karaluch Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Mala aktualizacja. Jak wiecie stałem się szczęśliwym właścicielem nowych nabytków Ale po kolei Kiedyś miałem problem z parapetami Już wszystkie parapety w domu, należą do mnie, tylko jeden mam na spółę, ale to zachodni więc wiele nie tracę Ogólnie trzymam na nich moje większe "wylęgarnie mięsożerów". Tu jedna z nich: Ogólnie rzadko otwieram pokrywę (średnio raz na dwa-trzy tygodnie). Jednak do zdjęcia..... Swoją drogą trzymam w niej: liście binaty, hilaris (test), alba (test), i dzbanki cephala: W terrarium również posiadam "wylęgarnie" W tych trzymam nasiona madagaskarskiej, liście adelki, i chyba sphagnum (nie przeszkadza mi, że on tam jest ): Tu trochę zdjęć terra (na pierwszych dwóch widać moje pigmejki, ale nie wszystkie które posiadam) : W terra tym znajdują się prócz większości roślin które już poznaliście również: Drosera alba: oraz Drosera hilaris: No i na parapecie z "tych nowszych" Drosera gigantea: Druga Drosera alba: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 3 Maja 2014 Autor Share Napisano 3 Maja 2014 Czas kwitnienia D. echinoblastus:D. hyperostigma:Niezidentyfikowane tłustosze: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 3 Maja 2014 Share Napisano 3 Maja 2014 Co jak co ale u Ciebie mam wrażenie, że jest tak ładnie wszystko pokazane, uporządkowane, jak na wystawie. Bardzo mi się podoba Twoja kolekcja! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Maja 2014 Autor Share Napisano 4 Maja 2014 Dzięki Łukash Twoje roślinki też niczego sobie Jednak na tę chwilę mam powrót zmasowanego ataku mszyc. Jedna doniczka została przez nie zdobyta (trwało to kilka godzin...). Teraz pozostało nic tylko obserwować rośliny i izolować te chore. No i wiadomo - karate. Mniejsza o to, czas na poranne zdjęcia Kolejny kwiat, tym razem D. parvula A tu, widoczna w poprzednim poście, D. hyperostigma i jej kwiat, tym razem bez pędu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Piękna ta D. alba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 Właśnie, a jak tam Twoja D.alba oraz D.hilaris się czują ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Maja 2014 Autor Share Napisano 4 Maja 2014 Alba w terra czuje się lepiej niż ta na parapecie. Może to wina oświetlenia, może temperatury - to jest jeszcze do sprawdzenia. Grunt, że da się ją rozmnożyć z liścia (lepiej to idzie niż rozmnożenie binaty czy też cephala) Co do hilaris. Dwie co otrzymałem gratis (uszkodzone korzenie) nie mają jeszcze kropelek. Liście w rozmnażarce nie wydały jeszcze nic zielonego. Ta co była w idealnym stanie ma się świetnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 4 Maja 2014 Share Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) Za ile sprzedasz liścia ? Edytowane 4 Maja 2014 przez porter Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Maja 2014 Autor Share Napisano 4 Maja 2014 (edytowane) Za ile sprzedasz liścia ? Edytowane 4 Maja 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 Mała aktualizacja D. binata i kwiatki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Piekne Szkoda ze wszystkie na raz nie kwitną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian.sze Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Jak to tak kwiatek bez łodyżki? Piękne te Twoje roślinki ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 10 Maja 2014 Autor Share Napisano 10 Maja 2014 Jak to tak kwiatek bez łodyżki? Piękne te Twoje roślinki ... Też się zastanawiam dlaczego bez pędu. To już drugi taki - pozostałe rosną z pędem kwiatowym. A roślinki, takie tam, jednak dzięki Mam nadzieję, że trochę pożyją i mszyce które je teraz atakują, nie zabiją ich Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 10 Maja 2014 Share Napisano 10 Maja 2014 Pięknie kwiatki, zwłaszcza D. hyperostigma (?). Gdybyś miał ich gemmae to chętnie przygarnę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 19 Maja 2014 Autor Share Napisano 19 Maja 2014 Drosera adelae ta co z liścia wyrosła i przeżyła atak ślimaka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi