Skocz do zawartości

Filmy karalucha

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...

Świetny pomysł na filmik. Rosiczki spodobały się nawet mojej dziewczynie choć za nimi akurat nie przepada. Stwierdziła że są ładne, a moje brzydkie.:/

Z tego co się orientuje to natalensis i venusta to ten sam gatunek. Jeśli się mylę to niech ktoś wyprowadzi mnie z błędu.

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu znam sekret tak ładnych Twoich roślin. Stawiasz je na podstawce która się obraca i włączasz im muzykę ! :) A co do filmu/filmów, fajnie się je ogląda, podoba mi się to że wszyscy wstawiają zdjęcia, a Ty robisz coś innego :) D.ordensis x fulva love Cudowna!

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Przede wszystkim fajny pomysł!

Jednak nie byłbym sobą gdybym nieco nie ponarzekał (takie spaczenie zawodowe..) ale nie tylko ;)

Jak dla mnie za szybko roślinki są obracane, przez co ich podziwianie jest dla mnie utrudnione. Również jakość, domniemane HD do wyboru w YT na takie nie wygląda. Kolejna kwestia to oddalanie ujęcia. Na początku pomyślałem, że dużo fajniejsze było by, gdybyś nagrał np. jeden do dwóch pełnych obrotów na zbliżeniu, a kolejne dwa tak, żeby było widać całą roślinę - i złożyć te dwa ujęcia w programie. Było by lepsze niż skakane poszerzanie ujęcia. Zresztą tak się robi teledyski, trailery itd, składając krótkie sceny w całość (nadaje to dynamiki). Ale tu dynamika nie jest tak istotna jak estetyka, moim zdaniem ;) Ale napisałem "Na początku" bo jak zobaczyłem zbliżenie ordensis x fulva a następnie oddalenie "w rytm" to oniemiałem. Wygląda to pięknie przy takim zbliżeniu, no i wyszło Ci całkiem płynne oddalenie, co było super. Tak więc możesz albo poćwiczyć płynność albo poskładać "statyczne" ujęcia.

W ogóle widać poruszenia aparatu/kamery, poruszenia doniczki, cienie na ścianie, ale wystarczy zwrócić na to uwagę, wyeliminować i będzie git.

Czcionka i kolorystyka/gradient nazw roślinek są bardzo fajne. Niestety, kilka razy pojawił się najpierw napis w lewym górnym rogu, a dopiero później (chyba) właściwa "plansza" z nazwą.

To co jeszcze mnie razi to symetria. Przy obracaniu obiektu może to bardzo się rzucać w oczy, ale rośliny nie są idealnie symetryczne i pewnie bardzo trudno jest tak je ustawić by ją zachować.

W każdym razie to tylko moje osobiste uwagi i jeśli z chociaż jedną się zgodzisz i nad nią popracujesz, to nasz czas, który poświęciliśmy na napisanie/przeczytanie tego nie będzie czasem zmarnowanym :D

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki zuo za opinię.

Wiesz, z chęcią zrobiłbym to lepiej. Ale coś mnie ogranicza - czas. Ostatnio, znalazłem go dosłownie chwilę (najmłodsza miała popołudniową drzemkę) i nakręciłem kilka ujęć. Wbrew pozorom, układanie doniczki, na obrotowym spodku, zmiana doniczki na inną, zmiana kąta nachylenia kamery, itd sporo zajmuję. A ja nie należę do osób cierpliwych, więc robienie jednego, krótkiego filmu przez dłuższy okres czasu (rok?), nie wchodzi w grę. Co do obrotu roślin - wolniej się nie da (prędkość obracania, jest już zmniejszona o połowę).

Jak powstanie część druga, ujęć moich roślin z tej perspektywy, może ich jakość będzie lepsza, a może nie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...