natalia.t Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 U mnie małe sadzonki i siewki rosiczek teraz wyglądają podobnie. Mało słońca, grzejniki... U mnie nigdy to się nie skończyło śmiercią roślin, ale jeśli masz możliwość to postaw je z dala od kaloryfera, najlepiej na oświetlonym parapecie, pod którym nie ma kaloryfera. Jeśli to niemożliwe to możesz je jakoś osłonić folią lub papierem od strony pokoju. Nie chodzi o szczelną osłonę, która stworzy im szklarnię, tylko coś takiego, żeby ciepłe i suche powietrze jak najmniej muskało siewki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 26 Grudnia 2013 Share Napisano 26 Grudnia 2013 Rosiczki są dosunięte prawie do samego okna wiec ciepłe powietrze do nich nie dostaje ale dziękuje za poradę. W takim razie czekam na rozwinięcie sytuacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Jeśli stoją blisko szyby może mają za zimno,sprawdź temperaturę przy oknie.Siewki i małe sadzonki jednak lubią ciepło(i wilgotno).U mnie nawet dorosłe capensis stojące przy samej szybie straciły rosę ,ale cały czas wyrastają nowe listki więc się nie martwię,inne rosiczki na tym samym parapecie stojące dalej od okna rosę mają dlatego sądze,że to wpływ chłodnego powietrza które "spływa" po szybie wprost na rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 27 Grudnia 2013 Share Napisano 27 Grudnia 2013 Ja właśnie czekam żeby zaczeły puszczać kolejne listki bo na razie stoją nic po nich nie widać. A tak w ogóle to teraz zasiane nasiona wyrośnie przy doświetlaniu? Nasiona Drosera spatula. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 28 Grudnia 2013 Share Napisano 28 Grudnia 2013 Nawet bez. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tinka Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Witam wszystkich Prosiłabym o ocenę stanu mojej rosiczki Kupiłam ją jakiś czas temu na allegro i wydaje mi się, że troszkę "oklapła"... Edytowane 28 Stycznia 2014 przez tinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 28 Stycznia 2014 Share Napisano 28 Stycznia 2014 Drosera capensis odmiana 'Albino' lub forma zwykła 'typical'. Ocena 3+ Roślina ma braki w oświetleniu a jest to wybitnie światłolubna rosiczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tinka Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Dziękuję za odpowiedź Zaraz przeniosę go na najjaśniejsze okno:) A czy konieczne jest zraszanie rośliny? Wyczytałam gdzieś w internecie, że jest to wskazane... I w jaki sposób podlewać? Poprzez "kąpiel" w wodzie, czy "od góry" ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Rosiczek się nie zrasza, a przynajmniej nie ma takiej potrzeby. Podlewanie przez podsiąkanie z podstawka wodą pozbawioną minerałów (destylka, demineralizowana, deszczówka, z filtra Ro itp). Utrzymywać podłoże wilgotne nie dopuszczać do przesuszania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Stycznia 2014 Share Napisano 29 Stycznia 2014 Rosiczek się nie zrasza chociażby z tego powodu, że woda rozcieńczy lub zmyje krople cieczy trawiennej. Poza tym nie wymagają tego. Podlewasz lejąc wodę do podstawki 1-2 cm i utrzymując jej w miarę stały poziom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bossan Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 Witam , posiadam Drosere Capensis . Zostały zasiane jakoś w marcu 2013r. Ostatnio sporo pułapek zaczęło czarnieć . Martwię się jeszcze tym że ani razu nie zakwitła , oraz niektóre sztuki słabo się rozwijają . Czy zakwitanie następuje po jakimś czasie , czy moje roślinki nie mają prawidłowej opieki ? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 Jak dla mnie bardzo ładne capensisy, przyjdzie wiosna i będą miały więcej światła to rozkwitną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bossan Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 Skoro tak mówisz , własnie dziś zamówiłem 3 różne odmiany rosiczek , niedługo będę się bawić z 200+ nasionami . Hmm , a może mi ktoś powiedzieć czy te należy już przesadzić ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 4 Lutego 2014 Share Napisano 4 Lutego 2014 Ja bym nie przesadzał, mają bardzo dużo miejsca do rozwoju jeszcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Przy sianiu kolejnych rosiczek staraj się, żeby powierzchnia torfu była wyżej, najlepiej równo z krawędzią doniczki. Rośliny będą miały wtedy więcej światła. D. capensis ładniutkie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi