Arturr0 Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Przepieknie powybarwiane te rosiczki, super wyglądają. Wszystkie trzymasz w terrarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 18 Lutego 2014 Autor Share Napisano 18 Lutego 2014 Wszystkie trzymam w terrarium. Capensisy też Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Ciekawe że są takie czerwone (mówię o D. adelae) Ja nawet tak czerwonych nie uzyskałem latem na pełnym słońcu, nie wiem może jakaś odmiana Tak to odmiana adelki bardziej wybarwiająca się i o węższych liściach. U mnie tak wyglądają 2 odmiany obok siebie: (czerwona to ta z najdłuższymi liśćmi z tyłu) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Co do adelek, to u mnie te, którą są skierowane bezpośrednio w stronę świetlówek, są całkowicie, krwisto czerwone, ale jednocześnie mają bardzo wąskie i krótkie liście - tak jak u karalucha. Te rosnące w półcieniu wyglądają zaś podobnie jak te Radka:), mają tylko lekkie zabarwienie czerwonawe i dłuższe oraz szersze liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Czy kwiaty tych roślin różnią się od siebie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 czy przypadkiem ta różnica nie jest wywołana prez to, że jedna z roślin stoi w rogu i otrzymuje mniej światła ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 19 Lutego 2014 Autor Share Napisano 19 Lutego 2014 Te wybarwienia mogą być spowodowane inną ilością światła które do nich dociera. Liście z których rozmnażałem tę adelkę były całkiem zielone (można je zobaczyć TUTAJ ) Wrzucam jeszcze trzy zdjęcia moich rosic. Fotografie innych gatunków, pojawią się po wyzdrowieniu owadożerów (kilka gatunków choruje, inne walczą ze szkodnikami ). No chyba, że chcecie zobaczyć capensisy, czy też alicję Drosera hamiltonii Drosera x snyderi Drosera paradoxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Mówcie co chcecie, ale ja swoje wiem . Ewidentnie ta jedna wygląda nieco inaczej to nie jest kwestia oświetlenia, u karalucha te liście co rozmnażałeś wcale nie są zupełnie zielone. Spróbuję to jakoś zdjęciami dowieść: Tu rośliny mają podobną ilość światła, w końcy świetlówka liniowo świeci, a rośliny stoją blisko siebie a różnica w wybarwieniu i wyglądzie ogólnym duża: Owszem ta odmiana zielona też w mocniejszym świetle się wybarwia jednak nadal nieco inaczej wygląda: czerwona: tylko ta tworzy takie wąskie liście: młoda "czerwona" słabiej doświetlona też jest zielona, ale jednak troszkę inaczej wygląda widać to nawet po nierozwiniętych liściach, które wychodzą ze stożka wzrostu są jakby mniej "owłosione" (zwróćcie uwagę na zdjęcia zielonej stożek wzrostu jest jakby białawy od tych włosków). A kwiatów tej czerwonej się nie doczekałem, bo zawsze trochę przymiera jak już się rozrośnie i wtedy nowe sadzonki robię Właśnie zastanawia mnie czy dałoby się je wzajemnie zapylić i czy uzyskałbym nasiona. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Ależ piękne i soczyste rośliny! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 21 Lutego 2014 Autor Share Napisano 21 Lutego 2014 (edytowane) Dzięki Luka ......Drosera pygmaea z chęcią obejrzałbym dokładniejsze zdjęcia makro. Natomiast Drosera paleacea wygląda świetnie dla nieznających się na owadożerach może wyglądać jak owłosiony kaktus Pygmaea Paleacea po raz kolejny f/2.8 Czas ekspozycji 200s. ISO-3200. Ogniskowa 60 mm. Bez lampy (automatyczne ustawienia) Oraz adelka i jej wschodzący liść..... Ziemiórka sorry za jakość zdjęć w tym poście - uczę sie pozdrawiam karaluch Edytowane 22 Lutego 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Świetne foto D. palacea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 22 Lutego 2014 Autor Share Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Świetne foto D. palacea. Dzięki, ale raczej bez rewelki. Zdjęcie było robione z ustawieniami automatycznymi. Lepsze wyszło na manualu f/10 Czas ekspozycji 2,5s. ISO-100. Ogniskowa 60 mm. Bez lampy (manualne ustawienia) Edytowane 22 Lutego 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Fajna kulka . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Dzięki, ale raczej bez rewelki. Zdjęcie było robione z ustawieniami automatycznymi. Lepsze wyszło na manualu A mi się jednak wciąż bardziej podoba ta zwiewność, delikatność pierwszego zdjęcia. Chociaż jeśli chodzi o samą roślinę, to drugie zdjęcie prezentuje jej walory w całości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 22 Lutego 2014 Share Napisano 22 Lutego 2014 Mi też się podoba bardziej pierwsze Jakim aparatem robisz zdj ? (jak lustrem to podaj też obiektyw) Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi