sphagnum Napisano 8 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Dziękuję serdecznie. :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 Ja mam akurat podłączone jak na foto 1 Tyle że oba kroćce wylotowe mam właśnie przekręcone do poziomu. Zresztą fotki mam na stronie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 8 Kwietnia 2013 Share Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) i wylewasz wodę w ściek Proponuje wodę, która będzie wypływać z czerwonego węża używać do podlewnia innych roślin niż owadożery, albo do spuszczania wody w WC Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez CFHs Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Filtr uruchomiony, przepłukany i działa. Trochę zmartwił mnie fakt, że po (dość konkretnym) przepłukaniu prefiltrów i podłączeniu membrany, wężyk "ściekowy" wypluł porcję czarnej wody, chociaż przez 10 minut płukania prefiltrów woda leciała już czysta... Może to z w samego wężyka poleciało (podłączyłem do wylotu ten sam wężyk, którym wcześniej szedł ściek z samych prefiltrów)? Tym niemniej mam nadzieję, że nic się złego nie stało. Przepustowość bardzo dobra, 5 litrów demineralizowanej to kwestia 40 minut. Zmierzę jeszcze stosunek ścieku do wody czystej, a w przyszłym tygodniu dam nzajomemu próbki wody do oznaczenia twardości i prawdopodobnie zanieczyszczeń. Dziękuję wszystkim za pomoc! :-) @CFHs Dzięki za radę, tak właśnie będę robił. edit Obliczyłem uzysk i wyszło na to, że na jeden litr czystej wody przypada 2,5 litra ścieku. To tak dobry wynik, że aż się zastanawiam, czy nie zbyt dobry. Chociaż co prawda wodę to akurat mam dość dobrą w wodociągach. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Dobry wynik, stosunek wody czystej do ścieku zależy od ciśnienia wody w instalacji i temperatury tejże wody a i pewnie od jej parametrów więc może być i taki jak u ciebie. A i tak wychodzi uzysk na poziomie 30 %. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez kuba989898 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 9 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Dobry wynik, stosunek wody czystej do ścieku zależy od ciśnienia wody w instalacji i temperatury tejże wody a i pewnie od jej parametrów więc może być i taki jak u ciebie. A i tak wychodzi uzysk na poziomie 30 %. Faktycznie, 30% to jest standard; nie policzyłem wartości procentowej, a to by wiele wyjaśniło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 9 Kwietnia 2013 Share Napisano 9 Kwietnia 2013 Też mam taki sam stosunek wody czystej do tzw "ścieku" od ponad 9 mieś. U mnie napełnianie 2l butelki wodą czystą trwa 13min i 40 sek (późnym wieczorem gdy jest najlepsze ciśnienie wody). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi