Kosa1984 Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Oczekujesz od pracownicy kwiaciarni, żeby znała niuanse uprawy muchołówek i rosiczek? (: Inna sprawa, że powinna się przyznać do niewiedzy, a nie proponować Ci coś, co zabiłoby Ci rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 20 Marca 2013 Share Napisano 20 Marca 2013 Dzbanka możesz wsadzić do mchu sphagnum, byle był czysty bez żadnych nieproszonych "gości" no i taki mech dodatkowo wymaga spryskiwania. Jeśli rośliny pozostawisz w rodzimej bryle a tylko obsypiesz dodatkowym torfem to będą mniej chorowały. Postaw dzbanka na południowym parapecie zapewnij w miarę możliwości dużo światła pamiętaj o regularnym podlewaniu a wszystko będzie OK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 21 Marca 2013 Autor Share Napisano 21 Marca 2013 Słuchajcie chciałem jeszcze spytać odnośnie podlewania rosiczki i muchołówki bo jedni piszą zeby cały czas miały wodę w podstawce a inni zeby odczekac z dzien jak podstawka będzie sucha wiec jak to jest z tym podlewaniem i czy szczerniałe pułapki odcinac czy one same odpadną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 W obecnym klimacie podlewaj gdy roślina "wchłonie" wodę; latem zaś w upały staraj się utrzymywać cały czas około 2cm wody (zawsze destylowana). Co do pułapek gdy sczernieją odcinaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosiarz Napisano 22 Marca 2013 Share Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) Wiele zależy też od wielkości doniczki - bo wiesz trudno jest zostawić muchołówkę w małej doniczce np. około 5 x 4 (cm) na cały upalny i letni dzień bez wody w podstawce, ponieważ podłoże z takiej doniczki może wtedy wyschnąć na wiór. Ale jeżeli jest to średnia lub duża doniczka, o pojemności powiedzmy większej niż szklanka, to nie trzeba już utrzymywać stałego poziomu wody. Podlewaj rośliny w zależności od stanu wilgotności podłoża, ja muchołówki podlewam jak podłoże trochę przeschnie, a zimną to już tym bardziej. Rosiczki - ja hoduję łatwe w hodowli rosiczki tropikalne i subtropikalne, częściej ich podlewam niż muchołówki, ale też nie utrzymuję stałego poziomu wody. Dzbanecznika mam tylko jednego (N. Rebecca Soper), podlewam go mniej więcej tak jak rosiczki. Latem też możesz rośliny stopniowo przyzwyczaić do bardziej mokrego podłoża. Co do odcinania pułapek np. u muchołówek - jak całkowicie wyschną to nie trzeba ich odcinać, ręką można zebrać suszki i po sprawie. To jest już kosmetyka. Edytowane 22 Marca 2013 przez Kosiarz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 25 Marca 2013 Autor Share Napisano 25 Marca 2013 udało mi sie w końcu znalesc torf Ph 3,5 - 4,5 EKO ZIEM tylko nie wiem czy on jest dobry Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam piszę do was bo mam dalej problem z dzbanecznikiem. Chciałem spytać czy łodygi nie byłoby dobrze obciać bo po odcięciu górnego pędu w środku jest zczerniała jakby przygnita dziś odciąłem czesc lisci bo brązowiały coraz więcej chodzi mi o odciecie zeby zostały same dolne liśćie które trzymają się najlepiej. Możę taki zabieg by go postawił na nogi Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez barton82 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Stan zły wręcz fatalny, może odbije od korzenia, podlej go. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Stan zły wręcz fatalny, może odbije od korzenia, podlej go. no tak tylko uciac łodyge czy zostawic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Zostaw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldo Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 I podlej go bo torf wygląda na zeschnięty . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2013 I podlej go bo torf wygląda na zeschnięty . podlewać go żeby był cały czas wilgotny czy po podlaniu poczekać aż troche przeschnie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Torf powinien być wilgotny. Ja podlewam zazwyczaj codziennie, po trochę i dzbankom bardzo się to podoba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) No wiem wiem tylko mój jest w fazie reanimacji paliatywnej i sam juz nie wiem czy podlewać go więcej, pozwolić żeby torf podsechł czy żeby był cały czas mocno wilgotny Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez barton82 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi