nafarcie Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Witam, pisałem już wczesnej o problemach z regia. Dostałem odpowiedź, że została spalona, teraz wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. Czy coś z niej jeszcze będzie? Z dnia na dzień marnienie. Niestety nie wiem co mam zrobić w tej sytuacji, prosiłbym o pomoc. Z góry dziękuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Za sucho albo za mokro, moja tak zaczęła marnieć to dostała nowy torf i jakoś odżywa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Ona ma nowy torf. ale jak trafiła do mnie to zaczęła tak wyglądać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 może w torfie był nawóz albo coś? Wygląda jakby miała spalone korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 16 Kwietnia 2014 Share Napisano 16 Kwietnia 2014 Czy ta regia ma czysty torf czy mieszankę? Osobiście radziłbym mieszankę choćby z perlitem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alyson Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 Co o niej myślicie? Zastanawia mnie ten węzeł liściowy, z którego wyrasta większość liści, nie powinien być niżej, czy zbyt płytko wkopana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 D. capensis z czasem tworzy "palmę", stare liście usychają, zostaje sama łodyga, a roślina idzie w górę. Z czasem zwykle wypuszcza korzeń podporowy. Może rosnąć tak, a można wkopać do poziomu pierwszych liści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 21 Kwietnia 2014 Share Napisano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Co o niej myślicie? Zastanawia mnie ten węzeł liściowy, z którego wyrasta większość liści, nie powinien być niżej, czy zbyt płytko wkopana? Taka jest natura Drosera capensis. Dolne liście z czasem obumierają, a roślina rośnie w górę, upodabniając się do palmy. Przy przesadzaniu można ją wkopać głębiej, jeśli taki wygląd rośliny nam nie odpowiada. edit: Za późno. Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alyson Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Coś jest chyba nie tak z rotundifolią( przysuszona?) generalnie nie jest w najlepszym stanie( w dobrym też nie przyszła) I jeszcze communis Zdjęcia są słabej jakości( robione telefonem), ale mam nadzieję, że uda się coś zobaczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 22 Kwietnia 2014 Share Napisano 22 Kwietnia 2014 Jest jeszcze w rozecie zimowej więc jest ok. Dużo światła i stabilne temperatury to będzie git . Poza tym jak dla mnie ciut za dużo wody jak na ten stan. Musi się porostu wybudzić. Moje też są jeszcze we śnie zimowym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwilu Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam Rok temu kupiłem nasiona paru rosiczek, z wszystkich nie wyrosły mi C. Broad Leaf i Madagascariensis, ale wyrosło mi coś takiego(zdjęcia poniżej). Przez dłuższy czas myślałem, że jest to Madagascar, ale teraz wyrasta z tego coś na kształt palmy co bardziej mnie skłania do twierdzenia że jednak jest to Broad Leaf. Moje C. Abino też rosną na wzór palmy, wiem, że to normalne, ale te drosery mają tak cienkie te łodygi, że nie są w stanie w żadne sposób samoistnie stać w pionie. Zastanawiam się czy już nie czas je przesadzić, ale tak żeby wkopać je do wysokości tego "kielicha", bo łodyga raczej grubsza już się nie zrobi, ale zanim to zrobię to chce być pewien, że jest to Broad Leaf, a nie Madagascar. Zastanawia mnie też fakt dlaczego te roślinki tak marnie rosną i wyglądają, skoro inne np C. albino, C. red, Spatulaty, natalensis nidiformis itp rosą bardzo ładnie, zajmują mi prawie cały parapet, kwitną, a żyją w tych samych warunkach. Podlewam destylką, podłoże to torf, wszystkie stoi na południowym parapecie. Z góry dzięki za odpowiedź i poświęcony czas Edytowane 29 Kwietnia 2014 przez dwilu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Ja w większości tutaj widzę D.c. 'Broad Leaf' . Wygląda to tak, jakby podczas kiełkowania miały mniej światła (może przez okres jesienno-zimowy..), dlatego 'wybiegły' z wątłymi łodygami, natomiast już teraz światła jest więcej i dlatego góra jest bardziej zwarta. Oczywiście można je pensetą, nie łamiąc łodygi (!) wciągnąć do torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwilu Napisano 30 Kwietnia 2014 Share Napisano 30 Kwietnia 2014 Wielkie dzięki za odpowiedź. Przesadzę te rosiczki do nowej doniczki z nowym torfem i w kopie je głębiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcus1988 Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Witam, Mam prośbę pomoże mi ktoś z oceną mojej rosiczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 22 Maja 2014 Share Napisano 22 Maja 2014 Roślinka wygląda zdrowo, choć mogłaby dostawać więcej światła. No i ciut jej już gęsto - możesz rozsadzić, chyba, że wolisz taką kępkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi