Skocz do zawartości

Moja mała plantacja.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, ale raczej bez rewelki. Zdjęcie było robione z ustawieniami automatycznymi.

Lepsze wyszło na manualu :)

f/10 Czas ekspozycji 2,5s. ISO-100. Ogniskowa 60 mm. Bez lampy (manualne ustawienia)

post-6274-1393082049_thumb.jpg

Ekspertem nie jestem, ale raczej za duży czas ekspozycji, przez co zdjęcie jest nieco za jasne.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mi też się podoba bardziej pierwsze :) Jakim aparatem robisz zdj ? (jak lustrem to podaj też obiektyw)

Pozdrawiam

No ja tam wolę bardziej wyostrzone zdjęcia. No, ale kto co lubi ;)

Cztery ostatnie zdjęcia zrobione zostały Canonem 600D z obiektywem Canon EF-S 2,8/60 makro.

Ekspertem nie jestem, ale raczej za duży czas ekspozycji, przez co zdjęcie jest nieco za jasne.

Tu czas ekspozycji odgrywa mniejszą rolę. Ważnym punktem jest wartość kompensacji ekspozycji, o czym zapomniałem.

Ale tak to jest, jak się testuje kolejny aparat przed zakupem - o niektórych szczegółach się zapomina.

pozdrawiam

@edit

zwykły program graficzny pozwala nam na lekkie przyciemnienie zdjęcia (chwila pracy):

post-6274-1393153750_thumb.jpg

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma zdjęcia. ;) W każdym razie przyciemnianie przyciemnianiem, ale przepalone miejsca po prostu nie posiadają już dostatecznej ilości informacji, tego się już nie da naprawić. :)

Zdjęcie już jest.

Nie jest i nie było przepalone. Tak jak mówiłem allgreenowi, wystarczyło podczas fotografowania przestawić ekspozycję na np -1EV, wtedy by to trochę inaczej wyglądało.

;)

@edit:

to nie jest przepalenie:

post-6274-1393155122_thumb.jpg

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

... Nie jest i nie było przepalone. ...

I tak i nie. Ostrość jest ustawiona na część zacienioną, zaś część oświetlona jest rozmyta (jest przepalenie, ale na drugim planie). Problem raczej polega na zbyt dużym kontraście jasne - ciemne.

Jak na początek zabawy z makro, dobre zdjęcie.

Odnośnik do odpowiedzi

Beginner, widzisz te różowe kropeczki na tym tle, co uważasz je za przepalone ? Albo tego rozwijającego się liścia owadożernego (ten żółty na górze w środku białego tła) ?

Przy przepalonym zdjęciu, masz tylko białe tło, bez jakichkolwiek innych informacji.

To zdjęcie jest nie zbyt doskonałe ze względu na głębię ostrości oraz zbyt jasną ekspozycję. Dlatego białe szczegóły tego zdjęcia są niewidoczne (nieostre). I tylko to.

I ogólnie (nie to że jestem ekspertem w tej dziedzinie), to pierwsze słyszę o przepaleniu zdjęcia robionego bez lampy błyskowej....

Spójrz na to zdjęcie odchylając ekran monitora, czy też laptopa ;)

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

To, że są przepalenia, to nie znaczy, że pół zdjęcia jest białe. Kiedy ustawisz obiekt w cieniu i skierujesz na niego jasny punkt świetlny, to przy ekspozycji ustawionej na prawidłowe oddanie zacienionej części obiektu ten jeden punkt będzie przepalony. Tak samo na Twoim zdjęciu wiele fragmentów jest przepalonych, a że spośród tych przepaleń wychynęły ciemniejsze detale, to nadal nie świadczy o tym, że tych przepaleń nie ma. :)

No i lampa błyskowa nie ma tutaj nic do rzeczy. Prześwietlenie, czy przepalenie to po prostu fragment zdjęcia, którego poziom jasności nie zmieścił się w górnej granicy rozpiętości tonalnej materiału, na którym zdjęcie zostało zarejestrowane (czyli w wypadku fotografii cyfrowej - matrycy).

Przy okazji, żeby nie było nieporozumień, których źródłem zdaję się ostatnio bywać - nie oceniam, czy Twoje zdjęcie jest dobre, czy kiepskie (chociaż swoją drogą bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia i rośliny), chodzi mi jedynie o kwestie czysto techniczne. :)

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

..........Kiedy ustawisz obiekt w cieniu i skierujesz na niego jasny punkt świetlny, to przy ekspozycji ustawionej na prawidłowe oddanie zacienionej części obiektu ten jeden punkt będzie przepalony. Tak samo na Twoim zdjęciu wiele fragmentów jest przepalonych, a że spośród tych przepaleń wychynęły ciemniejsze detale, to nadal nie świadczy o tym, że tych przepaleń nie ma. :)

........

okej Dzięki za obszerne wytłumaczenie :piwko:

Wygrzebałem jedną z regular form. Roślina ta powstała z liścia włożonego w torf w sierpniu zeszłego roku.

Zdjęcie wykonane Canonem 100D z obiektywem Canon EF 1,8/50 II (f/8, czas ekspozycji 3 s, ISO 100, ekspozycja -1, ogniskowa 50 mm)

post-6274-1393270112_thumb.jpg

No i jeden z jej liści, wraz ze starym pokarmem :D

Canon 100D, obiektyw Canon EF-S 2,8/60 MAKRO (f/18, czas ekspozycji 15 s, ISO 100, ogniskowa 60 mm)

post-6274-1393270412_thumb.jpg

@edit:

Dziś sprzątałem duże terra. Napotkałem się na coś takiego:

post-6274-1393332778_thumb.jpg

Nasionko wysiane również w sierpniu :D

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie mogłem się powstrzymać, więc muszę napisać post pod postem :)

Taka, mała kolacyjka moich spatulat :rotfl:

post-6274-1394620410_thumb.jpg

A tu Drosera madagascariensis i jej false vivipary. Długo czekałem na jej kwitnienie. Po drodze prawie doprowadziłem do jej całkowitego wysuszenia - a tu nie dość, że będą nasiona to jeszcze taki numer :O

post-6274-1394620673_thumb.jpg

Następne dziwne zjawisko eeek

Rozdwojenie jaźni liścia alicji :D

post-6274-1395154566_thumb.jpg post-6274-1395154576_thumb.jpg post-6274-1395154619_thumb.jpg

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

U mnie "rozdwojenia jaźni" dostała venusta. Rozdwojony liść uciąłem i włożyłem do torfu, niech się rozmnaża.

Ostatnio dużo pędów kwiatowych ucinam i wkładam pionowo do torfu. Często wypuszczają młodą roślinkę 1-2 cm na podłożem.

Edytowane przez Niekumaty Burak
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Ciekawe jak długo pożyje.......

Co tak pesymistycznie? ;) Dbaj o niego, śliczny jest. Przede wszystkim nie pozwól, żeby cały czas stał w wodzie, bo zgnije w mig. Ja tak zamordowałam swój pierwszy okaz. Drugi już ma się wyśmienicie :)

Odnośnik do odpowiedzi