hddk Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 Spokojnie, jak raz dobrze podlejesz od góry i będzie wilgotne - będzie zasysać wodę. Ja do tłustoszy stosuję mieszankę, gdzie torfu (który najbardziej chłonie wodę) jest może z 10%, a reszta to różne "żwirki" typu perlit, wermikulit, keramzyt, lawa, pumeks. Podsiąka bez problemu. U Ciebie jedynie żwirek nie chłonie wody, pozostałe składniki - jak najbardziej. Trzeba mieć tylko na względzie, że podłoże o małej zawartości torfu dużo szybciej przesycha, ale też praktycznie nie da się go przelać. Do tego przy zimowaniu sprawdza się super, bo przy oszczędnym podlewaniu i przesychaniu nie zbryla się tak jak sam torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 30 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Faktycznie, dzisiaj jest już wszystko ładnie wilgotne, teraz, jak niewierny Tomasz, widzę i wierzę. OT Kurczę, ponad dwa tygodnie mi zeszło przed tą zmianą podłoża... Niefajnie jest chorować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 Skromny głos o podłożu dla tłustoszy (nie jest to moje zdjęcie). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Przede wszystkim agnata lubi bardziej sucho i wapienne podłoże,więc trzeba ją umieścić gdzieś indywidualnie. Kiedyś,gdy zaczynałam z tłustoszami,to wyczytałam,że podłoże to ma być torf z piaskiem 1:1. Używam do tego piasku ze źródła - gruboziarnistego,może być rzeczny.To jak w naturze. Prawdę mówiąc nie bardzo przestrzegam proporcji,robię tak jak widzę,że ma być dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi