Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mnóstwo wykwitów soli, roślina w słabej kondycji. Jak zdoła zakwitnąć i wytworzyć nasiona w takich warunkach, to zaraz po zbiorze nasion przesadź ją do czystego torfu i zacznij podlewać wodą destylowaną. Teraz jest źle.

Odnośnik do odpowiedzi

Wywyższają się? Kto się wywyższa? I dlaczego sądzisz, że się wywyższają? Bo nikt nie pisze, że masz piękną i zdrową roślinkę, mimo że nie masz, tylko piszą jak jest naprawdę i jak można to poprawić? Wszyscy dobrze ci radzą, zaczynają od podstaw. Może niektórzy robią to zbyt ostro, ale niektórzy po prostu mają taki styl i tyle. Możesz to zignorować, ale nikt tu nie chce z premedytacją zabić twojej rośliny, a wręcz przeciwnie, a skoro dają dobre rady, to dobrze jest zastosować się do ich wskazówek. Zresztą nie wiem czego oczekiwałaś. W innym temacie piszesz jak podlewasz rośliny wodą z kranu i jak dobrze rosną i nie widzisz potrzeby zmieniania czegokolwiek, na nasze uwagi odpisujesz, że na pewno nie będziesz się żalić jak roślina ci zmarnieje, teraz wstawiasz zdjęcia rośliny w słabej kondycji, a jak ktoś ci pisze, że jest źle i radzi jak robić żeby było dobrze, to znowu foch z przytupem. Jeśli chcesz się poradzić, to wstawiaj zdjęcia, pogódź się z tym, że nikt tu nie będzie chwalił za to, za co się chwalić nie da i wykaż chociaż minimalne chęci zmiany tego, co robisz źle. Nikt nie każe ci budować specjalistycznej szklarni z pełnym wyposażeniem dla dwóch roślin, a po prostu kupić za 3zł kilka litrów wody destylowanej, co przy kilku doniczkach wystarczy na bardzo długo.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałbym się upewnić czy moja rosiczka jest zdrowa? Martwią mnie te uschnięte końcówki i brak kropelek :( Stoi ona na południowym parapecie (wewnątrz) oraz ma pod sobą keramzyt. Woda sięga ok. 1 cm w stosunku do wysokości doniczki. 70264589977917834313.jpg01047797315529652839.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

a jak długo jest u ciebie (ew.od ostatniego przesadzenia)?

moja kupowana w opłakanym stanie też miała dużo czarnych i częściowo suchych listków.

część obcięłam, trochę zostawiłam.

roślinkę podzieliłam na kilka mniejszych (bo była ich tam cała masa)

dziś wszystkie super rosną i mają dużo rosy.

pierwsze maluśkie kropelki rosy dostała ok 3 dnia od kupienia.

roślinki, które powstały po podziale wyglądają jak twoja.

mają kilka podsuszonych listków, ale masowo puszczają młode, więc trzeba przyjąć, że jest ok.

wystaw ją na parapet zewnętrzny i daj się poopalać takk

nic tak dobrze nie działa na kobiety, jak zakupy i słoneczko :rotfl:

Odnośnik do odpowiedzi

Jest u mnie od wczoraj i została kupiona na allegro w zestawie z nephentes alata i muchołówką amerykańską :) Zaraz po otworzeniu 1 czy 2 listki miały na sobie małe krople w bardzo skromnych ilościach a kiedy przyjrzałem się jej później zobaczyłem że ich nie ma. Dzięki za szybką odpowiedź, wygląda na to że zostaje mi czekać na lepkie kropelki :)

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, tak mi się zdawało, że może być to "stres" po podróży i zmianie warunków.

Roślinka wygląda (na moje mało doświadczone oko) na zdrową i prócz słoneczka i wody (bo torf wygląda na świeży), nic jej nie trzeba. :)

Odnośnik do odpowiedzi