Skocz do zawartości

Ocena Rosiczki

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 436
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Capensis nie bez powodu jest numerem jeden w najłatwiejszej hodowli. ;-)

Niska wilgotność i wysoka temperatura robią swoje. Muszą się przystosować do warunków. Po prostu... trochę więcej cierpliwości.

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm, też mi się tak wydaje... jakby ciupkę zgniły?

Jeszcze ja się podepnę bo kolejne siewki rosiczek mi schną... Tydzień temu ponad były zdrowiutkie na maxa a tu z dnia na dzień schną ale wypuszczają nowe listki, czy to efekt aklimatyzacji? zaczynam mieć wrażenie, że albo woda którą wcześniej podlewałem była po przegotowaniu za twarda lub im po prostu ten torf nie odpowiada. Wodę już wymieniłem na demineralizowaną, zobaczy się co będzie dalej..

Tak to wygląda:

post-6103-1400947762_thumb.jpg

post-6103-1400947868_thumb.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam wszystkich jestem nowy na forum jednak samo forum sledze juz od jakiegos tam czasu.

Ostatnio kupilem w kauflandzie rosiczke zdecydowalem sie bo widzialem w jakim byly stanie[tragiczny]

moze chociaz jedna odratuje :) Po paru zabiegach owa rosiczka "odzyskala przytomnosc" jednak martwia mnie

koncowki niektore zwiniete jakby tez suche czy taki listek moglbym jakos przyciac czy calkowicie ? Po jakim czasie moglbym

sie spodziewac efektow w postaci kropelek ? Podlewam woda destylowana doniczke trzymam w pojemniczku wysypanym keramzytem

i zalanym woda wiekszosc czasu roslinka spedza na oknie zachodnim jednak kiedy jest mozliwosc laduje tez na wschodnim.

Co do doniczki,ziemi narazie sie wstrzymalem z przesadzaniem...dodaje 2 fotki

Dziekuje i Pozdrawiam

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6279bc0c7ac10ab8.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1f420d6b9186574d.html

Odnośnik do odpowiedzi

Robisz ten sam błąd co ja :) podstawka nie może być prawie doniczką, średnica powinna być kilka cm szersza niż doniczka, liście uschnięte odcinaj w tym miejscu gdzie są suche z pewnym zapasem. Co do podłoża to nie mam zastrzeżeń. + wiem, capensisy mogą mieć mokro, ale lepiej dmuchać na zimne.

Odnośnik do odpowiedzi

Przy normalnych roślinach odzyskanie kropelek to zwykle kwestia paru dni. Przy mocniej zmaltretowanych dłużej. Ale jak listki były mocno złachane i włoski są poniszczone to na tych liściach może już kropelek w ogóle nie być, dopiero na nowych.

To co suche możesz odciąć, zielonego nie ruszaj :)

I wystarczy najzwyklejsza podstawka głęboka na 2 cm i ze 2 cm szersza niż doniczka. Keramzyt jest niepotrzebny.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam , zakupiłem rosiczkę w kauflandzie.Jak ją przywiozłem było widać że ma za sucho , od razu wstawiłem ją do podstawki i nalałem wody.Mam takie pytanie czy mogę odcinać suche liście czy zaczekać zanim się pojawią kropelki ???. Zauważyłem że sadzonki mają bardzo odsłonięte korzenie nasypać torfu w środek , przesadzać ją czy zostawić tak jak jest ?? z góry dzięki za odpowiedz. :P

post-6820-1408215332_thumb.jpg

post-6820-1408215348_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ją kupiłem już tak miała , stoi na południowym oknie , podlewam wodą destylowaną.Co mam zrobić przesadzić , dosypać torfu czy poczekać aż się zaklimatyzuje i wtedy przesadzić a może poczekać do wiosny ???

Odnośnik do odpowiedzi