Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pisałem już wczesnej o problemach z regia. Dostałem odpowiedź, że została spalona, teraz wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. Czy coś z niej jeszcze będzie? Z dnia na dzień marnienie. :( Niestety nie wiem co mam zrobić w tej sytuacji, prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuje. :)

post-6464-1397671468_thumb.jpg

post-6464-1397671539_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

D. capensis z czasem tworzy "palmę", stare liście usychają, zostaje sama łodyga, a roślina idzie w górę. Z czasem zwykle wypuszcza korzeń podporowy. Może rosnąć tak, a można wkopać do poziomu pierwszych liści.

Odnośnik do odpowiedzi

Co o niej myślicie? Zastanawia mnie ten węzeł liściowy, z którego wyrasta większość liści, nie powinien być niżej, czy zbyt płytko wkopana?

Taka jest natura Drosera capensis. Dolne liście z czasem obumierają, a roślina rośnie w górę, upodabniając się do palmy. Przy przesadzaniu można ją wkopać głębiej, jeśli taki wygląd rośliny nam nie odpowiada.

edit: Za późno. ;)

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

Coś jest chyba nie tak z rotundifolią( przysuszona?) generalnie nie jest w najlepszym stanie( w dobrym też nie przyszła)

I jeszcze communis

Zdjęcia są słabej jakości( robione telefonem), ale mam nadzieję, że uda się coś zobaczyć.

post-6651-1398183719_thumb.jpg

post-6651-1398183788_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Rok temu kupiłem nasiona paru rosiczek, z wszystkich nie wyrosły mi C. Broad Leaf i Madagascariensis, ale wyrosło mi coś takiego(zdjęcia poniżej). Przez dłuższy czas myślałem, że jest to Madagascar, ale teraz wyrasta z tego coś na kształt palmy co bardziej mnie skłania do twierdzenia że jednak jest to Broad Leaf. Moje C. Abino też rosną na wzór palmy, wiem, że to normalne, ale te drosery mają tak cienkie te łodygi, że nie są w stanie w żadne sposób samoistnie stać w pionie. Zastanawiam się czy już nie czas je przesadzić, ale tak żeby wkopać je do wysokości tego "kielicha", bo łodyga raczej grubsza już się nie zrobi, ale zanim to zrobię to chce być pewien, że jest to Broad Leaf, a nie Madagascar.

Zastanawia mnie też fakt dlaczego te roślinki tak marnie rosną i wyglądają, skoro inne np C. albino, C. red, Spatulaty, natalensis nidiformis itp rosą bardzo ładnie, zajmują mi prawie cały parapet, kwitną, a żyją w tych samych warunkach. Podlewam destylką, podłoże to torf, wszystkie stoi na południowym parapecie.

845_sam_0911.jpg

244_sam_0912.jpg

808_sam_0915.jpg

Z góry dzięki za odpowiedź i poświęcony czas

Edytowane przez dwilu
Odnośnik do odpowiedzi

Ja w większości tutaj widzę D.c. 'Broad Leaf' . Wygląda to tak, jakby podczas kiełkowania miały mniej światła (może przez okres jesienno-zimowy..), dlatego 'wybiegły' z wątłymi łodygami, natomiast już teraz światła jest więcej i dlatego góra jest bardziej zwarta. Oczywiście można je pensetą, nie łamiąc łodygi (!) wciągnąć do torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...