karaluch Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 może złą wodą podlewasz i roślina powoli umiera...... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Dziewczynko, po jakie g... się pytasz forumowiczów o radę skoro wiesz lepiej niż ludzie, którzy hodują te rośliny latami? Roślina wygląda źle, jeśli nie zaczniesz się stosować do naszych rad w końcu padnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 jakoś nikt inny nie pisał że tragicznie więc nie dramatyzuj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Mnóstwo wykwitów soli, roślina w słabej kondycji. Jak zdoła zakwitnąć i wytworzyć nasiona w takich warunkach, to zaraz po zbiorze nasion przesadź ją do czystego torfu i zacznij podlewać wodą destylowaną. Teraz jest źle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Wcześniej Ci tłumaczono w czym problem i uznałaś, że zrobisz po swojemu. Teraz znowu wypytujesz: po co? Zacznij podlewać destylką i wymień torf. Ot cała robota. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 jakoś nikt inny nie pisał że tragicznie więc nie dramatyzuj Trochę pokory ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Paulina, masz 21 lat więc powinnaś wiedzieć, że warto słuchać tych bardziej doświadczonych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 nie bede słuchac tych co sie wywyzszaja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 A przez to ucierpi niczemu winna rosiczka... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Wywyższają się? Kto się wywyższa? I dlaczego sądzisz, że się wywyższają? Bo nikt nie pisze, że masz piękną i zdrową roślinkę, mimo że nie masz, tylko piszą jak jest naprawdę i jak można to poprawić? Wszyscy dobrze ci radzą, zaczynają od podstaw. Może niektórzy robią to zbyt ostro, ale niektórzy po prostu mają taki styl i tyle. Możesz to zignorować, ale nikt tu nie chce z premedytacją zabić twojej rośliny, a wręcz przeciwnie, a skoro dają dobre rady, to dobrze jest zastosować się do ich wskazówek. Zresztą nie wiem czego oczekiwałaś. W innym temacie piszesz jak podlewasz rośliny wodą z kranu i jak dobrze rosną i nie widzisz potrzeby zmieniania czegokolwiek, na nasze uwagi odpisujesz, że na pewno nie będziesz się żalić jak roślina ci zmarnieje, teraz wstawiasz zdjęcia rośliny w słabej kondycji, a jak ktoś ci pisze, że jest źle i radzi jak robić żeby było dobrze, to znowu foch z przytupem. Jeśli chcesz się poradzić, to wstawiaj zdjęcia, pogódź się z tym, że nikt tu nie będzie chwalił za to, za co się chwalić nie da i wykaż chociaż minimalne chęci zmiany tego, co robisz źle. Nikt nie każe ci budować specjalistycznej szklarni z pełnym wyposażeniem dla dwóch roślin, a po prostu kupić za 3zł kilka litrów wody destylowanej, co przy kilku doniczkach wystarczy na bardzo długo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Lajknąłbym Edytowane 29 Lipca 2013 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam, chciałbym się upewnić czy moja rosiczka jest zdrowa? Martwią mnie te uschnięte końcówki i brak kropelek Stoi ona na południowym parapecie (wewnątrz) oraz ma pod sobą keramzyt. Woda sięga ok. 1 cm w stosunku do wysokości doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 a jak długo jest u ciebie (ew.od ostatniego przesadzenia)? moja kupowana w opłakanym stanie też miała dużo czarnych i częściowo suchych listków. część obcięłam, trochę zostawiłam. roślinkę podzieliłam na kilka mniejszych (bo była ich tam cała masa) dziś wszystkie super rosną i mają dużo rosy. pierwsze maluśkie kropelki rosy dostała ok 3 dnia od kupienia. roślinki, które powstały po podziale wyglądają jak twoja. mają kilka podsuszonych listków, ale masowo puszczają młode, więc trzeba przyjąć, że jest ok. wystaw ją na parapet zewnętrzny i daj się poopalać nic tak dobrze nie działa na kobiety, jak zakupy i słoneczko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrykf17 Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Jest u mnie od wczoraj i została kupiona na allegro w zestawie z nephentes alata i muchołówką amerykańską Zaraz po otworzeniu 1 czy 2 listki miały na sobie małe krople w bardzo skromnych ilościach a kiedy przyjrzałem się jej później zobaczyłem że ich nie ma. Dzięki za szybką odpowiedź, wygląda na to że zostaje mi czekać na lepkie kropelki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 No właśnie, tak mi się zdawało, że może być to "stres" po podróży i zmianie warunków. Roślinka wygląda (na moje mało doświadczone oko) na zdrową i prócz słoneczka i wody (bo torf wygląda na świeży), nic jej nie trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi