Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Cześć. Mam problem z ...dwoma rosiczkami capensis...

Pierwsza rosiczka : kupiona na allegro, cała zielona, bez kropelek, ponad 30 liści (chyba jako gratis, bo w opisie aukcji minumum 8 :D). Rozeta była zwarta i liście wyglądały choćby rosły ku górze. Teraz rozeta "otwarła" się na boki, za to liście zniekształcają się, usychają. W podstawce zawsze znajduje się woda, torf jest mokry. Roślina rośnie na wschodnim parapecie. Jak z tym postępować?

24ad049315938194.jpg

Druga rosiczka - z niej jestem ogólnie zadowolony, aczkolwiek jedynym mankamentem jest wzrost. "Bilans" liści ciągle wychodzi na 0, ponieważ liście cały czas usychają i rosną w takim tempie, że nigdy nie jest ich więcej (ani mniej), co najwyżej różnica wynosi 1 liść. Woda w podstawce jest zawsze, bardzo rzadko tylko przez kilka godzin jest pusta, mimo to torf nigdy nie przysycha. Mój okaz stoi na zachodnim parapecie, oświetleniem zajmuje się świetlówka osram cool daylight 24w 4000k. Co zrobić?

a124566228da3433m.jpg

Przepraszam za jakość zdjęć, robione przed chwilą telefonem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Słuchajcie od jakiś niecałych 3 tygodni zasiałem około 100 nasion w doniczce o śr. 15 cm. Stoi ona niestety na zachodnim parapecie, toteż ma słońce jakoś tak od 13 do 18. Niestety nie mam możliwości postawić jej na południowym parapecie (mieszkam w bloku). Od kilku dni zobaczyłem coś co przypomina pleść oraz chyba glony. Moja Drosera Capensis Broad oraz Alba mają dobry dostęp do powietrza (przez dzień o ile jest w miarę pogoda jest uchylone okno, nie stoi w przeciągu). Wody też im chyba nie brakuje (podsiąkam destylowaną). Zresztą proszę zobaczcie sami i doradźcie czy mam coś z tym robić ?

Link do albumu DropBox'a

PS. Czy to normalnie że nic jeszcze nie kiełkuje ? (Znam zasadzę 2-8 oraz średnio 3-5 tyg. ale wole zapytać :))

Pozdrawiam, Seeichi

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam torf i też mam problemy z pleśnią. Kup topsin (preparat grzybobójczy), zrób roztwór najsłabszy możliwy i popsikaj tak żeby nie było go widać/był cały mokry. Potem jak się znów pojawi to znów psikaj. Mi 2-3 cykle pomogły w doniczce z siewkami.

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, jutro kupie. A ogólnie wszystko dobrze poza tą pleśnią ? Wykiełkują mi na zachodnim parapecie czy muszę doświetlać ?

Edytowane przez Seeichi
Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem skąd macie problemy z tym torfem. Używam tego samego podłoża od kilku lat i nawet kawałek pleśni się nie pojawił.

Wina pewnie leży po stronie pomieszczenia w którym je trzymacie....

Seeichi, jak już spryskasz tym topsinem torf, to postaw sobie niedaleko doniczki jakiś wentylatorek i niech sobie dmucha (tylko nie bezpośrednio na torf). To na pewno pomoże ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam, mam problem z rosiczką regia. Jest to pierwszy egzemplarz tego gatunku. Początkowo stała na parapecie którym z rana jest słońce a później doświetlałem świetlówkami 2x30w. Rośnie w samym torfie, wodę ma ciągle w podstawce w odpowiedniej proporcji do doniczki tak mi się wydaje doniczka 7cm woda 0,5cm. Liście zaczęły wyglądać jak na zdjęciach i nie miała rosy na liściach. Obciąłem pożółkłe liście i wstawiłem do akwarium. Wilgotność 70%+. Rosa pojawia się na liściach, ale dalej żółkną. Zastanawiam się co jest przyczyną, czy może podłoże jest gęste i przesadzić ją w torf z domieszką perlitu lub piasku? Dziękuje za wszelką pomoc. :)

post-6464-1397054511_thumb.jpg

post-6464-1397054527_thumb.jpg

post-6464-1397054537_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

A jak blisko liści znajdują się świetlówki? Na moje niewprawne oko wygląda to jak w przypadku nawet roślin nieowadożernych na oparzenie liści. Od góry są praktycznie czarne, schodząc powoli w dół w barwy bliższe żółci.

Odnośnik do odpowiedzi