ania :) Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Nie, doniczka jest plastikowa. Robiłam sobie takie z otworami w dnie, po bokach na różnych wysokościach, żeby ziemia "oddychała" (jak "bawiłam się" w storczyki) Pomyślałam, że do rosiczki też się nada i właśnie w tej doniczce z otworkami wkładam ją do szklanej, w której poziom wody jest nieco wyższy niż spód doniczki plastikowej, by mogła sobie delikatnie podsiąkać. Mam nadzieję, że mój pomysł nie jest najgorszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Dobry pomysł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Już na kilku listkach pojawiły się nieliczne kropelki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Witam, a ja mam takie pytanie. Moja rosiczka wygląda na zdrową? Pytam bo niebawem zakwitnie i chciałabym mieć nasionka. Podlewam ją jak ma sucho w podstawku lub tez jak ziemia jest sucha, po kwitnieniu chciałabym też ją rozsadzić bo chyba ma za małą juz doniczke nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Witam, a ja mam takie pytanie. Moja rosiczka wygląda na zdrową? Pytam bo niebawem zakwitnie i chciałabym mieć nasionka Podlewam ją jak ma sucho w podstawku lub tez jak ziemia jest sucha, po kwitnieniu chciałabym też ją rozsadzić bo chyba ma za małą juz doniczke nie? Będę złośliwy, ale zalecałbym poczytanie forum i zastosowanie się do zawartych w nich rad co do podlewania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Nie jest tragicznie, ale rosiczka może wyglądać dużo lepiej... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 niewiem czemu niektóre listki tak do połowy pousychały Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) niewiem czemu niektóre listki tak do połowy pousychały Może po prostu..ze starości?-,-. tak się dzieje, działo..i dziac będzie.. w końcu listki obumiera..wtedy trzeba je oderwać. gdyby roslina nie traciła liści teraz miała by większą koronę niż niejedno drzewo A..i tak. Wymienić doniczkę. Na większą (przynajmniej ja bym tak zrobił. Podlewanie poprzez podsiąkanie. Mozna wiedzieć ile ma lat/msc? A..i jeszcze jedno .. : ,, [...] lub tez jak ziemia jest sucha[...]" - dziewczyno! Żarty sobie robisz? Torfu nie można ,,przesuszać".. powinien być mokry. 24 godziny, 7 dni w tygodniu. Ma równiez pełno kryształków na torfie. Może powiesz,że podlewasz ją kranówką? Mam nadzieję,że nie. Tylko destylka/ deszczówka 9w niektórych przypadkach ) Zauwazyłem też, że ma bardzo mało rosy 9albo tak zrobione zdjecie). Mam nadzieję, ze nie podlewasz jej od góry, to spłukuje rosę. Krótko mówiąc: większa doniczką, świeży kwasowy torf, dużo słońca i podlewanie poprzez podsiąkanie, destylka. Edytowane 28 Lipca 2013 przez chomikxd3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) slonca ma duzo, pisalo o rosiczkach tu na forum ze lisci suchych nie trza wycinac, chyba ze przeszkadzają wizualnie, a mi nie, nie przesuszam jej (wodę wlewam do podstawka). Ma ponad rok. Edytowane 28 Lipca 2013 przez northerka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Problem zapewne tkwi w podlewaniu. Rosiczka powinna mieć zawsze wodę w podstawce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) wodę jej codziennie daje do podstawka, szybko wypija ;o U mnie w pokoju jest duuuuzo slonca wiec moze dlatego takie liscie (ale ponoc lubią slonce) Edytowane 28 Lipca 2013 przez northerka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Może rozwiązaniem będzie większy podstawek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 jest spory i dość głęboki, ale pamiętam o podlewaniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Liście nie powinny tak szybko usychać. Zobacz moją (stare zdjęcie) : Tak Twoja nie wygląda , wydaje mi się , że problem tkwi w podlewaniu i w wodzie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) Moja w lutym/marcu była identyczna do Twojej tylko ze miała duzo więcej listków (moze dlatego ze slonce było wtedy inne niż teraz), moze tez dlatego że kwitnie mi pierwszy raz to troszke słabsza jest. Teraz ma tez mniej tych kropelek na liściach, w sensie ze nie na wszystkich są takie widoczne, a wtedy było tak: Wtedy tez strasznie wabiła do siebie muszki Edytowane 28 Lipca 2013 przez northerka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi