Skocz do zawartości

Moja mała plantacja.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ciekawe że są takie czerwone (mówię o D. adelae) Ja nawet tak czerwonych nie uzyskałem latem na pełnym słońcu, nie wiem może jakaś odmiana :)

Tak to odmiana adelki bardziej wybarwiająca się i o węższych liściach.

U mnie tak wyglądają 2 odmiany obok siebie: (czerwona to ta z najdłuższymi liśćmi z tyłu)29u2.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Co do adelek, to u mnie te, którą są skierowane bezpośrednio w stronę świetlówek, są całkowicie, krwisto czerwone, ale jednocześnie mają bardzo wąskie i krótkie liście - tak jak u karalucha. Te rosnące w półcieniu wyglądają zaś podobnie jak te Radka:), mają tylko lekkie zabarwienie czerwonawe i dłuższe oraz szersze liście.

Odnośnik do odpowiedzi

Te wybarwienia mogą być spowodowane inną ilością światła które do nich dociera.

Liście z których rozmnażałem tę adelkę były całkiem zielone (można je zobaczyć TUTAJ )

Wrzucam jeszcze trzy zdjęcia moich rosic. Fotografie innych gatunków, pojawią się po wyzdrowieniu owadożerów (kilka gatunków choruje, inne walczą ze szkodnikami :cray2: ).

No chyba, że chcecie zobaczyć capensisy, czy też alicję :D

Drosera hamiltonii

post-6274-1392813244_thumb.jpg

Drosera x snyderi

post-6274-1392813252_thumb.jpg

Drosera paradoxa

post-6274-1392813259_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Mówcie co chcecie, ale ja swoje wiem :D . Ewidentnie ta jedna wygląda nieco inaczej to nie jest kwestia oświetlenia, u karalucha te liście co rozmnażałeś wcale nie są zupełnie zielone. Spróbuję to jakoś zdjęciami dowieść:

Tu rośliny mają podobną ilość światła, w końcy świetlówka liniowo świeci, a rośliny stoją blisko siebie a różnica w wybarwieniu i wyglądzie ogólnym duża:

do0b.jpg

Owszem ta odmiana zielona też w mocniejszym świetle się wybarwia jednak nadal nieco inaczej wygląda:

p3ts.jpg

czerwona:

taab.jpg

tylko ta tworzy takie wąskie liście:

jyay.jpg

młoda "czerwona" słabiej doświetlona też jest zielona, ale jednak troszkę inaczej wygląda widać to nawet po nierozwiniętych liściach, które wychodzą ze stożka wzrostu są jakby mniej "owłosione" ;) (zwróćcie uwagę na zdjęcia zielonej stożek wzrostu jest jakby białawy od tych włosków).

ccvo.jpg

A kwiatów tej czerwonej się nie doczekałem, bo zawsze trochę przymiera jak już się rozrośnie i wtedy nowe sadzonki robię ;) Właśnie zastanawia mnie czy dałoby się je wzajemnie zapylić i czy uzyskałbym nasiona.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Luka :)

......Drosera pygmaea z chęcią obejrzałbym dokładniejsze zdjęcia makro.

Natomiast Drosera paleacea wygląda świetnie dla nieznających się na owadożerach może wyglądać jak owłosiony kaktus :D

Pygmaea

post-6274-1393014184_thumb.jpg

Paleacea po raz kolejny ;) f/2.8 Czas ekspozycji 200s. ISO-3200. Ogniskowa 60 mm. Bez lampy (automatyczne ustawienia)

post-6274-1393014234_thumb.jpg

Oraz adelka i jej wschodzący liść.....

post-6274-1393014265_thumb.jpg

Ziemiórka

post-6274-1393026635_thumb.jpg

sorry za jakość zdjęć w tym poście - uczę sie ;)

pozdrawiam

karaluch

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Świetne foto D. palacea. :)

Dzięki, ale raczej bez rewelki. Zdjęcie było robione z ustawieniami automatycznymi.

Lepsze wyszło na manualu :)

f/10 Czas ekspozycji 2,5s. ISO-100. Ogniskowa 60 mm. Bez lampy (manualne ustawienia)

post-6274-1393082049_thumb.jpg

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, ale raczej bez rewelki. Zdjęcie było robione z ustawieniami automatycznymi.

Lepsze wyszło na manualu :)

A mi się jednak wciąż bardziej podoba ta zwiewność, delikatność pierwszego zdjęcia. :) Chociaż jeśli chodzi o samą roślinę, to drugie zdjęcie prezentuje jej walory w całości. :)

Odnośnik do odpowiedzi