - jak całkowicie wyschną to nie trzeba ich odcinać, ręką można zebrać suszki i po sprawie. To jest już kosmetyka.

Edytowane przez Kosiarz
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam piszę do was bo mam dalej problem z dzbanecznikiem. Chciałem spytać czy łodygi nie byłoby dobrze obciać bo po odcięciu górnego pędu w środku jest zczerniała jakby przygnita dziś odciąłem czesc lisci bo brązowiały coraz więcej chodzi mi o odciecie zeby zostały same dolne liśćie które trzymają się najlepiej. Możę taki zabieg by go postawił na nogi

img20130406130655.jpg

img20130406130720.jpg

img20130406130744.jpg

Edytowane przez barton82
Odnośnik do odpowiedzi

No wiem wiem tylko mój jest w fazie reanimacji paliatywnej i sam juz nie wiem czy podlewać go więcej, pozwolić żeby torf podsechł czy żeby był cały czas mocno wilgotny

Edytowane przez barton82
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.