tracer274 Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Siemanko, to znowu ja Postanowiłem się z Wami podzielić nowym nabytkiem Szkło Optiwhite 8mm. 150cm na 50cm. Mam 4 sztuki tego cuda. Więc czas na budowę kilku mini torfowisk Z czysto zawodowej ciekawości. Ile zapłaciłeś za sztukę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 9 Maja 2015 Autor Share Napisano 9 Maja 2015 Z czysto zawodowej ciekawości. Ile zapłaciłeś za sztukę? Nic Chłopaki wygrzali w zbyt wysokiej temp i po środku łuku, jest mała skaza (prawie nie widoczna). I szkło zostało mi podarowane (były dwie sztuki po 2800 dł, lecz zbyt ciężkie do przenoszenia, więc je przeciąłem po 1400) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Nic Chłopaki wygrzali w zbyt wysokiej temp i po środku łuku, jest mała skaza (prawie nie widoczna). I szkło zostało mi podarowane (były dwie sztuki po 2800 dł, lecz zbyt ciężkie do przenoszenia, więc je przeciąłem po 1400) Tak sądziłem, że jak powiesz że za darmo to ktoś musiał zawalić robotę. Heh ale masz się z czego cieszyć takie kwiatki za friko ładnie ładnie. A tak przy okazji to one są hartowne w pełni czy tylko tyle co przy wygrzewaniu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 9 Maja 2015 Autor Share Napisano 9 Maja 2015 Nie są w pełni hartowane. Nasze piece nie posiadają "takiej funkcji" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 9 Maja 2015 Share Napisano 9 Maja 2015 Nie są w pełni hartowane. Nasze piece nie posiadają "takiej funkcji" Dobrze! Sprawdzałem tylko na ile ogarniasz temat i czy można cię zakwalifikować jako źródło pewnego rodzaju informacji Ciekaw jestem jak ci wyjdą te torfowiska bo na takiej powierzchni będzie co ułożyć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 9 Maja 2015 Autor Share Napisano 9 Maja 2015 Sprawdzałeś mnie ? Torfowisko, na 80% da radę. Trzymam już pod takim szkłem muchołówki i strasznie im się tam podoba Specjalnie dla Ciebie wklejam film jednej z polskich firm, zajmujących się gięciem i hartowaniem szkła: Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Drosera sp. Lantu Island Młode Drosera capensis giant Edytowane 17 Maja 2015 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2015 Wiosenna aktualizacja zdjęć Kastra: Drosera regia Drosera spatulata 'w.f.' Drosera capensis typical Pinguicula moranensis alba x emarginata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 4 Czerwca 2015 Share Napisano 4 Czerwca 2015 Twoja plantacje zdecydowanie nie jest mała tak jak to sugeruje tytuł wątku Zazdroszczę kastry z muchołówkami, wyglądają świetnie. Koniecznie daj zdjęcia pod koniec lata, jak się jeszcze bardziej rozwiną. Czy muchołówki cały czas są przykryte wygiętym szkłem? Jak to robisz że tak dobrze wyglądają? Próbowałem uprawy muchołówek na zewnątrz, pod szkłem w szklarence rosły delikatnie mówiąc średnio, bez szkła po dwóch miesiącach musiałem je schować do mieszkania żeby całkiem nie zmarniały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 Cześć. Tak, cały czas są pod szkłem. Ogólnie nic szczególnego z roślinami nie robię - raz na jakiś czas doleję im wody ( mieści się jej 20 litrów). Na Twoim miejscu, próbowałbym hodowli tych roślin na zewnątrz, do skutku. Tym bardziej, że muchołówki są stosunkowo łatwe w uprawie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Sporo masz muchołówek, które żyją swoim "muchołówkowym" życiem w kastrze. Rosiczka spatulata czerwoniutka od światełka a tłustosz obłędny! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2015 Taki tam kwiatek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 Kwiatek jak kwiatek, nie gustuję w tłustoszowych. Za to sama roślinka wygląda niesamowicie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 A włoski u nasady liści ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 28 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2015 Dzięki Luka Niekumaty co z tymi włoskami.. ? Jeszcze raz pokaże moją ulubienicę, która rośnie pod sztucznym oświetleniem Drosera sp Lantu Island A tu, mały lasek Drosera capensis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi