Skocz do zawartości

Rosiczka : pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

To białe to prawdopodobnie pleśń żywiąca się martwymi liśćmi, lub tym co na liściach jest, a niestrawione. Norma, aczkolwiek nie widzę, więc pewności nie mogę mieć.

Możesz rozsadzić, na wiosnę, nie teraz. Sam torf w zupełności wystarczy, kwaśny, Sphagmowy. Najlepiej, aby miał gąbczastą konsystencję, jasno brązową, a nie jakiś ziemisty, czarny... Możesz mieć problem z kupieniem takiego, więc może byłoby lepiej od kogoś, kto ma sprawdzonej jakości, zakupić potrzebną ilość. Wizualnie można to zobaczyć w temacie opisującym budowę torfowiska zewnętrznego w dziale Torfowiska Ogrodowe.

Odnośnik do odpowiedzi

To białe to prawdopodobnie pleśń żywiąca się martwymi liśćmi, lub tym co na liściach jest, a niestrawione. Norma, aczkolwiek nie widzę, więc pewności nie mogę mieć.

Możesz rozsadzić, na wiosnę, nie teraz. Sam torf w zupełności wystarczy, kwaśny, Sphagmowy. Najlepiej, aby miał gąbczastą konsystencję, jasno brązową, a nie jakiś ziemisty, czarny... Możesz mieć problem z kupieniem takiego, więc może byłoby lepiej od kogoś, kto ma sprawdzonej jakości, zakupić potrzebną ilość. Wizualnie można to zobaczyć w temacie opisującym budowę torfowiska zewnętrznego w dziale Torfowiska Ogrodowe.

Czekam na paczkę ze sklepu na h z torfem, mchem i doniczkami :) zamierzam wysiac trochę rosiczek (pod oświetleniem ). Fotki mogę wrzucić jutro. Więcej białego jest właśnie głębiej między liśćmi.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie.

Pogladalam dziś moją Alicje i zobaczyłam ze pod "kupka " roślinek ,liście z samego dołu są żółto- brązowe, jakby zgnite. A miedzy liśćmi jest biały nalot . Co to może byc?

nie wiem czy jest opcja ze za mokro o.O stoi normalnie w wodzie na ok 1-1,5cm , woda destylowana, doświetlana.

W małej doniczce ( w której kupiłam w pomarańczowym markecie ) jest jakieś 7 roślinek. Za ciasno? Przesadzać do nowych doniczek z dobrym torfem?

Liście umierają ze starości trzeba usuwać je regularnie aby nie rozwineła się pleśń.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Czy wysiane nasiona rosiczek zazwyczaj wymagają wysokiej wilgotności (szklarniowej, ew. torebka foliowa z dziurkami), czy wystarczy wilgotne podłoże?

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wysiane nasiona rosiczek zazwyczaj wymagają wysokiej wilgotności (szklarniowej, ew. torebka foliowa z dziurkami), czy wystarczy wilgotne podłoże?

Wystarczy im wilgotne podłoże. Podwyższona wilgotność powietrza trochę przyspiesza kiełkowanie, ale nie jest to potrzebne i istnieje ryzyko, że siewki nam spleśnieją.

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...

Moje pytanie dotyczy d. trinervia. Z tego, co czytałam nie jest samopylna, potrzebne są dwa odmienne genetycznie osobniki. Czy rośliny klonowane (in vitro) różnią się genetycznie od siebie (wg mnie to niemożliwe) i ich kwiaty można zapylić krzyżowo, czy nie ma to sensu?

post-7208-1483127974_thumb.jpg

Dzięki za pomoc

Edytowane przez jo-cane
Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie odpowiedziałeś :) Klon to kopia drugiej rośliny więc jest taka sama genetycznie.

Jeśli jednak chodzi o zapylanie wciąż nie mam pewności. To jednak dwa niezależne byty.

Edytowane przez jo-cane
Odnośnik do odpowiedzi

Zapylenie krzyżowe (ksenogamia, allogamia) – rodzaj zapylenia, podczas którego pyłek dostający się na słupek pochodzi z pręcików kwiatu tego samego gatunku rośliny, ale znajdującego się na innej roślinie.Także jeśli się nie mylę to potrzeba dwóch odmiennie genetycznie roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Zapylenie krzyżowe (ksenogamia, allogamia) – rodzaj zapylenia, podczas którego pyłek dostający się na słupek pochodzi z pręcików kwiatu tego samego gatunku rośliny, ale znajdującego się na innej roślinie.Także jeśli się nie mylę to potrzeba dwóch odmiennie genetycznie roślin.

Czyli na Atak Klonów nie ma szans? :negative: :

Odnośnik do odpowiedzi

Zapylenie krzyżowe ma na celu zwiększenie różnorodności genetycznej potomstwa. W związku z czym samozapylenie zubaża tę różnorodność, bo dochodzi nie do wymieszania, a jedynie przetasowania tej samej puli genetycznej. Oczywiście roślin w in vitro mogą się od siebie różnić, bo zdarzają się mutacje, a te wchodzą w obręb różnic genetycznych. Dla przykładu muchołówka zielona i czerwona o zwykłych ząbkach i trójkątnych. To są uwarunkowania genetyczne, które mogą powstać w naturze spontanicznie albo w in vitro. Krzyżowanie takich roślin powoduje akurat u muchołówki pewne przemieszanie cech starych i nowych.

U rosiczek jest tak samo. Choć różnic może nie widać, to jakieś tam będą. JEDNAKŻE, przed samozapyleniem są pewne mechanizmy ochronne. Np. substancja na słupku nie przyjmie i nie spowoduje wykiełkowania pyłku z tego samego osobnika - łagiewka pyłkowa nie rozwinie się dostatecznie i nie dojdzie do zapłodnienia. Zapylenie, a zapłodnienie to dwa odrębne procesy i nie są sobie równe. Np. budowa pyłku, skład substancji powierzchownych odmienny od rośliny macierzystej lub blisko spokrewnionej wywoła reakcję, która doprowadzi w konsekwencji do zapłodnienia.

Reasumując, rośliny z in vitro są raczej kopiami tej samej rośliny, a ewentualne odmiany genetyczne są niewielkie, a większe zdarzają się rzadko. Dlatego zapylanie roślin z in vitro w obrębie tej samej tkanki roślinnej raczej nie doprowadzi do sukcesu po zapyleniu takich roślin pyłkiem innego osobnika, bo będzie to prawie, że ten sam osobnik. Mechanizmy zapobiegające samozapyleniu ustrzegą roślinę przed "krzyżowym" zapyleniem z osobnika - zasadniczo kopii. Dlatego czasem zamiast tkanki warto wysiać nasiona w in vitro. wówczas uzyska się dużą pulę odmiennych genetycznie roślin, przy czym część z nich będzie dodatkowo "skopiowana" na pożywce. Wtedy krzyżowe zapylenie ma prawo się udać. :)

Odnośnik do odpowiedzi