Skocz do zawartości

Kapturnica : pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

W naturze siewki mają cały sezon na wzrost przy założeniu, że na wiosnę kiełkują i nabierają sił do pierwszej zimy. To powinno dać ci odpowiedź na pytanie. Oczywiście musisz wziąć pod uwagę, że zima w Stanach to jednak nieco inna zima od naszej.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Dysponuje ktoś może zdjęciem w pełni dojrzałego, zapylonego kwiatu kapturnicy - takiego już gotowego do pozyskania nasion? Będę wdzięczny także za fotki z netu, bo niestety nie mam pojęcia w którym momencie należy zebrać nasiona. A jeśli różnice u poszczególnych podgatunków kapturnic są duże, to najbardziej zależy mi na zdjęciu flavy.

Odnośnik do odpowiedzi

Dysponuje ktoś może zdjęciem w pełni dojrzałego, zapylonego kwiatu kapturnicy - takiego już gotowego do pozyskania nasion? Będę wdzięczny także za fotki z netu, bo niestety nie mam pojęcia w którym momencie należy zebrać nasiona. A jeśli różnice u poszczególnych podgatunków kapturnic są duże, to najbardziej zależy mi na zdjęciu flavy.

Kwiat zapylony w zasadzie się nie różni od niezapylonego. Jeżeli kapturnica zamierza wytworzyć dużo nasion to zalążnia znacznie powiększy swoje rozmiary. Może się zdarzyć też tak, że zawiąże tylko kilka nasion i zalążnia się nie powiększy. Nasiona zbiera się kiedy kwiatostan uschnie, czyli w okolicach sierpnia-października. Zalążnia popęka sama i zacznie wysypywać nasiona lub będziesz musiał jej pomóc z pęknięciu po zerwaniu już suchego kwiatostanu.

Odnośnik do odpowiedzi

kapturnica

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam pytanie dość nietypowe :)

Kolejne nasówa mi sie pytanie odnośnie kapturnic i ich żyłkowania.......

Otóż, czy długość wybarwienia kaptura i żyłkowania jest od czegoś zależna?

Czy to działa tak, że im więcej słońca ma cały kaptur tym dłuższe ma żyłkowanie widoczne a im mniej słońca tym to żyłkowanie jest krótsze i tylko górna część kaptura?

Chodzi mi o żyłkowanie to z ciapkami. Jedne mają krótsze a inne tej samej rośliny mają na prawie pół kaptura.

Spxfxlhybrids.jpg

post-6103-1427029413_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam pytanie dość nietypowe :)

Kolejne nasówa mi sie pytanie odnośnie kapturnic i ich żyłkowania.......

Otóż, czy długość wybarwienia kaptura i żyłkowania jest od czegoś zależna?

Czy to działa tak, że im więcej słońca ma cały kaptur tym dłuższe ma żyłkowanie widoczne a im mniej słońca tym to żyłkowanie jest krótsze i tylko górna część kaptura?

Chodzi mi o żyłkowanie to z ciapkami. Jedne mają krótsze a inne tej samej rośliny mają na prawie pół kaptura.

Spxfxlhybrids.jpg

Myślę, że odnosząc obszar "żyłkowany" do całej długości liścia uzyskasz podobny wynik. Tak powinno być w dobrze oświetlonych liściach, nie jakichś wybujałych, bo miały mało światła. Wiadome jest, że w mocniejszym świetle roślina tworzy liście dobrze ukształtowane i ładnie wybarwione, natomiast w warunkach niedoboru światła liście są zielone, nieznacznie wybarwione, długie i wiotkie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...
  • 5 years later...
  • 4 months later...

Najdalej w styczniu wypadałoby je wysiać. 4 tygodnie stratyfikacji to minimum, choć mogę powiedzieć, że nasiona wysłane do Nowej Zelandii wysiane bez stratyfikacji też kiełkują, więc bywa chyba różnie i zależnie od świeżości nasion. Tegoroczne, najwyraźniej skiełkują i bez stratyfikacji. Starsze być może nie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...