Masiol Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 W naturze siewki mają cały sezon na wzrost przy założeniu, że na wiosnę kiełkują i nabierają sił do pierwszej zimy. To powinno dać ci odpowiedź na pytanie. Oczywiście musisz wziąć pod uwagę, że zima w Stanach to jednak nieco inna zima od naszej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol954 Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 W takim wypadku zimuję, rośliny nie są aż tak małe, a temperatura będzie około 10*C, więc pewnie im nie zaszkodzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Dysponuje ktoś może zdjęciem w pełni dojrzałego, zapylonego kwiatu kapturnicy - takiego już gotowego do pozyskania nasion? Będę wdzięczny także za fotki z netu, bo niestety nie mam pojęcia w którym momencie należy zebrać nasiona. A jeśli różnice u poszczególnych podgatunków kapturnic są duże, to najbardziej zależy mi na zdjęciu flavy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Dysponuje ktoś może zdjęciem w pełni dojrzałego, zapylonego kwiatu kapturnicy - takiego już gotowego do pozyskania nasion? Będę wdzięczny także za fotki z netu, bo niestety nie mam pojęcia w którym momencie należy zebrać nasiona. A jeśli różnice u poszczególnych podgatunków kapturnic są duże, to najbardziej zależy mi na zdjęciu flavy. Kwiat zapylony w zasadzie się nie różni od niezapylonego. Jeżeli kapturnica zamierza wytworzyć dużo nasion to zalążnia znacznie powiększy swoje rozmiary. Może się zdarzyć też tak, że zawiąże tylko kilka nasion i zalążnia się nie powiększy. Nasiona zbiera się kiedy kwiatostan uschnie, czyli w okolicach sierpnia-października. Zalążnia popęka sama i zacznie wysypywać nasiona lub będziesz musiał jej pomóc z pęknięciu po zerwaniu już suchego kwiatostanu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Dysponuje ktoś może zdjęciem w pełni dojrzałego, zapylonego kwiatu kapturnicy - takiego już gotowego do pozyskania nasion? Będę wdzięczny także za fotki z netu, bo niestety nie mam pojęcia w którym momencie należy zebrać nasiona. A jeśli różnice u poszczególnych podgatunków kapturnic są duże, to najbardziej zależy mi na zdjęciu flavy. kapturnica Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Ja też mam pytanie dość nietypowe Kolejne nasówa mi sie pytanie odnośnie kapturnic i ich żyłkowania....... Otóż, czy długość wybarwienia kaptura i żyłkowania jest od czegoś zależna? Czy to działa tak, że im więcej słońca ma cały kaptur tym dłuższe ma żyłkowanie widoczne a im mniej słońca tym to żyłkowanie jest krótsze i tylko górna część kaptura? Chodzi mi o żyłkowanie to z ciapkami. Jedne mają krótsze a inne tej samej rośliny mają na prawie pół kaptura. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Ja też mam pytanie dość nietypowe Kolejne nasówa mi sie pytanie odnośnie kapturnic i ich żyłkowania....... Otóż, czy długość wybarwienia kaptura i żyłkowania jest od czegoś zależna? Czy to działa tak, że im więcej słońca ma cały kaptur tym dłuższe ma żyłkowanie widoczne a im mniej słońca tym to żyłkowanie jest krótsze i tylko górna część kaptura? Chodzi mi o żyłkowanie to z ciapkami. Jedne mają krótsze a inne tej samej rośliny mają na prawie pół kaptura. Myślę, że odnosząc obszar "żyłkowany" do całej długości liścia uzyskasz podobny wynik. Tak powinno być w dobrze oświetlonych liściach, nie jakichś wybujałych, bo miały mało światła. Wiadome jest, że w mocniejszym świetle roślina tworzy liście dobrze ukształtowane i ładnie wybarwione, natomiast w warunkach niedoboru światła liście są zielone, nieznacznie wybarwione, długie i wiotkie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wjadro Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Kupiłem sobie taką kapturnicę: Czy powinienem ją przesadzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Nie musisz jej przesadzać. Według mnie zrób to po zimowaniu. Ewentualnie jeśli nie boisz się zastoju we wzroście to świeże i nie sklepowe podłoże dobrze jej zrobi. Jeśli nie wiesz to jest Sarracenia purpurea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karoloaswiths Napisano 12 Września 2020 Share Napisano 12 Września 2020 Wiecie może dlaczego liście mojej kapturnicy tak brazowieja tylko od spodu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 Ponieważ są to stare liście, które umierają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phantom Napisano 19 Stycznia 2021 Share Napisano 19 Stycznia 2021 Stratyfikację nasion zaczynać już czy jeszcze poczekać? Nic im nie będzie jak pobędą w chłodzie 8 tygodni zamiast czterech? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2021 Najdalej w styczniu wypadałoby je wysiać. 4 tygodnie stratyfikacji to minimum, choć mogę powiedzieć, że nasiona wysłane do Nowej Zelandii wysiane bez stratyfikacji też kiełkują, więc bywa chyba różnie i zależnie od świeżości nasion. Tegoroczne, najwyraźniej skiełkują i bez stratyfikacji. Starsze być może nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndzejNiewiem Napisano 20 Czerwca 2021 Share Napisano 20 Czerwca 2021 Czy z moją kapturnicą jest wszystko w porządku? Kielichy puste, wiec zdobycz sobie za spokojem opuściła lokal i martwię się że coś jest nie tak. Posiadam roślinę ok tydzień i dopiero zaczynam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi