Nieuczesany Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Ten keramzyt możesz wywalić. Rosiczka nie wymaga dużej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Cześć! Chciałbym się zapytać o stan zdrowia mojej rosiczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Wszystko z nią ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Dzięki, chciałem się upewnić, ponieważ w tym roku bardzo spowolniła swój wzrost. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Rosiczka ładna, ale ... Akurat ja nie cierpię patyczków, sznureczków, klamerek podtrzymujących jakąkolwiek roślinę ... de gustibus non est disputandum. Sugeruję uciąć pęd kilka cm nad torfem, odbiją nowe swieże pędy. Ucięty pęd do wody, ukorzeni się. Możesz go trzymać w wodzie (u mnie od 7 miesięcy tak rośnie) lub dosadzić do doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Hmm... dobry pomysł. Zastanowię się jeszcze nad tym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Hmmm a roślinom pnącym też nie montujesz żadnej podpory/tyczek? Ta rosiczka tak ma, że dość szybko takiej podpory potrzebuje, gdyż w naturze opiera się na innych roślinach. Akurat rosiczka nieuczesanego jest dość wysoka i faktycznie można ciachnąć. A jak nie to klamerkę bym zmienił na jakąś cienką nić, ale kwestia gustu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 A zamiast ucinać całą rosiczke można uciąć te rozgałęzienia i wsadzić do wody? Ukorzenią się? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Powinny się ukorzenić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miklu Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Jak oceniacie stan mojej rośliny? Czy to coś oznacza, że tylko zielone liście mają krople? Da się coś z tym zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 30 Sierpnia 2013 Share Napisano 30 Sierpnia 2013 Dużo krzaczków jest. Osobiście podzieliłbym je na kilka kępek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piroman Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Witam. Oto moja nowa Rosiczka D.capensis Typical. Sadzonka wielkości 5cm. 5 listków jest średnio uschniętych. Ale 7 bez uszkodzeń. Od kupna i przesadzenia w nowy torf minął już tydzień i mimo tego na listkach nie pojawiły się kropelki na wypustkach. Jakieś wnioski? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Świeży torf a już wykwity soli widać? Coś słabo wygląda ten torf. Jaką wodą podlewasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piroman Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Oczywiście demineralizowana. Słońca jest pod dostatkiem od rana do późnego popołudnia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piroman Napisano 7 Września 2013 Share Napisano 7 Września 2013 Myślicie, że zmiana torfu pomoże odżyć rosiczce? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi