Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, doniczka jest plastikowa.

Robiłam sobie takie z otworami w dnie, po bokach na różnych wysokościach, żeby ziemia "oddychała" (jak "bawiłam się" w storczyki)

Pomyślałam, że do rosiczki też się nada :) i właśnie w tej doniczce z otworkami wkładam ją do szklanej, w której poziom wody jest nieco wyższy niż spód doniczki plastikowej, by mogła sobie delikatnie podsiąkać.

Mam nadzieję, że mój pomysł nie jest najgorszy. wacko

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam, a ja mam takie pytanie. Moja rosiczka wygląda na zdrową? Pytam bo niebawem zakwitnie i chciałabym mieć nasionka. :)

6yoy.jpg

ntdl.jpg

Podlewam ją jak ma sucho w podstawku lub tez jak ziemia jest sucha, po kwitnieniu chciałabym też ją rozsadzić bo chyba ma za małą juz doniczke nie?

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, a ja mam takie pytanie. Moja rosiczka wygląda na zdrową? Pytam bo niebawem zakwitnie i chciałabym mieć nasionka :)

6yoy.jpg

ntdl.jpg

Podlewam ją jak ma sucho w podstawku lub tez jak ziemia jest sucha, po kwitnieniu chciałabym też ją rozsadzić bo chyba ma za małą juz doniczke nie?

Będę złośliwy, ale zalecałbym poczytanie forum i zastosowanie się do zawartych w nich rad co do podlewania.

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem czemu niektóre listki tak do połowy pousychały

Może po prostu..ze starości?-,-.

tak się dzieje, działo..i dziac będzie.. w końcu listki obumiera..wtedy trzeba je oderwać.

gdyby roslina nie traciła liści teraz miała by większą koronę niż niejedno drzewo ;)

A..i tak. Wymienić doniczkę. Na większą (przynajmniej ja bym tak zrobił.

Podlewanie poprzez podsiąkanie.

Mozna wiedzieć ile ma lat/msc?

A..i jeszcze jedno .. :

,, [...] lub tez jak ziemia jest sucha[...]" - dziewczyno! Żarty sobie robisz? Torfu nie można ,,przesuszać".. powinien być mokry. 24 godziny, 7 dni w tygodniu.

Ma równiez pełno kryształków na torfie. Może powiesz,że podlewasz ją kranówką? Mam nadzieję,że nie. Tylko destylka/ deszczówka 9w niektórych przypadkach ;))

Zauwazyłem też, że ma bardzo mało rosy 9albo tak zrobione zdjecie). Mam nadzieję, ze nie podlewasz jej od góry, to spłukuje rosę.

Krótko mówiąc: większa doniczką, świeży kwasowy torf, dużo słońca i podlewanie poprzez podsiąkanie, destylka.

Edytowane przez chomikxd3
Odnośnik do odpowiedzi

slonca ma duzo, pisalo o rosiczkach tu na forum ze lisci suchych nie trza wycinac, chyba ze przeszkadzają wizualnie, a mi nie, nie przesuszam jej (wodę wlewam do podstawka). Ma ponad rok.

Edytowane przez northerka
Odnośnik do odpowiedzi

wodę jej codziennie daje do podstawka, szybko wypija ;o U mnie w pokoju jest duuuuzo slonca wiec moze dlatego takie liscie (ale ponoc lubią slonce)

Odnośnik do odpowiedzi

Moja w lutym/marcu była identyczna do Twojej tylko ze miała duzo więcej listków (moze dlatego ze slonce było wtedy inne niż teraz), moze tez dlatego że kwitnie mi pierwszy raz to troszke słabsza jest. Teraz ma tez mniej tych kropelek na liściach, w sensie ze nie na wszystkich są takie widoczne, a wtedy było tak:

mqlt.jpg

b3vc.jpg

e5vg.jpg

wlqu.jpg

Wtedy tez strasznie wabiła do siebie muszki

Odnośnik do odpowiedzi