Niekumaty Burak Napisano 9 Czerwca 2013 Share Napisano 9 Czerwca 2013 I co z tym robić? Zostawić? To jest kwestia estetyki. Jeden woli "gołą" ziemię, inny posypują piaskiem i kamykami, a inni przenoszą mech do nowych nasadzeń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Prosiłbym o radę,co jest nie tak z tą nidiformis,po zimie zaczęła ładnie wypuszczać nowe pędy i nagle się zatrzymała . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Roślina kwitnie, więc rośnie wolniej. W dodatku z popularnych rosiczek D. nidiformis chyba najgorzej znosi kwitnienie. Możesz spróbować co najwyżej dokarmić roślinę, widzę, że jeszcze jakiś liść z kropelkami ma. Na tym etapie raczej nie ma już sensu obcinanie pędu, prędzej nastawiłbym się na zbiór nasion i wysiew. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Mam problem z dwoma rosiczkami, adelae zaczęła wypuszczać pofalowane liście, zaczęła tracić kropelki i ma lekko brązowawy stożek wzrostu, madagascariensis zaczął usychać i też już nie ma rosy na liściach. Kilka dni temu zalęgła mi się pleśń którą już wyzbierałem i spryskałem wszystko topsinem. Pleśń się puki co nie pojawia, ale roślink wyglądają jak wyglądają, można je jakoś odratować? Głównie mi chodzi o madagascariensis, bo z adelae chyba nie jest aż tak źle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Bardziej wygląda mi to na zbyt małą ilość światła... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 18 Czerwca 2013 Share Napisano 18 Czerwca 2013 Bardziej wygląda mi to na zbyt małą ilość światła... Odpada, jak były te wielkie ulewy i cały czas było pochmurno to lepiej niż teraz wyglądały, a teraz cały czas słońce świeci prosto na nie i tak zmarniały. I to tylko na zdjęciach tak wygląda jakby je rama okna zasłaniała, perspektywa zdjęcia. Dodam że cała reszta moich rosiczek (capensisy i spatulaty) mają się bardzo dobrze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Z dnia na dzień coraz z nimi gorzej, madagascariensis wygląda już tak: . Jakieś pomysły czemu jej się tak dzieje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Ty ich tam w tym akwarium nie uprażyłeś czasem przy takich upałach? Ja się nie dziwie, że tak wyglądają. Edytowane 19 Czerwca 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Madagaskarskie "lubią" bez przyczyny umierać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Wydaje mi się że adelka ma za sucho, i glebę i wilgotność Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttigg Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Ty ich tam w tym akwarium nie uprażyłeś czasem przy takich upałach? Ja się nie dziwie, że tak wyglądają. No jest to możliwe, bo temperatury skakały czasem do ponad 30*C Madagaskarskie "lubią" bez przyczyny umierać. Dobrze wiedzieć Wydaje mi się że adelka ma za sucho, i glebę i wilgotność Gleba mokra że gdzieniegdzie czasem pleśń i glony wyrastają, a wilgotność powietrza to nie wiem, możliwe, nie mam czym sprawdzić. Spróbuję madagascariensisowi poucinać i ukorzenić te listki które jeszcze nie uschły. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Mi na szczęście nigdy ani jedna madagaskarka nie padła bez przyczyny, w przeciwieństwie do np. D. aliciae. Dobrze że nie czytają forum, bo by się przejęły Za to zdrowe stożki bardzo łatwo się ukorzeniają, a od ściętego korzenia niemal zawsze odbija nowa roślina lub dwie. Wszystkie wyższe niż 20 cm ścinam bez względu na stan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Czy to jest kiełkująca Rosiczka?: http://oi43.tinypic.com/2j5xqux.jpg Dokładnie pod GROSZEM znajduje się roślinka lub chwast w kształcie literki V. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Tak. Ja na tym zdjęciu widzę sporo kiełków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daaron Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 (edytowane) Tak, jest ich trochę nie sądziłem, że będzie widać. 4 doniczki i na każdej już coś się pojawia @Edit Chciałbym spytać czy odpowiednio wykonałem operację rozmnażania poprzez liść. Położyłem je na torfie wkładając łodygę na 1- 2 cm tylko nie wiem czy moja jest dostatecznie dorosła, starałem się by liść na całej powierzchni dotykał torfu, ale jednak mam wątpliwości. Tak to wygląda: Edytowane 10 Lipca 2013 przez Daaron Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi