Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Roślina kwitnie, więc rośnie wolniej. W dodatku z popularnych rosiczek D. nidiformis chyba najgorzej znosi kwitnienie. Możesz spróbować co najwyżej dokarmić roślinę, widzę, że jeszcze jakiś liść z kropelkami ma. Na tym etapie raczej nie ma już sensu obcinanie pędu, prędzej nastawiłbym się na zbiór nasion i wysiew.

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z dwoma rosiczkami, adelae zaczęła wypuszczać pofalowane liście, zaczęła tracić kropelki i ma lekko brązowawy stożek wzrostu, madagascariensis zaczął usychać i też już nie ma rosy na liściach. Kilka dni temu zalęgła mi się pleśń którą już wyzbierałem i spryskałem wszystko topsinem. Pleśń się puki co nie pojawia, ale roślink wyglądają jak wyglądają, można je jakoś odratować? Głównie mi chodzi o madagascariensis, bo z adelae chyba nie jest aż tak źle.

PICT0794.JPGPICT0795.JPGPICT0796.JPGPICT0797.JPGPICT0798.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej wygląda mi to na zbyt małą ilość światła...

Odpada, jak były te wielkie ulewy i cały czas było pochmurno to lepiej niż teraz wyglądały, a teraz cały czas słońce świeci prosto na nie i tak zmarniały. I to tylko na zdjęciach tak wygląda jakby je rama okna zasłaniała, perspektywa zdjęcia.

Dodam że cała reszta moich rosiczek (capensisy i spatulaty) mają się bardzo dobrze

Odnośnik do odpowiedzi

Ty ich tam w tym akwarium nie uprażyłeś czasem przy takich upałach? Ja się nie dziwie, że tak wyglądają.

No jest to możliwe, bo temperatury skakały czasem do ponad 30*C

Madagaskarskie "lubią" bez przyczyny umierać.

Dobrze wiedzieć :D

Wydaje mi się że adelka ma za sucho, i glebę i wilgotność

Gleba mokra że gdzieniegdzie czasem pleśń i glony wyrastają, a wilgotność powietrza to nie wiem, możliwe, nie mam czym sprawdzić.

Spróbuję madagascariensisowi poucinać i ukorzenić te listki które jeszcze nie uschły. Dzięki za odpowiedzi

Odnośnik do odpowiedzi

Mi na szczęście nigdy ani jedna madagaskarka nie padła bez przyczyny, w przeciwieństwie do np. D. aliciae. Dobrze że nie czytają forum, bo by się przejęły ;) Za to zdrowe stożki bardzo łatwo się ukorzeniają, a od ściętego korzenia niemal zawsze odbija nowa roślina lub dwie. Wszystkie wyższe niż 20 cm ścinam bez względu na stan :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Tak, jest ich trochę nie sądziłem, że będzie widać. 4 doniczki i na każdej już coś się pojawia :D

@Edit

Chciałbym spytać czy odpowiednio wykonałem operację rozmnażania poprzez liść. Położyłem je na torfie wkładając łodygę na 1- 2 cm tylko nie wiem czy moja jest dostatecznie dorosła, starałem się by liść na całej powierzchni dotykał torfu, ale jednak mam wątpliwości. Tak to wygląda:

2czd10w.jpg

Edytowane przez Daaron
Odnośnik do odpowiedzi